Kiemelt, Magyar Közélet

Bármikor választható az árfolyamgát

|

Tegnap benyújtotta a Fidesz a parlamentnek azt a javaslatot, amely hatályon kívül helyezi majd az árfolyamgát igénybevételének kezdeményezésére megszabott 2013. május 31-i határidőt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az általa tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Fidesz azt javasolja, legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége. Ennek értelmében bárki bármikor választhassa az árfolyamrögzítést. Jelezte azt is, indítványozzák, hogy a Ház már ma fogadja el az előterjesztést. A fideszes javaslat indoklása felidézi, hogy a hatályos szabályozás szerint az árfolyamgát igénybevételét a hiteladós 2013. május 31-ig kezdeményezheti a pénzügyi intézménynél.arfolyamgat5

Az árfolyamgát a kiötlői szerint kedvező feltételeket biztosít a devizahitelesek részére ahhoz, hogy kiszámíthatóvá tegyék törlesztésüket a gyakran változó árfolyam mellett, ezért indokolt az igénybevétel kezdeményezésére nyitva álló határidő hatályon kívül helyezése – érvelnek a változtatás mellett az előterjesztők.

Az árfolyamgát keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni.

Egy vezető banki közlemény szerint így az árfolyamrögzítés időszaka alatt akár több százezer forint is megtakarítható. Az árfolyamgát igénylésének egyik fontos feltétele, hogy az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot.

A második negyedévben 3752 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok.

Ez 192-vel több, mint az első negyedévben, 2011. október 1. óta pedig összesen 20 912 darabot jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzintézetek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) statisztikái szerint.

 Annak ellenére, hogy „Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket 115.076 jelzáloggal terhelt lakóingatlan tulajdonosai rendelkeznek, több mint 90 napos fizetési késedelem a második negyedévben. Ezekből a 4%-os kvóta alapján 5202-t kényszer értékesíthetnének, de csak a kvóta 72 százalékát használják ki a bankok. Ezt a nagylelkűséget!

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. rabló hitel és az árfolyamgát

  Árfolyamrögzítés kiterjesztve, ez a legújabb őrület – micsoda nagyvonalúság! 2013.05.28.
  Ha nem tudnám, hogy milyen tragédiákért, hány emberéletért, hány kisgyermek szomorúságáért és árvaságáért felelős az intézményesített banki kifosztás, akkor csak mosolyognék ezen az erőlködésen, amit a kormány csinál parancsra. Viszont az önkormányzatok „deviza” adósságának átvállalása, valamint a lakosság részére történő árfolyamrögzítés is, bűncselekményekből származó pénztartozások átvállalása, valójában

  http://hir.ma/belfold/bunugy/emberiesseg-elleni-buncselekmenyekkel-vadoljak-a-fideszt-es-a-korabbi-mszp-kormanyt-is/95581

  ↑ LinkVálasz
 2. Kéki Ildikó

  Azt akarják elhitetni velünk, ha lassabban nyúzzák a bőrünket, akkor nem fáj! Tévednek, akkor tovább fáj és nem kevésbé, hanem jobban! Igazságot akarok, nem uzsora kamatot!!! Se most, se később!

  ↑ LinkVálasz
 3. Garai Erzsébet

  Igen igen teljesen igaza van Fekete Kálmánnak !

  ↑ LinkVálasz
 4. Fekete Kálmán

  Mekkora nagy átverés! És bizonyára sokan áldozatául is esnek. Az árfolyamgáttal a kormány és a bankok szentesítik a törvénytelenséget. Gratula!
  Ezt nem kéne ennyiben hagynunk: még csak most kezdődik a csata. Egyesíteni kéne erőinket: Dr. Léhmann – Kásler – Jobbik (Z. Kárpát) . LMP (ha ugyan valóban akarják..?) – Falus – Koppány Csoport – és a többiekkel.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE