Filmek

Akció, Thriller 4. Andrew Davis, Stuart Baird

|

Andrew Davist és Stuart Bairdot azért rakom egymásmellé, mert van két film, ahol kapcsolódnak egymáshoz. Az első a „Szökevény”, melyet Davis rendezett, a másik a „Szökevény 2. Életre halálra” címmel fut nálunk. Az első eredeti címe stimmel a maggyarral, a Baird által rendezett eredeti címe „U.S. Marshals”. Az elsőben Harrison Ford játszik, a másodikban Wesley Snipes. A történet szinte ugyanaz, ami még összeköti őket, az a színészzseni, Tommy Lee Jones, aki mindkettőben főszereplő. És még valami. Egyik sem rendezőként kezdte. Davis operatőr, Baird vágó volt.

Ennyit a két szökevényről.

uszó erődAndrew Davis. Operatőrként kezdte, közepes, sőt gyenge filmekbe (Hűvös szellő, Sikerember, Lepke, Angyallány) Bár a Menahem Golan rendezte Lepke nem volt annyira rossz. 1985-ben első rendezett filmjében már nagyobbat dobott. A „Csend kódja” Chuck Norrissal, jól sikerült kis akció. Az 1988-as „Nico” Steven Seagallal mára kultfilm lett. És ha egy biznisz beindul, a többi már simán megy. Ismét Seagalla az „Úszó erőd”, majd van Damme-vel a „Tökéletes katona”, igaz itt csak a Szökevény 2.forgatókönyvet írta. Ezután jött a „Szökevény”, Golden Globe-t kapott érte Tommy Lee Jones, és sok Oscarra is jelölték, igaz, egyet sem nyert. Legnagyobb dobása szerintem a „Láncreakció” Keanu Reeves és Morgen Freeman, Rachel Weisz trióval. Szinte minden neves színészt megszerzett Hollywoodban. A „Tökéletes Gyilkosságba” Michael Douglas, „Az igazság nevében” Schwarzenegger, a „ The Guerdian-ban „ Kevin Costner. Davis profi, mindent tud az akciófilmekről.

toökéletes katonaStuard Baird másképp indult és máshova jutott. Vágó volt. De milyen filmeknél! Halálos fegyer 1.-2. Utolsó cserkész, Még drágább az életed, Maverick. 1996-ban gondolt egyet és megrendezte a „Tűzparancsot”. 1998-ban gondolt még egyet és megrendezte a „Szökevény 2.” címmel második nagyon jó filmjét. Aztán megint vágott, és már csak egyet rendezett: „Star Track 10.- Nemezis”. A leggyengébb „Die Hard” filmnél a rendezőnek jelezte, nem elég a felvétel ahhoz, hogy összevágja a filmet. Rövid válasz: old meg. Megoldotta.

Két olyan filmmágus, aki nem is rendezőként kezdett, mégis jókat rendezett.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE