Kiemelt, Mindennapi tudomány

Összeütközés a Marssal

|

A Mars jelenleg egy száraz és kietlen bolygó. A NASA egy kiadott közleménye szerint szerint egy üstökös közelít a vörös bolygó felé. A 2013 A1 jelű üstökösről van szó és a becsapódásának az esélye a Mars bolygóba: 1:2000-hez. A 2013 A1 jelű üstökös 2014 októberében ütközhet a Marssal. A Robert McNaught által január 3-án felfedezett, C/2013 A1 katalógusjelű üstökös várhatóan 2014. október 19-én kerül a legközelebb a Marshoz.

Az üstökös magjának az átmérője a becslések szerint 1-3 kilométer közötti, és a kométa 56 km/s sebességgel halad a pályáján. Az üstökös magjának a hadisten bolygójába való becsapódáskor mintegy 35 millió(!) megatonna TNT robbanásával lenne egyenértékű.marsesazustokos

Egy ekkora kozmikus test robbanása a Földünkön globális katasztrófát okozna és képes lenne eltörölni a civilizációt a bolygónkról. A dinoszauruszokat kipusztító 65 millió évvel ezelőtti becsapódáskor keletkező robbanása energiája kb. háromszor volt nagyobb (mintegy 100 millió megatonna). Amig a 2013 februárjában Cseljabinszknál történt orosz meteor-robbanás 80 milliószor kisebb energiájú volt. De így is több százan megsérültek és épületek szenvedtek károkat.

Egy ilyen kozmikus hatás jelentősen átformálná a Marsot. “Egy hatalmas éghajlati kísérletként gondolok erre a lehetőségre” – mondja Michael Meyer, a NASA Mars Exploration Programjának vezető kutatója. “Egy ilyen becsapódás rengeteg port, homokot, vizet és egyéb anyagot juttatna a bolygó légkörébe. Ennek hatására a mainál melegebb és vizesebb bolygó jöhetne létre.”

Meyer ugyanakkor aggódik a napelemekkel működő Opportunity Mars-járó sorsáért, hiszen a sok por miatt kevesebb napfény jutna a napelemeknek. A nukleáris meghajtású Curiosity folytathatná a munkáját.

Paul Chodas, a NASA Földközeli Objektumok Program kutatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bár az ütközés egy a kétezerhez valószínűsége a csillagászatban kétségkívül jelentősnek tekinthető, még mindig 1:1999 a valószínűsége annak, hogy az üstökös egyszerűen elsuhan a vörös bolygó mellett.

732065main_comet20130305c-full

Ha mégis bekövetkezne az ütközés, az egyfajta „terraformálási” folyamatot okozhatna. A Mars légkörbe kerülő por üvegházhatást váltana ki, ami miatt felmelegedne a bolygó légköre. Így újabb, szintén üvegházhatású anyagok felszabadulását idézné elő, megolvadnának a felszín alatti vízkészletek, és a folyamat önmagát erősítené tovább. Különösen szerencsés, hogy a tervek szerint az idén novemberben elindítandó legújabb Mars-szonda, a légkörvizsgáló MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) éppen néhány héttel az üstökös előtt áll a bolygó körüli pályára. Így ha nem is magát az ütközést, illetve a közeli elhaladást – hiszen a műszerek aktiválása és hangolása időbe telik –, de az azt követő eseményeket már biztosan vizsgálni tudja.A csillagászok világszerte folyamatosan figyelemmel kísérik a 2013 A1 üstököst, és pontosítják a pályaadatait. Don Yeomans szerint az újabb adatok nem az ütközés lehetőségét erősítik, de a becsapódás lehetőségét továbbra sem lehet kizárni.

Akármi is történik a jövő októberben a Marsnál, az a Földünk  közvetlen közelben zajlik majd,és nyomon is tudjuk követni. Ez is egy példa arra, hogy saját bolygónk sincs biztonságban a becsapódások ellen.

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/26mar_marscomet/

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE