Jogdoki, Kiemelt

Nem terveznek újabb devizahiteles mentőcsomagot

|

Matolcsi György újabb, immár Jegybank elnökként tett bejelentése után már nem terveznek újabb lakossági adósságmentő csomagokat. Ezt írja a mai Baranya megyei napilap.  Csak úgy halkan jegyzem meg, hogy eddig volt mentőcsomag?

Érdekes végignézni 2008-tól a kronológiát, hogy évről-évre minden kormány húzott egy strigulát, hogy tett valamit a deviza alapú probléma megoldása végett, de az nemhogy megoldódott volna, hanem görgetődik előttünk.

A bankok a 2008 év őszén kirobbant válság óta milliárdokat kerestek a devizahiteleseknél alkalmazott árfolyam ügyleteiken. A PSZÁF, noha tudott az ilyen tevékenységekről, gyakorlatilag nem tett semmit ez ellen.devizah

Magyarországon a korábbi és most már a regnáló hatalmi elit, és mások nemtörődömsége, és felelőtlensége, a pénzintézetekkel való összefonódása vezetett az Európában páratlanul erkölcstelen banki magatartásokhoz. Az sem igaz, hogy „Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket”. Ha ez igaz volna, ma nem lennének különböző szervezetek, akik segítséget próbálnak nyújtani a hozzájuk forduló, végletesen elkeseredett embereknek, nem lennének devizahitel perek, és nem lennének kilakoltatások.

A kialakult problémára az ombudsman véleménye áll legközelebb a valósághoz a hibás termék megnevezéssel. Valószínűleg a banki csalás, vagy uzsora szót nem merik kiejteni, mert a csalás és uzsora elkövetése náluk csak állampolgári elkövetés. A bankok nyugodtan alkalmazhatják.

Az is igaznak látszik, hogy a „devizahitel”, azaz a deviza alapú hitel egy „hungaricum”, ugyanis ez a termék drámaian eltér az Európában alkalmazott hiteltermékektől. Ilyen termék az Európai Unióban nincs. Az Európai Unióban a lakossági hitelezés kétféle kamatrendszert ismer, a fix és úgynevezett referencia kamat, ami azt jelenti: svájci jegybank alapkamat, vagy akármilyen referencia pont plusz x százalék. Ez a kettő létezik. Magyarország esetében azonban van egy harmadik, ami úgy szól, hogy a törlesztő részlet kiszámítása és a kamat kiszámítása a bank kizárólagos joga, ami megfellebbezhetetlen.

A selejtes árut ki szokták cserélni a boltban. Csak a „hibás deviza alapú” hitelt nem lehet kicserélni. Akik nem tettek semmit a deviza alapú hitelesek ügyében 2008 óta, azok az elodázás mesterei. Bankok & kormány: deviza alapú hitelesek 5:0.

Mára már egyre világosabb, hogy a jól kommunikálható látszatmegoldásoknál többre sajnos nem lehetett számítani, a 2/3-os kormánytól sem. Nagyjából annyit is kaptunk: a probléma elodázását, és rengeteg bizonytalanságot. Illetve rossz megoldásokat. Lásd árfolyamgát, Ócsai gettó. A végtörlesztésben, pedig ahogy szokott lenni csak a gazdagok jártak jól.

Egy biztos, a komoly adósmentéshez pénz kell. Azt viszont sem az unortodox adóval terhelt bankok, sem a 3 százalékos hiánycélt kívánó és az annak érdekében drasztikusan megszorító állam nem akar adni.

Matolcsi György által bejelentett „olcsóhitel programja” a regnáló hatalom szerint beindíthat valamit. Csak az a kérdés, hogy mit? Az eddigi tisztességtelen magatartás, az ellenőrzés elmaradása büntetés nélkül marad. Ismét

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. VERITAS

  Abszurd színjáték a parlamentben:2013.04.22. Főszereplők : Z . Kárpát Dániel, mint a bonyodalom elindítója, és Cséfalvy Zoltán, a bonyodalom “cibálója”. Mellékszereplők: pozitív figurák a bonyodalom elindítója körül, akik nem ásítoznak , nem fejtenek keresztrejtvényt, mint némely honanya,kis praclijukat összeverik tapsra – mert figyelnek a főszereplő jelenésére. Negatív mellékszereplők azok, akik ellenkezőjét csinálják az előbbieknek. Ezen kívül vannak még mennybéli szereplők is, akiknek a testük sincs jelen, hát még a lelkük hol is lehet vajon?! Csak nem a fénykoszorús csillárok közt rejtőzködve titokban mégis érdekli őket az emberek jajkiáltása?!A Főfő- szereplő felteszi a ronggyá szaggatott kérdést , a tüntetések hatására , hogy a hitelesek megsegítésére alakuljon meg a kerekasztalt imitáló kormányzati tevékenység, mert 600 ezer ember nem kapott megfelelő segítséget. A bonyodalom itt vált abszurditásba, mikor Cséfalvy fő -színész ,csacska, cseles, csalafinta módon úgy adja a figurát, mintha butuska kis elemista lenne, és nem értené a kérdést. Mert nem arra tette a válaszát, amit színésztársa drámai módon elébetálalt, hanem a papírjából kiolvasta jól begyakorolt ,több hetes- bocs, HÓNAPOS szerepét.Dániel azzal a válasszal tetézte az abszurditást, hogy rájött erre a turpisságra, és a gyér közönség, és mellékszereplők előtt kifejezte megvetését színésztársa irányában, és nemtetszését kifejezve indulatos válasza után úgy leült párnás padkájára, hogy a színpad reszketett belé. Még egyszer védekezésbe vonulván Cséfalvy színész úr magyarázta Karinhy- mód a bizonyítványát ,miszerint mindenkit a p..egödörből kimentettek, de minél jobban hajtott rá, hogy ezt elhiggyék neki, az abszurditás annál jobban süllyedt lefelé , ami az abszurd darabban oly komikussá vált , hogy drámai magaslatba emelkedett.A legdrámaibb az volt, amikor szerepébe belesülvén azt próbálta igazi magyar virtussal a tátott szájjal hallgató TV néző alattvalóknak előadni, hogy mennyi kincsbe kerülne ez a megsegítés a kormánynak! Annyira kiesett szerepéből, hogy elfelejtette tanulmányait,ugyanis . A BANKOKAT terheli a felelősség, mert ők verték át a jónépet szándékosan ,hamis módon, a busás nyereség számításával!Csak a törvényeket kellene betartani, és a szerepet kívülről tudni! Azért lett színész- nemde?

  ↑ LinkVálasz
 2. Tökölnek, de meddig?

  Devizaügyi kerekasztalt hív össze a Jobbik – jelentette be Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes hétfőn a Parlamentben.
  A legszélesebb közéleti összefogásra van szükség, ugyanis úgy érezzük, hogy szűk körök döntései alapján haladunk, ami mögött nem látni konkrét koncepciót – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke.
  http://alfahir.hu/devizaugyi_kerekasztalt_hiv_ossze_a_jobbik

  ↑ LinkVálasz
 3. Bennfentesek

  Bennfentesek – teljes film 2013.03.20.
  A film átfogó elemzést nyújt a 2008-as globális pénzügyi krízisről. Taglalja a válság okait, és okozatait. Emberek milliói maradtak munka nélkül, vesztették el otthonukat, és csaknem mindenüket a válságban, és a recesszió miatt, amely kis híján az egész világ pénzügyi összeomlásához is vezetett.
  “jelzálog elleni spekuláció”- elmagyarázza a film. hogy a bank hitelt ad (jelzálog) és arra fogad (derivatíva), hogy az adós nem fog fizetni!! – az az adós nem fog fizetni, akinek épp hitelt nyújtott !! ha az adós nem fizet, a bank hasznot kasziroz !
  http://www.youtube.com/watch?v=is3QjXmq1h0

  ↑ LinkVálasz
 4. Névtelen

  Végig hallgattam a riportot.

  Ha egy autós karambolt csinál akkor valóban nem az autógyár a hibás… de ha a karambol az autógyár hibájából keletkezik, azaz az autót rosszul szerelték össze, vagy egyéb gyártási hiba van akkor FELELŐS! Sőt visszahívja az összes olyan típusú, akkor gyártott autóját és INGYEN javítja a hibát.

  Ez az egyik.

  A másik: külföldön – az eurózónán belül élek. Itt is van – vagy volt, most nem tudom pontosan – devizahitelezés. DEVIZAHITELEZÉS. Pl.: lehet(ett) felvenni dollárban is hitelt, de azt a hitelt DOLLÁRban kell(ett) fizetni – azaz a dollárt mindenki úgy szerezte be, ahogy tudta. És a dollár hivatalos kamata adta a banknak fizetendő kamat alapját. Ha valaki félt attól, hogy magas lesz a kamat (mert ugye ezt sem a bank, sem az adós nem befolyásolhatja, és nem jósolhatja meg), akkor köthetett FIX KAMATOZÁSÚ hitelszerződést. Ezt a bank akkor sem változtathatta, ha esetleg a dollár kamata magasra ugrott, viszont az adós sem sírhatott, ha lejjebb ment. Magyarországon kinek van ilyen hitel- vagy lízing szerződése????
  És nem igaz, hogy Magyarországon a kamatkockázatról a bankok felvilágosítást adtak. Füzetkék??? Most ki a hülye?

  És itt – érdekes – nem divat, hogy a bank az elmaradt nyereség miatt megbüntet, azaz plusz költséget számol fel, ha a feltételek változása miatt felmondod, azaz hamarabb kifizeted a tartozást…

  A harmadik: én is vettem fel otthon euró alapú devizahitelt. A bank sem tudja eldönteni, hogy deviza, vagy deviza alapú hitel, mert egyik levelében így, másikban úgy nevezi.
  Nekem egy autókereskedő “közvetítette”. Sem a THM számítását, sem a kamatkockázatot nem mesélte el. Gondolom szép jutalékot kapott.

  ↑ LinkVálasz
 5. A Budapest Bank is elhasalt

  A Budapest Bank is elhasalt… :D

  Alperes: Budapest Bank
  Felperes ügyvédje: Dr. Madari Tibor
  Bíró: Dr. Miszbrandtner Erika

  A szerződés azért semmis, mert a kölcsönszerződés nem tartalmazza a törlesztőrészletek összegét! Ez alapján nagyon sok szerződés semmis lehet, hiszen legtöbbször külön értesítőben küldték a törlesztők időpontjáról és az összegéről szóló dokumentumot, ami elvileg (a bank szerint) a szerződés része..

  A teljes ítélet (66.P.20.637/2012/9.) itt olvasható:
  https://docs.google.com/file/d/0BxldPV_xM50gcURSRWE3MmhLUEU/edit?usp=sharing

  ↑ LinkVálasz
 6. Névtelen

  A FIDESZNÉL nincsenek “ügyek, amiket vizsgálni kellene az mno- nak? Ja kérem, azok megbocsáthatóak!…… Miből épültek fel a fityisz-vezérek hatalmas szállodái, nyaralói? Hogyan vették el a gazdáktól az állami földeket, a megélhetés alapjait? Mi van az állami gazdaságokkal?????????A magánnyugdíj és a vörösiszap pénzével????,

  ↑ LinkVálasz
 7. G.A.

  Grell Antal
  fordítva dajkált pénzügyi világ…..

  miért annak kell perelni aki nem akar fizetni?
  a kérdés jogos, hiszen, ha csak arra gondolunk, hogy egy közúti baleset károkozója nem akarja kiegyenlíteni tartozását a károsultnak, akkor a károsult teszi meg feljelentését, nem pedig a károkozó……

  a bankok szerint, mi vagyunk a “károkozók”, mert nem teljesítjük a szerződésben foglaltakat és még, amit ők belegondoltak…..

  ha ennyire biztosak, hogy követeléseik jogosak, akkor miért nem perelnek a mocskok?

  egyből lanyhul a bátorság, ha a jól felépített bűnözői rendszerből ki kell lépnetek a fénybe…..hiszen a végrehajtói szektor ráépült a bakszterek jól kidolgozott hierarchiájára, azon kívül pedig életképtelenek vagytok…..

  lehet jelenteni a TEK-nek terror veszély van Magyarországon, bankterror….

  ↑ LinkVálasz
 8. a Jobbik majd kikényszeríti!

  A Jobbik komplett csomaggal segítené a devizakárosultakat
  2013, április 10

  A nemzeti párt bírósági soronkívüliséggel, illetékmentességgel és a magáncsőd intézményével segítené a devizahitel-károsultakat.

  Jelen pillanatban is mintegy 619 ezer olyan adós van, aki semmiféle segítséget nem kapott és nem kap a kormányzattól. Jellemzően azoknak nyújtottak segítőkezet, akik egy kicsit könnyebb helyzetben voltak, bár a “könnyű” az ő esetükben is igen távol áll a valóságtól, mint jelző – mondta el mai sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője.

  A Jobbik értékel minden hitelkárosultakat segítő intézkedést, de el kell mondanunk azt is, hogy jóval több, mint a felüket semmilyen segítség nem érte. Ezért a párt Dr. Léhmann György ügyvéd – a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjelöltje – szellemi muníciójára alapozva – két irányba szólítja fel a kormányt a cselekvésre.

  Mindenféle devizahitellel kapcsolatos bírósági – ügyfél általi megtámadási kísérletnek soron kívüliséget kell biztosítani. Tehát, a több éves, elhúzódó perek helyett egy leegyszerűsített folyamat részeként kell igazságot szolgáltatni – tette hozzá.

  A Jobbik szakpolitikusa szerint ezek a szerződések részenként és egészében is nagyon könnyen megtámadhatóak, ezért ha lerövidítjük ezt a mesterségesen túlbürokratizált folyamatot, akkor bizony a károsultak sikereinek tömegére lehet számítani – vélte a politikus.

  Z. Kárpát Dániel szerint a szerződéseket meg lehet támadni azon indokok mentén, hogy az árfolyamkockázatokat csak az adós viseli, de az indokolatlan kamatemelések is kifogásolhatóak. A tisztességtelen szerződési feltételek, illetve maga a hitelbírálati díj is támadási alap lehet, hiszen ezzel a díjjal a bank elvállalta annak felelősségét, hogy felmérte az ügyfél és a konstrukció hitelképességét, viszonyát. Innentől kezdve a felelősségen is osztoznia kell – mondta.

  A politikus szerint az elképesztő mértékű illetékek is gátló tényezők, amely károsultak tízezreit zárja ki a bírósági eljárásokból. Éppen ezért a párt átfogó illetékmentességet követel, a hasonló devizahiteles, vagy devizaalapú szerződések károsultjai számára.

  Alapvetően jó irány, hogy a törvényszék előtti ügyekben, ahol a perérték nem állapítható meg egyértelműen, egy becsült 600 ezres érték utáni 36 ezres illetéket kell már csak fizetni, ugyanakkor, ha egy végrehajtást megszüntető eljárásról van szó, és ezt kezdeményezné a károsult, ott bizony a kár és a per értéke arányában továbbra is 6 százalék körüli illeték kivetésével pillanatok alatt milliós nagyságrendű összeg jöhet ki. Nyilvánvaló, hogy ezt a károsult nem tudja kifizetni, és nem is várható el tőle.

  Azt szeretnénk elérni, hogy azon devizakárosultak, akiket a magyar állam magára hagyott, a lehető legrövidebb időn belül, és a lehető legkisebb költségszinten tudják megtámadni ezen szerződéseket – tette hozzá. A párt szerint ez láncreakciót fog elindítani.

  Az ügyvédi költség kiváltására a magáncsőd intézményének bevezetése által, olyan jogvégzett emberek kirendelését képzeli el a családok mellé a nemzeti párt, akik ingyenes jogi segítséget adnának ilyen esetekben is.

  Z. Kárpát Dániel szerint ugyanakkor a legjobb az lenne, ha nem az állampolgárnak, az egyes embernek kéne szembeszállni a bankrendszerrel, hanem az állam, a politikum biztosítaná az állampolgárok érdekét a banki túlkapások ellen. Ezért a Jobbik továbbra is a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításában látja a megoldást.

  http://www.alfahir.hu/a_jobbik_komplett_csomaggal_segitene_a_devizakarosultakat

  ↑ LinkVálasz
 9. F.Zs.

  A közjegyzők 2010 óta fejlesztették technológiai hátterüket, készültek a jelenlegi állapotokra….

  A közjegyzői okiratok közül a felmondásról szóló és a végrehajtási záradékolást tartalmazó okiratoknak az alapja a szerződéskötéskor létrejött “tartozás elismerő” nyilatkozat… de itt álljunk meg egy-két szóra !

  A szerződéskötés óta az ügyfél jelentős összegeket teljesített, valamint különböző típusú szerződésmódosításokat hajtottak végre egyoldalúan, továbbá a kedvezőtlen árfolyamváltozás “korlátlan” felszámítása történt.

  A szerződéskötéskor tett ügyfél általi tartozás elismerés, elfogadott és elismert… de csak kiindulási alapnak tekinthető, többnek nem !

  A bankot nem csak a szerződéskötésből származó elszámolási kötelezettség terheli, hanem törvényileg szabályozásra került, hogy egyértelmű, követhető és tételes elszámolás, ha tetszik “nyilvántartásról” lehet beszélni.

  A szerződéseinkben használt kifejezés a “nyilvántartás”, mely nem azonos a szerkesztgetett vagy a befizetésekből az ügyfélszolgálati munkatárs által visszaszámítgatott kimutatással.

  Ez a jelenlegi formában gyakorolt közjegyzői magatartás a visszaélhetőség, sikkasztás és a tévedés melegágya…

  Minden feljelentést, pert, kamarai eljárást támogatunk mely a közjegyzők által elkövetett csalássorozat, közokirat-hamisítás felszámolására irányul !

  Falus Zsolt Ferenc
  B.É.C.S.

  ↑ LinkVálasz
 10. manci

  Izraelből a betelepítés megkezdődött és a lakásodra pályáznak!!!!!!!!!!

  ↑ LinkVálasz
 11. Földi halandó

  Hát igen. A kormány tagjai először önmaguknak törvényesítették a kiutat, majd az önkormányzatok, az-az a pribékjeik hitelét “vállalták” át, illetve ruházták rád,tehát a Te kontódra! Ezzel így rendben is van minden. A többi felelőtlen, alávaló devizahiteles vessen magára!

  ↑ LinkVálasz
 12. juci

  készíthetjuk a sátrakat,a bankoknak meg sok ures lakása lesz

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE