Kiemelt, Pilvaxwélemény

Deviza alapú hitel és jenhiteles árfolyamgát, avagy gát a jövőnek

|

A jenhitelesek most nem sokat nyernek az árfolyamgáttal, ugyanis az a fura helyzet állt elő, hogy a védőháló alá belépett ügyfelek többet törleszthetnek most, mint azok, akik nem kérték a kedvezményt.

Most gyengébb a jen, az árfolyamgátba belépőknek most is 2,5 forintos árfolyamon kell törleszteni a kölcsönüket. A jen árfolyama az év eleje óta szinte folyamatosan a 2,5 forintos árfolyamgát alatt van, legutóbb 2,3 forint körül volt.devizahitel

A gyűjtőszámla-hitellel rendelkezők addig fizethetik a magasabb részletet, amíg el nem fogy a gyűjtőszámlájukról a tartozás. Február végéig 3200 jenhiteles számára nyitottak gyűjtőszámlát, amelyen 74 millió forintot halmoztak fel, és ha a jen gyenge marad, ez az összeg lassan lefogy.

Miért is megoldás az árfolyamgát? Tulajdonképpen kinek és mire is használható ez a rendszer? Az árfolyamgátat kérő ügyfél a törlesztőrészletét rögzített árfolyamon fizeti 2017. június 30-ig. Svájci frank alapú hitelnél 180 forintos, euró alapúnál 250 forintos, míg japán jen alapúnál 2,60 forintos árfolyamon

Az alapstruktúra az, hogy a rögzített árfolyam feletti árfolyamrészt egy gyűjtőszámlára kerül, azt öt évig nem kell fizetni. A türelmi idő lejárta után ezt is el kell kezdeni törleszteni, mint önálló forint alapú hitelt, ráadásul közel 9 százalékos plusz hitelkamattal.

Ez megvédi azt, aki a jelenlegi gazdasági helyzetben elveszítette a jövedelmét, munkahelyét? Nyilván nem. Segít annak, aki ugyanannyit vagy csak kevéssel többet fog keresni öt év múlva? Márt most látható, hogy nem, hiszen plusz hitelkamatot vállal az illető, ami ráadásul a jelenlegi akciós bankbetét feletti mértékű, azaz ez még pluszban el is szegényít. Az infláció is kiszámíthatatlan a jelenlegi gazdasági helyzetben, így egy szerény mértékkel növekedett jövedelemmel egyre nehezebb eleve a mindennapi számlákat kifizetni. Őszintén szurkolok a rezsicsökkentésnek, csak azért vagyok szkeptikus, mert minden eddigi ígéret ellenére a multik mindent a lakosságra hárítottak. Összefoglalva azoknak segíthet az árfolyamgát, akik a következő négy évben a jövedelmüket jelentős mértékben növelni tudják – évente legalább 15-20 százalékkal-, őket nem fogja négy év múlva tönkretenni a rájuk eső plusz teher. Mindenki mást nagy valószínűséggel igen.

http://www.vg.hu/penzugy/jo-idoszakban-a-jenhitelesek-402255

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE