Ez-az-amaz, Kiemelt

Elküldte a Szentlelket

|

Jézus földi pályafutása befejezése előtt többször említi a tanítványainak a Vigasztaló, a Szentlélek elküldését, amely az Atya lelke, az Igazság lelke. Számomra talán az egyik leginkább szívhez szóló megnyilatkozást Szent János apostol jegyezte le.

„A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.”(Jn 14,26)

Másutt leírják Jézus azon kijelentését, hogy a világ nem kaphatja meg, csak azok, akik a tanítványai lesznek. Ebből is láthatjuk, nem „automatikus” ajándékról van szó. Valamilyen szintű kapcsolódás kell ember és az Isten, ember és Jézus között. Nem szándékom teológiai értekezést írni, inkább valamiféle figyelemfelhívást, személyes tanúságot tenni, tapasztalataimat megosztani.szentlelek4

Amennyiben megfigyeljük az idézett mondatot, egyértelműen láthatjuk, hogy két különböző, de nagyon fontos dologról van szó. Jézus tisztázza, hogy a Szentlelket az Atya küldi, az Ő nevében. A Szentlélek pedig megtanítja a tanítványokat mindenre, és eszükbe juttat mindent, amit Jézus mondott nekik.

Mi vagyunk ma a tanítványok, és ez az ígéret nekünk is szólt, szól.

A Szentlélek eszünkbe juttat mindent, amit Jézus mondott. Mi nem voltunk ott, amikor Jézus a földön járt és tanított. Azonban tanítását az evangélisták, apostolok lejegyezték, leírták. Megőrizte az Egyház a szent hagyományokban mindazt, amelyet a Szentlélek fontosnak tartott lejegyeztetni, hagyományban megtartani. Mikor tudja mindezeket a Szentlélek az eszünkbe juttatni? Akkor, ha ismerjük az Új Szövetség írásait, hiszen Jézus tanítása ott van, az Ő SZAVA ma is ott olvasható és megjegyezhető. Fontos a hagyományok ismerete is, az ősatyák szavai, amelyek szintén leírásra kerültek. Fontos ezek folyamatos olvasása, tanulmányozása. A Szentlélek csak azt tudja az eszünkbe juttatni, amit tudunk, amiről olvastunk, vagy amit hallottunk.

A Szentlélek másik feladata, hogy megtanítsa a tanítványokat mindenre. A mindentudás ígéretét kapjuk, ez már az isteni létre való meghívás, amelyet Jézus nevében az Atya ad meg azoknak, akik Jézust követik. Én azonban úgy gondolom, és magamra vonatkoztatva úgy értelmezem, hogy a napi feladataim elvégzéséhez, az élet során jelentkező gondok, bajok megoldásához adja meg a Szentlélek azt a tudást, amelyre akkor és ott szükségem van. Minden ember meghatározott céllal és meghatározott feladatra születik e világba. A végső, a legmagasztosabb és legfontosabb cél az, hogy Jézus áldozata által elnyerje az örök üdvösséget, az örök életet.

Vannak azonban, akik ezt nem így gondolják, és e célt nem fogadják el. Mai világunkban egyre kevesebb azon embereknek a száma, akik Jézushoz kapcsolódva, az Atya akaratát teljesítve igyekeznek élni az életüket. A Szentlélek az, aki megtanít mindarra, amire szüksége van a keresztény embernek ahhoz, hogy ha el – elbukva is, az örök élethez vezető keskeny és szűk ösvényen eljusson az Istenhez, Jézus Krisztushoz. Amennyiben kapcsolódunk a Szentlélekhez, hagyjuk, hogy tanítson bennünket, mi magunk tapasztaljuk meg, talán nem kis megrökönyödéssel, hogy gördülékenyebbé, simábbá válik az életünk. Ez alatt nem azt értem, hogy nincsenek nehézségek, nincsenek próbák, hanem azt, hogy ezeket a nehézségeket, megkísértéseket könnyebben tudjuk megélni, leküzdeni. Nem a beletörődés, a reménynélküli lemondás keserű italát isszuk, hanem a derű és a siker édes nektárját.

Számos tapasztalatom van, amely azt bizonyította az életem során, hogy Isten Szentlelke irányítja az életemet; ha hallgatok rá, akkor megoldódnak a gondjaim. Nem azért, mert én olyan ügyes vagyok, hanem azért, mert egy szerető Atya, az Úr vigyáz reám. Azt is megtapasztaltam, ha nem figyeltem a Szentlélekre, ha elnyomtam magamban a hangját, ha elkódorogtam, mert a könnyű és széles út kényelmesebbnek tűnt az előrehaladásban, akkor jöttek a kétségek, az összeomlások, a közöny és a pótcselekvések sorozatai.szentlelek

Isten immár tizenhárom éve megengedi a sátánnak, hogy kínozza a testemet. A Szentlélek tizenhárom éve vigyáz rám, hogy a lelki sötétség vermébe ne essek, hogy életem ne beszűküljön, hanem kiteljesedjék. Az eltelt tizenhárom év a csodák sorozata. Nem lehet nem észrevenni, mert olyan egyértelműek az események, olyan nyilvánvalóak a történések. Olyannyira, hogy a vallásosnak egyáltalán nem mondható volt kollégáim is észreveszik, amikor meglátogatom őket. Hazugság lenne azt mondani, hogy nincs fájdalom, hogy nincs kísértés, hogy nem jönnek sötét gondolatok. A sátán nem nyugszik. De igen is állíthatom, ha igaz, nyílt szívvel Istenhez fordulok, a bennem is lakó lelke által vigasztalást nyújt, utat mutat, gondoskodik, mert Ő szerető Atya.

Isten elküldte a Szentlelket, a Vigasztalót. A Szentlelket, az Atya és a Fiú közti szeretetet, amely szeretet kiárad az összes emberre. A szeretet, amely csak az Igazság által tud működni. Ott, ahol szeretet van, nincs félelem! Ott, ahol nincs igazság, ott félelem uralkodik, és ahol félelem uralkodik, ott nincsen szeretet. Ennek felismeréséhez nem kell vallásosnak lenni. Elég a megfelelő élettapasztalat, a józan gondolkodás.

Nekünk, keresztényeknek hatalmas a felelősségünk. Tanítvánnyá kellene tennünk minden népet és nemzetet. Ez még kétezer év óta nem sikerült. Mennyire ismerjük mi Isten szavát? A szent hagyományt? Mennyire hagyjuk taníttatni magunkat a Szentlélektől?

Az Atya elküldte a Szentlelket. Fogadjuk be, és éljünk általa.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Felix George

  Zárja el a pénzügyi gondjait
  Mi hitel hiteles vállalat. kölcsönöket nyújtunk magánszemélyeknek
  alacsony kamatláb 2%, kínálunk személyi kölcsön, üzleti kölcsön,
  jelzálog hitel. ingatlan loan.please további információkért
  ne habozzon kapcsolatba lépni velünk: felixgeorge958@gmail.com

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE