Gasztro bűn

A medvehagymát is medvehagymával egyétek

|

Tombol a medvehagyma, a medvehagymát is medvehagymával eszem. Irány a Mecsek, menjetek, kirándulásnak is jó, és amiket utána ételként lehet belőle kreálni, annak csak a fantázia szab határt. Kaszálni lehet a medvehagymát ilyenkor, gyalogolni sem kell sokat, én például ülve szedem, mert lusta vagyok. Leülök, magam körül aratok, majd odébb ülök egy méterrel. Én a lefagyasztásának nem vagyok híve, de szárítva nagyon jó. 50-70 fokos sütőben fél óra alatt kész, üvegben tárolva egész évben használható, és a tavasz újra jön majd, addig kitart. Elkészítése a nyersen fogyasztástól a főzelékig határtalan. Mindenbe jó. Levesbe, pörköltbe, leveles tésztába töltve, körözöttbe, nem is sorolom tovább.

Medvehagyma (allium ursinum) főzelék.

260px-MedvehagymaMint a spenótot, nem kell túl bonyolítani. A medvehagymát (miután jól megmossuk –igaz én már menet közben nyersen is eszem, így a mosás már csak civilizált szokás) megfőzzük sós vízben. Késsel összevagdossuk kisebb darabokra, bele a vékony rántásba és teje rá, nehogy csomós legyen. Én szoktam hozzáadni egy kis áztatott kenyeret, sózni és nem is kell más fűszer. 20 perc alatt kész, tükörtojással a legjobb.

Leveles tésztába töltött medvehagyma. Na, ez sem bonyolult. Tésztát kinyújtjuk, hagymát kicsit előfőzzük, betöltjük, felcsavarjuk, szeleteljük és a felszeletelt, töltött tésztát tepsibe tesszük, sajttal megszórjuk, ropogósra sütjük, ennyi.

És tegyetek a rizsbe, a főtt krumpli mellé, és minden tésztához.

Mire jó a medvehagyma?

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

ilyen állapotban már ne szedjétek

ilyen állapotban már ne szedjétek

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE