Kiemelt, Mindennapi tudomány

A csillagászat napja és a Patacsi csillagparti

|

„Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak.” (Antoine, de Saint-Exupéry: A kis herceg)

A csillagos égbolt látványa mindig is lenyűgözte az embereket. Mit tudunk ezekről az égitestekről? Hogyan keletkeztek? Milyen messze vannak? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük a választ. Sajnos az iskolában kevés szó esik a minket körülvevő világegyetemről.astronomyday

A csillagos égbolt szépségei határtalanok. Minden korban az elődeink csodálkozva tekintettek a látszólag változatlan égboltra. A csillagászat az emberiség legősibb tudománya, és sok kultúrtörténész szerint maga a csillagászat tanította meg az embereket gondolkodni. A városokban szinte már elfelejtettük, hogy milyenek a csillagok, esetleg a Holdat és a fényesebb bolygókat vesszük észre, leginkább az együttállásuk esetén. Sok pénzt kiadunk azért, hogy távoli tájakat megláthassunk, miközben egy természeti csoda itt van éjszakánként a fejünk fölött, de már a várost elhagyva is csodát láthatunk. Az égbolt szépségének csodáját. Hogy láthassuk ezt a csodát, ebben segít a Csillagászat napja rendezvény is.

holdfogyi31

Holdfogyatkozás 2011.06.15-én a Pilvax elől

2013-ban a Csillagászat napja április 20-ra esik. A Csillagászat napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, és általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Magyarországon 2009-ben, a csillagászat nemzetközi éve alkalmából honosodott meg igazán, ilyenkor a nagyobb obszervatóriumok előadássorozatokat és távcsöves bemutatókat is szoktak szervezni.

A Patacs – Rácváros egyesület is csatlakozik a kezdeményezéshez, és arra a napra csillagpartit szervez Pécs Pellérdi út 42 szám alatt található Patacsi Pilvax elé. 19.30-tól várjuk az érdeklődőket. Természetesen e napon is ötvözzük az asztronómiát a gasztronómiával. Főzünk is. A távcső melletti nézelődést ötvöztük a gasztronómiával. Végül is csak egy betű az eltérés. úgy gondoljuk, hogy a mindennapok gondjai mellett szükség van ilyen összejövetelekre is. Várunk minden érdeklődőt! Addig is Kispálékkal – akiknek patacsi kötődésük is van – keressük a Holdat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=U-nUUDXx-KQ]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE