Ez-az-amaz, Kiemelt

Munkaalapú államot építünk

|

Nekünk nem kell a jóléti állam, mi munkalapú államot építünk. Közmunkával, ami viccnek is rossz, de Viktor ezt komolyan mondta az Euromoney komoly londoni pénzügyi lapnak.

A miniszterelnök a Londonban szerkesztett nemzetközi gazdasági-pénzügyi folyóirat mellékletében kifejti: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát Európában folyósítják.

magyarország jobbanteljesítKi fogja finanszírozni ezt a modellt? – teszi fel a kérdést Orbán Viktor, megállapítva: egyértelmű, hogy Európa egyedül nem képes ennek finanszírozására.

De mi az a jóléti állam?

Asa Brigs szerint:

A jóléti állam olyan állam, amely előre meghatározott módon, szervezett erővel lép fel annak érdekében, hogy a piaci erők szerepét megváltoztassa.

 1. Egyéneknek és családoknak minimális jövedelmet garantál anélkül, hogy figyelembe venné a munkájuk vagy tulajdonuk piaci étékét.
 2. Csökkenti a bizonytalan események bekövetkeztének esélyeit, úgy hogy erősíti az egyének és a családok védekezését bizonyos kockázatokkal szemben
 3. Minden állampolgár számára igyekszik biztosítani a juttatások elérhető legmagasabb szintjét.

A skandináv jóléti modell elvei lutheránus alapértékekre épülnek, amelyek alapján minden állampolgár jogosult az ellátásokra, függetlenül munkaügyi vagy családi állapotától. A rendszer univerzális, nem hagy ki senkit. Emellett individuális alapú: a feleség a jóléti rendszerben például férjéről függetlenül rendelkezik a jóléti rendszer jogaival, ahogy a férj is a feleségtől függetlenül.

A skandináv országokban az állam jóval nagyobb szerepet vállal a polgárok számára elérhető jóléti ellátások finanszírozásában és megszervezésében, mint más európai országokban. Ehhez az adórendszernek is alkalmazkodnia kellett: az adók széles bázisúak és magasak.

Orbánnak igaza van. Minden értéket a munka termel, vagyis valóban munkaalapú államot kell(kellene) építeni. De ennek a közmunka nem alkalmas eszköze. A közmunka nem hoz létre értéket, mert bár fontos a parlagfűírtás, és az árkok tisztítása, de ebben körülbelül kimerül a lényege. Magyarországon jelenleg nem jönnek új beruházások, új munkahelyek. Legalábbis Baranyába nem. A jóléti államok is munkaalapú államként jöttek létre. A munka révén lehettek ők jóléti társadalmak. Munka, értéktermelő munka nélkül nem lehet jóléti állam.

Az elöregedő társadalmak betarthatatlanul bőséges jóléti elkötelezettséget tettek az idősebb generációk felé, amit a csökkenő születések miatt most képtelenek betartani, vagyis több fiatal munkavállalóra lenne szükség. (Pogátsa Zoltán)

A fiatal munkavállalók megvannak. A munkahelyek eltűntek. Európa valóban nem tudja ezt finanszírozni, Orbán megmozgatta az állóvizet. Ha nem hallgat rá Európa, elnyeli a többi kontinens. Te jó ég, életemben egyszer vagyok Orbán pártján. Szerencsére nem a pártjában.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Okkereső

  Berzeviczynek iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel… Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet. Amennyire gazdagítják a nemzeteket az ipar és kereskedelem, úgy viszont az ipar és a kereskedelem sem virágozhat ott, ahol a nép a legalsóbb és legnagyobb részét, a nemzet alapját a nyomor sanyargatja. Ennek a legnépesebb osztálynak fogyasztása által ingereltetik a belföldi termékek előállítása. Ez ad életet a belföldi iparnak és forgalomnak, ami azután a külkereskedelem bővebb folyásában is érvényesül. Ahol a szűkös állapotok által lenyomva úgyszólván nem létezik a gazdaság, ott a fogyasztás és a forgalom alapjának ingadozása folytán az arra fektetett ipar, kereskedelem és a közjólét is csak tengődik.

  ↑ LinkVálasz
 2. Doki

  A FIDESZ ugyanúgy megszavazta az orosz piacok eladását, mint bárki más 1990-ben. Ezért nem is terjesztett ilyet soha. Vagy ha igen akkor szokás szerint hazudott, mert ők is vastagon benne voltak. Tovarisi konyec! Tetszenek még emlékezni a 23 évvel ezelőtti eseményekre? Vagy szelektív az emlékezet?

  ↑ LinkVálasz
 3. Huba

  Hagyjuk már ezt az Antall Józsefezést! Ezt a fidesz terjesztette 5-6 éve, hogy ne legyen a jobboldalon versenytársa az MDF.
  Az MDF el is bukott, és Antall Józsefről sem hallani a Fidesz-tévékben.
  Azokban mostanában libákat mutogatnak azoknak, akik régebben az Antall József mesét hallgatták szájtátva.

  ↑ LinkVálasz
 4. Doki

  1993-ban, talán még nem is éltetek, néhány az átkosban tanult közgazdász azt mondta: emelni kell a béreket, mert az növelni fogja a fogyasztást. És ha nő a fogyasztás, fogynak a termékek. És újra vásárolnak az emeberek. Ez ilyen pofon egyszerű. Gerjeszti a gazdaságot. Ja, közben Antall eladta ezt? Eladta a konzervipart, a textilipart és mindent, ami a keleti medvéhez kötött bennünket. Németek, franciák sétáltak be az orosz piacra, és ma is ott vannak. Mert nem hülyék. Antall József bűnt követett el 1990-ben, és ezt a bűnt minden párt szentesítette.

  ↑ LinkVálasz
 5. lényeglátó

  Bevételhez kiadás (munkabér) kéne nagyeszűek! Amíg a termék árában 1-3% a munkabér, miből vegye meg a koldus az árut? Nyugdíj, segíly, közmunka, lopás, betörés adócsalás, mind kevés!

  ↑ LinkVálasz
 6. lényeglátó

  5mp kemény munka, (1 doboz cigi átadása)70-100 Ft! Képviselői országrontás 1,5 millió Ft, Eltartó, értékteremtő munka=éhbéres!

  ↑ LinkVálasz
 7. Kamu János

  Igazad van Irvine!
  Munka alapú állam – deviza alapú adósság – fidesz alapú demokrácia, narancs alapú birodalom. Nyitok egy Nemzeti Narancs boltot!

  ↑ LinkVálasz
 8. Irvine

  Munka alapú állam – deviza alapú adósság – fidesz alapú demokrácia

  ↑ LinkVálasz
 9. Fidesz frakció sajtó-osztály

  Fidesznyik!

  Ez inkább szomorú Önt tekintve, mint szép.

  ↑ LinkVálasz
 10. Fidesz frakció sajtó-osztály

  Fidesznyik!

  Nem lett okosabb, mióta elhagyta az általános iskolát!
  De nem baj ez. A Napi kommunikáció idemásolásához ez pont elég.
  És ennyi nekünk is elég. Nagyszerű ez az ország, ahol mi vagyunk hatalmon (tehát miénk a föld, a trafik, a média, az alkotmány, stb), és a hatalom közelében sem levő alakok visszhangozzák, amit kitalálunk nekik jólét helyett.

  ↑ LinkVálasz
 11. Doki

  Okosabb nem lettem, de ilyen a világ. Aki a Varázshegyen él, ne akarjon politikát.

  ↑ LinkVálasz
 12. Fidesz frakció sajtó-osztály

  Fidesznyik, ne tettesse a hülyét! A Napi kommunikációt sem érti, hogy kinek vajazza a pályát?

  Nekünk: Fidesz frakció sajtó-osztály.
  Melyik szót nem érti, fidesznyik? Ezt szokta idemásolgatni!

  ↑ LinkVálasz
 13. Doki

  És kik azok, akik megnyerik a következő választásokat? Kik azok a “nekünk”?

  ↑ LinkVálasz
 14. Fidesz frakció sajtó-osztály

  Jól van Fidesznyik!

  Pogátsa Zoltánt idézgetni nagyon kóser dolog!
  Kb. ugyanaz a szint, mint a Napi kommunikációt idemásolni.

  Ez a szint viszont bőven elég nekünk, hogy megnyerjük a következő választásokat.

  ↑ LinkVálasz
 15. Maráczy Tibor

  Igazad van Doki! Munkahelyek kellenek! Komoly, értéket teremtő munkahelyek! Egyetlen baj van csak! Nem magunkra számítunk, nem mi magunk teremtjük meg, hanem idegenekre várunk. Olyanokra, akik az eddigi évszázadok során csak ártottak a Hazánknak, a Magyarságnak. Most is ártanak.
  Tőlük teljesen felesleges jót várni, mert egészen egyszerűen ez a történelmi tapasztalat.
  A szorgos magyar embereket kellene támogatni, nem a gyarmatosító multikat.
  A nyugati országok rablásból teremtették meg a jólétüket, a sok gyarmat kincseinek elrablásából. Kezd kiürülni a húsosfazék. Már lassan tőlünk sincs mit elrabolni. Most a Keletre vetették magukat, csak ott jelentősebb az ellenállás. Ezek az ellenállók a “terroristák.”
  Ők, akik évszázadokon át napjainkig kirabolták, kirabolják ezeket az embereket a demokrácia “zászlóvivői.”
  Köszi az ilyen demokráciát.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE