Kiemelt, Pilvaxwélemény

Devizahitel, és az ócsai lakópark

|

A deviza alapú hiteleseket „Európában egyedülálló módon megsegítettük” című triászból a leggyengébb az ócsai lakópark története. Semmi sem úgy lett, ahogyan ígérték, Ócsán. A házak kisebb alapterülettel, silányabb minőségben, viszont drágábban készültek el. A „lakóparkban” nincs gáz, óvoda, iskola, bolt, munkalehetőség. Az eddig a felépült 80 házból mindössze húszba sikerült lakót találni. A többire, új feltételekkel, pályázatot írtak ki.

A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett. Ezek többsége nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. A legtöbben a banki kényszerértékesítéssel kapcsolatos előírásokat nem teljesítették. ocsalakopark13

Emiatt a feltételek módosítására és egy következő pályázat meghirdetésére tettek javaslatot. Ehhez módosítani kell a vonatkozó kormányrendeletet, az ezzel kapcsolatos szakmai munka már megkezdődött – írták a közleményben. A március 25-én lezárult pályázat nyerteseit postai úton értesítik a döntésről. Az érintettek többsége Pest megyéből költözik majd Ócsára. Nyíregyházáról és Szekszárdról is érkeznek családok az álmaik lakóparkjába. Az otthonukat elvesztő vagy kényszerértékesítésre már kijelölt lakású deviza alapú hiteles családok számára a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. hirdetett pályázatot az ócsai szociális lakóparkban épült házak bérleti jogára; a pályázatra február 15-éig lehetett jelentkezni. Az öttagú bíráló bizottságba az ócsai önkormányzat és a szeretetszolgálat két-két, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t egy embert delegált.

A pályázatra az jelentkezhetett, akinek a lakását 2011. október 1. és 2012. november 30. között kényszerértékesítésre jelölték ki. Ennek a lakásnak a hitelszerződésben meghatározott forgalmi értéke nem lehetett több Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió, más településen pedig 20 millió forintnál. További feltétel volt, hogy a pályázó háztartásában legalább egy 25 év alatti fiatal éljen, aki családi pótlékra jogosít vagy még tanuló.ocsalakopark16

Az egyértelmű kikötések – mint az, hogy lakáshitelt nem tud törleszteni, vagy az, hogy devizában adósodott el – közt volt néhány meghökkentő is. Azt a kedvenc Kocsis Máté, fideszes kommunikációs igazgató, vagy a pécsi Hoppál Péter megmagyarázhatná, hogy hogyan lehet annak a feltételnek megfelelni, miszerint az eladósodott Ócsára költözése ne szakítsa ki őt eredeti közösségéből? Például úgy, hogy 8 lakásos társasházban laktál, és mindenkinek mindenét vitt a bank. Vagy úgy, hogy a kocsidat még meghagyták és mindennap hazatérsz az eredeti közösségedbe. Vagy gyorsan szerezz magadnak ócsai lakcímet, így te már ócsai lakos leszel, ergo megmarad a közösséged.

Hasonlóan meglepő kritérium az is, hogy a családodnak megfelelő jövőképpel kell rendelkeznie és beállítottságod közösségépítő legyen. Miután amúgy kiforgattak mindenedből, és amúgy pedig „Európában egyedülálló módon meg lettél segítve”.

Azt is megmagyarázhatná valaki, hogy ezt, hogyan lehet teljesíteni miután kiforgattak mindenedből: nem lehetsz depressziós, összeesett, mert akkor bomlasztod az új telepesek közösségét.

A végső beköltözés lehetőségéről egy öttagú bizottság hoz döntést. Két fő a Máltai Szeretetszolgálattól, két fő Ócsa önkormányzatától és egy fő a Nemzeti Eszközkezelőtől hozza meg a döntést. Előkelőbb helyre kerül a listán az, aki keresőtevékenységet folytat, vagy az állását 2008. szeptember 30. után vesztette el. A pályázatkezelő környezettanulmányt is készített minden pályázóról, ebben feltárta a jövedelmi-vagyoni viszonyait, képzettségét, és azt, hogy hajlandó-e közfoglalkoztatásban részt venni.

ocsa

Ócsai lakópark madártávlatból, a puszta közepén

Az 50 négyzetméteres, négytagú családoknak szánt otthonok bérleti díja az első évben havi 16 800, a 60 négyzetméteres, öttagú családoknak készült házaké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres, hattagú családoknak szánt ingatlanoké 21 100 forint lesz.

Nem nagy csoda, hogy a több tízezer bajbajutott devizahitelesből 588 fő pályázott Ócsára. Valószínű, hogy nem elég vonzó a telepi élet. Ócsától 5 km-re, de az autópálya másik oldalán. Mert ez itten egy másik Magyarország.

Ami elgondolkodtató, hogy annyi ellenőrzés és vizsgálódás, oly sok civil panasz, első és már másodfokon is nyert per ellenére, a PSZÁF egyszer sem tartotta kívánatosnak a banki elszámolásokat. A Kúria Brüsszelhez fordult. De majd jó sokára lesz döntés. Az is érdekes, hogy miért nem lépett a mindenkori kormány, az MNB elnök, a PSZÁF? Miért nem lépnek az egyénileg megválasztott képviselők? Azt is megmagyarázhatná valami nagyokos, hogy a Pécsen 90-110 ezer forint/m2-es árból, Ócsán hogyan lesz 650 ezer forint/nézetméter ár?

Úgy tűnik még a nyomoron is nyerészkednek. Vajon kinek állt érdekében a nagy semmibe költöztetni az átverteket esetleg több száz kilométerről? Megfelelő infrastruktúra, munkahely, óvoda és iskola nélkül?

Javasolnám, hogy egy évre költözzenek be Ócsára ezt az egész őrületet kitalálók a miniszterurak, a volt MNB elnökök, természetesen ezen idő alatt minimálbéres fizetéssel, és utána meglátjuk, mit szólnak saját ötletükhöz.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. A csaló bankok lakhelye lesz

  Lehet, hogy nem is a bankok által megkárosított százezrekért épült? Sokkal valószínűbb, hogy a csalárd bankárok menedéke lesz!

  „A kormány lakóparkot épített a hitelkárosultaknak Ócsán, ahová nem nagyon akart jelentkezni a célcsoport, de végül találtak húsz költözésre kész családot. Ellátogattunk a telepre, ahol nem találtunk senkit, viszont megnéztük a már teljesen kész házakat, hátha így megfejthetjük a beruházás értelmét.”
  http://index.hu/belfold/2013/04/24/ocsa/

  ↑ LinkVálasz
 2. Lehet, hogy titokban a bűnösöknek?

  A kormány lakóparkot épített a hitelkárosultaknak Ócsán, ahová nem nagyon akart jelentkezni a célcsoport, de végül találtak húsz költözésre kész családot. Ellátogattunk a telepre, ahol nem találtunk senkit, viszont megnéztük a már teljesen kész házakat, hátha így megfejthetjük a beruházás értelmét.
  http://index.hu/belfold/2013/04/24/ocsa/

  ↑ LinkVálasz
 3. K.M.

  Egyszerűen és tényszerűen!
  Eddig hiába minden.A kilakoltatások tovább folynak, a perek ha nyer is az ügyfél 1.a bank nem tartja be az itéletet 2.fellebbez, tegyük fel másodfokon is nyer a kis ember , akkor megy a Kuriához az meg megállapitja hogy ő nem illetékes, kiküldi külföldre, évek telhetnek el eredmény nélkül.Tovább folyik a szabadrablás.Már az Echon se beszélhet róla Vámos, lassan minden reményünk odaveszett.
  Kálmán Magdi DÜHÖNGŐ

  ↑ LinkVálasz
 4. Demonstráció április 21-én!

  Tüntetés a fővárosi Hősök terén

  Felháborítónak tartják a devizahitelesek, hogy bár nem is láttak svájci frankot, mégis abban a valutában számolják az adósságukat számukra érthetetlen és hátrányos módon. A méltatlan eladósodás nem csak a fiatal korosztályt érinti. A devizahitelesek szüleit is nagyon megviseli a kialakult helyzet. Egy demonstráló az Echo Televíziónak elmondta, hogy 13 millió forint hitelt vett fel a fia, melyet öt éve fizet, és már 25 millió forint, amit követel a bank.

  A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete azt követeli, hogy vizsgálják felül a hitelszerződéseket, és nevezzék meg a Gyurcsány–Bajnai-időszakban elhatalmasodott eladósodás felelőseit.

  „A kilakoltatásokat azonnali hatállyal le kell állítani, a végrehajtásokat le kell állítani, mert a magyar állampolgárok nem élhetnek alkotmányos jogaikkal. A bíróságok, ügyészségek érdemi kivizsgálás nélkül elutasítják az ügyeket, nem tárgyalják, a másik oldalon pedig a végrehajtásokat felgyorsították. A kettő nem megy” – hívta fel rá a figyelmet Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.

  A szervezők bejelentették, hogy nem csak nappal tüntetnek, hanem átvirrasztják az éjszakát a téren, hétfőn pedig petíciót adnak át Kövér László házelnöknek

  ↑ LinkVálasz
 5. Névtelen

  basszus!
  Nekem is épp ez a szó jutott az eszembe – már a címről: GETTÓ

  Szégyen!

  A többiről nem is beszélve.

  ↑ LinkVálasz
 6. Maria

  Kinek áll érdekében?????
  Nem is olyan veszteség ez, mint ahogy sokan képzelik. Sőt!!! Alulról építkeznek, a cseléd lakások már készen vannak, a rabszolgák beköltöztetése elkezdődött. Mivel “senkinek” nem jó, így sajnos el kell adni!!! Na és ki veszi meg???? Majd az, azok, akik e mellé a gettó mellé felépítik a palotájukat, akik ” kisajátítják a körülötte lévő ” belterületté” nyilvánított földeket, akiknek rengeteg pénzük lesz arra, hogy befejezzék, és virágzó gazdaságot építsenek köré, mellé. Munkahely lesz bőven, hisz az új telepeseket ki kell szolgálni, a földeket meg kell művelni. Ha körülnéz valaki ott, mit lát, a zsíros legelők, szántók, termőföldek közepére épült. Távol minden más településtől. Senki nem szólhat, ha eladják, “betelepítik” az új telepeseket, hiszen ez “csak egy bedőlt projekt”……….. 6 milliárdot szántak rá, ebből elfogyott 2,4 milliárd, a többi azé lesz aki majd tovább építi. Ne legyen igazam, de 10 év múlva ott egy gyönyörű, palotákkal tele lakópark lesz, “cseléd házakkal” és jöhetnek az “új telepesek”. Senki nem szólhat semmit, hiszen csak egy ” bedőlt” projekt…………hmmm??

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE