Ez-az-amaz, Kiemelt

Virágvasárnap

|

Ha nem lennék meggyőződéses katolikus, a virágvasárnap és a nagyhét eseményei mindenképpen a kereszténység felé terelnének. Gondolkodó emberként előbb utóbb eljutottam volna ahhoz a felismeréshez, – amely felismerés Isten különleges kegyelme folytán – már évtizedekkel ezelőtt megtörtént bennem. Nézzük a történetet.

Jézus bevonul Jeruzsálembe. Látszatra a siker, az elismerés csúcspontjára jutott. Képzeljük el a jelenetet. Hatalmas ujjongó és éljenző tömeg. Leveles ágakkal integetnek, köpenyüket leterítik az út porába, zúg a hozsanna, az éljenzés. Képzeljük el a tömegtől szorongatott tanítványokat, a tizenkét apostolt, milyen öröm járhatta át szívüket, milyen felemelő érzés lehetett, hogy annak az embernek a tanítványai, a kiválasztottjai, akit ennyire ünnepelnek az emberek.viragvasarnap

Milyen jó lehetett fürödni a sikerben, a dicsőségben! Azonban, ha jobban odafigyelünk, akkor azt is észrevesszük, hogy Jézus nem lóháton ül, mint a sikeres hadvezérek, hanem egy szamár hátán. Szinte kifejezi ezzel, hogy nem a múlandó földi hatalom királya Ő, hanem egy örök, végleges ország királya. Jár neki a hódolat, mert nem mellesleg Isten, – a Második személy -, amelyet akkor sem értettek, és igazán ma sem értenek az emberek. Jézus már előzőleg kijelenti, hogy nem kér az emberek dicséretéből, mert tudta, hogy mi lakik az emberben. Tudta, hogy azok, akik vasárnap ujjongtak érte, harmad nap halált kértek rá Pilátustól. Ennyit ér az emberek dicsőítése. Ma felemelnek, holnap a porba taposnak.

Jézus azonban a tökéletes ember is volt egyszemélyben, nem csak Isten. Ezért átélte a dicsőség kísértését is úgy, hogy mentes maradt a hiúság bűnétől. Elfogadta az Atya akaratát, és a szerint cselekedett.

A látszólagos siker, csúcsra jutás valójában emberi szemmel nézve a megaláztatás, a fájdalom, a kínszenvedés és kínhalál kezdete volt. Az akkori hatalmasok sem nézhették, hogy „egy kis senki”, egy vándorprédikátor megalázza őket, a szemükbe mondja az igazságot. Az akkori hatalmasok is az hitték, hogy az igazságot meg lehet ölni!

Kétezer év távlatából tudjuk; nem lehet az igazságot megölni! Ideig, óráig el lehet tussolni, erőszakkal el lehet fojtani. Az igazságot azonban nem lehet megölni, mert maga az Isten az Igazság!barka

Virágvasárnap és Nagyhét eseményei, tanulságai olyan mély mondanivalóval bírnak, amely ha eljut a tudatunkig, többé nem lehet tőle szabadulni. Mennyire nem emberi, hogy a katolikus egyház a felfeszített Jézust állítja elénk! Mennyire nem emberi, hogy a keresztfával áll elénk a mai, sikerorientált világunkban is! Mekkora képtelenség azt állítani, hogy Krisztus feltámadt a halálból! Mondhatnánk, mese. De eltelt kétezer év, és ezt a feltámadást még senki sem tudta megcáfolni! Az akkor élők sem! Az ellenségesen viselkedő akkori hatalmasok sem! Agyonhallgatni megpróbálták, a terjesztését, a róla való beszédet megtiltották. Ma is tiltják. Mert félnek a kereszttől. Sokan félünk, és inkább hordozzuk. Mi csak a dicsőséget akarjuk. Az tetszik. A siker, az ünneplés. A Golgota, a halál már nem kell. Pedig az igazi dicsőség, a valódi és örök dicsőség a Golgota, a halál után következik. Amikor végleg megszabadulunk a keresztünktől, a keresztjeinktől. A katolikus egyház ezt az utat állítja elénk, mert Jézus ezt az utat mutatja nekünk:- „Jöjj, kövess engem.”

Mennyien félünk Őt követni. Mennyire leragadunk a felszínes virágvasárnapi ünneplésnél, hogy azután reánk is „halált” kérjen a környezetünk. Közben rettegünk, hogy mikor következik be a bukásunk. Mikor következik be, hogy eltaposnak. Mi tudjuk, hogy mi lakik az emberben? Mi lakik bennünk?

Üljünk le, csendesedjünk el ezekben a napokban. Zárjuk magunkra a szobánk ajtaját. Gondoljuk át életünket. A jelenünket. Milyennek látom önmagamat? Mely dolgokat érzek életem keresztjének, keresztjeinek. Olvassuk el a Bibliának azokat a részeit, amely a jeruzsálemi bevonulástól a feltámadásig tart. Előbb vagy utóbb megérezzük az Isten szavából sugárzó erőt, amely magához vonz. Nem a holt az élőt, ellenkezőleg, az élő a holtat. Merjünk elindulni, és a bennünk megszólaló hangot követni. Amint haladunk előre egyre több élettel telik meg a szívünk, egyre könnyebbek lesznek keresztjeink, egyre inkább más lesz a fontos a számunkra, mint amit most annak tartunk.

Az Istennel való folytonos kapcsolat élménye elsöprő erejű. E kegyelem Jézus áldozata által mindannyiunk számára adott. Engedjük, hogy elborítson bennünket, és akkor a földi mulandó dicsőség helyett részünk lesz az örök, égi dicsőség örömében.

Ez a felismerés az, amely a Nagyhét eseményei kapcsán, az Egyház által élénk állított példa által elvezet Jézushoz, a valódi, mély, meggyőződéses megtéréshez.

Azt kívánom, hogy ez a Nagyhét sokunk számára hozza el a megtérést, és sokunk számára a hitben való megerősödést.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Herdey

  Jézus bevonul Jeruzsálembe! Igaz történet. A nagyböjti elmélkedések idején, az ezzel kapcsolatos személyes gondolatok közzététele azt jelenti, hogy szeretettel közeledek feléd, kitárom feléd a karomat azzal a bizalommal, mellyel a legbelső gondolataimat megosztom Veled.
  Magam részéről köszönöm. Szép gondolatok.

  Az ateista pedig nem érti, mert nem ismeri, mert nem érti és ez mélységesen bosszantja.Mi azért szeretjük Öt és imádkozunk érte, ismerje meg a Fényt.

  ↑ LinkVálasz
 2. Mihó Imre

  Ateista lévén egyet kénytelen vagyok elismerni mégis. Nagy az ő állatkertje !!!!!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE