Kiemelt, Pécsi hírek

Pécs eladósodás, és a deviza alapú hitelesek problémái

|

A múlt hét csütörtöki közgyűlésen Pécs igen sikeres város közgyűlése több mint hétmilliárd forintnyi hitel felvételéről döntött. Tehát innentől a fideszes többség adósítja el a várost. Mert eddig a szocik adósították el. Hamar elmúlt az eufória.

Ugyanis március közepén elszállt Pécs adósságának 70 százaléka. Elszállt 29 milliárd forint. Ugyanis ekkora hiteltől szabadította meg a pécsi önkormányzatot az állam. Mivel az állam én vagyok, tehát az Istenadta nép egyszerű fia tudnom kéne, hogy ki vette fel a hitelt, mire költötte? Ezt nem tudjuk, mert ebből csak sárdobálás szokott lenni.varoshaza5

Kővári János ÖPE (Összefogás Pécsért) képviselő – jogilag civil de facto fideszes országgyűlési képviselő- szerint a szocialisták közel 40 milliárd forint adósságot halmoztak fel, ezt kormányzati segítséggel konszolidálták. Kővári János most természetesnek nevezte, hogy fejlesztési hitelt kell felvenni. Azt is elárulhatná a fő civil, hogy mi a különbség hitel és hitel között? Különösen annak a fényében, hogy az elmúlt 22 évben a pécsi városvezetés pártállásától függetlenül a bevételt nem termelő, de látványos, és néha használhatatlan beruházásokat hoztak létre. Lásd Expó-Center. Giga beruházások jöttek létre, amelyeket a város sem tud fenntartani. Érdekes módon mindegyik drágábban, mint ahogy tervezték. Például a Zsolnay Kulturális Negyed 2.3 milliárd forinttal került többe, a gondos tervezés ellenére is. Természetesen felelősök nélkül.

Amíg az önkormányzati adósságoknak a kezelésmódja nem hatékony, nem lesz sok hozadéka az adósság elengedésnek. Főleg úgy, ha nem kezeli az adósság jövőbeli felhalmozódásának okait. Addig ez csak egy politikai szerencsejáték, illetve egy fajta nyerőgép. De nem a pécsieknek!

Az ördög mindig a részletekben rejlik. De mi lesz a bevételekkel? Az adókból és a büntetésekből befolyt tételekkel? Ugyanis Állam Róbert bácsi az eddig az önkormányzatok kasszáját gyarapító gépjárműadó 60 százalékát elviszi, míg az szja helyben maradó részéről teljesen le kell mondania Pécs igen sikeres városának.

Az adósság horizontján a szebb jövő sem nyújt könnyebbséget. Ugyanis Pécs átütemezte a hiteleit, s jelenleg csak a kamatokat fizeti. A tőketörlesztés 2014 után kezdődne csak. A választások után. Az igazai megpróbáltatások 2016-tól szabadulnak a városra, amikor a legnagyobb lesz a teher az adósság után. Akkor is, és most is nehéz helyzetbe hozva a várost. A város többévi aratása is kemény lesz. A város elszállt adósságai mellett a bevételei is elszállnak alaposan. Az elszállt 70 százalékos adósság nem jelent 70 százalékos tele pénztárcát. Pécs város pénztárcája is nem félig, hanem szinte teljesen üres lesz.

Azt is elárulhatná Kővári úr, hogy amikor a Patacs – Rácváros egyesület a deviza alapú hitelesek megsegítésére februárban meghívta a Baranya megyei országgyűlési képviselőket akkor ő miért nem volt ott? Még válaszra sem méltatott bennünket. Egyébként egyetlen fideszes képviselő sem, mert ők Európában egyedülálló módon megsegítették a devizahiteleseket. Sehogy, csak a tehetősöket. A többséget pedig a mélybe nyomták. Ha azt mondják, hogy a deviza alapú hitelesek felelőtlenek voltak, akkor mi a helyzet Pécs Megyei Jogú város fideszes többségű önkormányzatával? Ők esküt tettek a közszolgálatára, és 70 százaléknyi adósság elengedés után is csak hitelben gondolkodnak. Egy átlag pécsi polgár, ha deviza alapú hitelt vesz fel, akkor azt ő fizeti. A pécsi politikai rubinok és gyémántok által felvetteket is. Mert politikai felelősség nincs. Csak állampolgári.

Sajnos az állam nem olyan nagyvonalú a polgáraival, mint az önkormányzataival. Az állam a deviza alapú hitelesek döntő többségét az út szélén hagyta.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE