Kiemelt, Magyar Közélet

Nyuszi, húsvét, óraállítás

|

Ebben az évben a nyuszi elvisz egy órát az életünkből. Igaz elég téliesre sikeredett az idei húsvét. Hurrá mától egy órát többet szánkózhatunk. Akár a mindenki karácsonyfáját is felállíthattuk volna Pécsett a Széchenyi téren így húsvét előtt. 2013. Március 31. húsvét vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat. Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak? Szerintem nincs!

Magyarország 1980 óta alkalmazza az európai szokásoknak megfelelően, évről-évre a nyári-téli időszámítást. A célja az, hogy energiát spóroljunk meg azzal, hogy a nappalok minél jobban egybeesnek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak.

A tavaszi és az őszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk. (Ezt hozzuk be az őszi visszaállítással.)oraallitas2jpg

Benjamin Franklin gazdasági megfontolásokból ő javasolta először a nyári időszámítás bevezetését. A nyári időszámítás bevezetésével az volt a szándék, hogy az emberek takarékoskodjanak a villanyenergiával, és jobban használják ki a természetes nyári világosságot.

A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. A nyári időszámítás gazdasági hatásait senki nem írta le eddig pontosan és egyre inkább úgy néz ki, hogy senki nem is fogja, mivel az óraátállítás közvetlen a gazdaságra gyakorolt hatásai nem mérhetőek és nem bizonyíthatóak közvetlenül.

Az óraátállításnak azonban vannak más hatásai is, amiket ráadásul mindenki a saját bőrén is megtapasztalhat. Nyáron szívesebben kapcsolódunk ki a természetben és jobban érezzük magunkat természetes fényben. A hosszabb nappalok segítségével aktívabban élhetjük életünket. Éppen ezért a nyári időszámítás kedvező hatással van egészségünkre is. A nyári idő bírálói viszont ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy jelentős megtakarítás nem tapasztalható, ezzel szemben megzavarják az emberek bioritmusát, ami sokaknak okoz egészségi problémákat is.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE