Kiemelt, Mindennapi tudomány

Áprilisi hullócsillagok

|

Április az év negyedik, 30 napos hónapja a Gergely-naptárban. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is nevezik. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni”. Valószínűleg utalás az ekkor a téli álomból nyiladozó természetre. A népi kalendárium ezt a hónapot Szent György havának nevezi.

Az időjárási szempontból a legszeszélyesebb hónapot, az áprilist a jó gazda különösen figyeli. A gazdák akkor örülnek, ha az április csapadékos, mert akkor bő termés lesz. A Szent György havi eső ugyanis „elkergeti a fagyot”, viszont esős májust jósol. Egy biztos ebben az évben csak áprilisban kezdődött a tavasz. lyridak2

Ebben a hónapban érdemes a csillagos eget is kémlelni, mert az időjárás már kedvezőbb, mint az előző hónapokban. Igaz az éjszakák és a hajnalok még hűvösek. De április 22-24 között érdemes az eget kémlelni, ugyanis megfigyelhetőek a Lyridák meteorraj tagjai.

A legrégebben ismert meteorraj melyről 2600 éves feljegyzéseink vannak. Erősen váltakozó aktivitása miatt azonban “hivatalosan” csak 1835-ben fedezte fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben. Később az 1861-ben napközelben járt Thatcher-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként.

Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, pályahajlása pedig 80 fok, pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat. A ZHR átlagos nagysága általában 18 körüli, ami nem túl magas, ám időnként 90 feletti kitörések is előfordultak, melyek viszont már igen látványosnak mondhatók. Az utolsó sajnos 1982-ben volt. earlylyrid_strip

Az idei maximum április 22-én van. A raj megfigyelése 22-én a hajnali órákban a legalkalmasabb, de a bizonytalanság, és a maximum időnkénti elhúzódása miatt a környező hajnalok is érdekesek lehetnek. A radiáns már sötétedéskor is a horizont fölött van, igazán magasra csak éjfél után emelkedik, így a megfigyelésre a remélhetőleg már a nem túl hideg hajnalok a legalkalmasabbak.

A Lyridák az év második jelentősebb meteorraja, a január eleji Quadrantidák után. Amennyiben az időjárás kegyes lesz hozzánk gyönyörködjünk az égbolt szépségében. Még viszonylag hosszúak az éjszakák, igaz Szent Iván napjáig egyre rövidülnek. Az esti, és a kora éjszakai órákban még megcsodálhatjuk a téli égbolt szépségét. A bolygók közül a Jupitert és a Szaturnuszt figyelhetjük meg, az éjszaka második felében pedig már a nyári csillagképekben gyönyörködhetünk az égboltot kettéosztó Tejút sávjával. Az ez évi megfigyeléseket a Hold kissé zavarni fogja, de április 22-én 03:43-kor nyugszik az égi kísérőnk. Április 25-én lesz Holdtölte.

http://spaceweather.com/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE