Filmek

Akció, thriller 8. John Frankenheimer és John Badham

|

Amikor belevágtam ebbe a kis sorozatba, már eldöntöttem, hogy akárcsak a rock örök sorozatnál, itt sem fogok írni a nagyokról, mert az külön könyvet érdemelne. Ezért kihagyom Spielberget, Cameront, és Lucast. De a végén majd megemlékezem a thriller szülőatyjáról, Sir Alfred Hitchcockról.

Most két olyan rendezővel szeretnélek benneteket röviden megismertetni, akik nem klasszikus akció-thriller filmekkel lettek híresek, de ebben a közegben is alkottak maradandót.

frankenheimerA nagy öreg, aki sajnos már nem is él, 2002-ben meghalt, John Frankenheimer. 1961-ben, fekete-fehér (akkor még kriminek nevezték) filmmel debütál és nagyon jól. Ez volt a „Veszettek”, Burt Lancaster főszereplésével. Feszült, izgalmas, pergő film.

1962-ben már megrendezi azt a híres filmet, ami csak 2004-ben lett valóban híres Jonathan Demme rendezésében (róla a következő részben írok)  Denzel Washingtonnal: „A mandzsúriai jelölt”. Frankenheimernél Frank Sinatra játsza Washington szerepét, pazarul.

Ezek a szó mai értelmében még nem thrillerek, és ezután két nagyon jó drámát rendez Frankenheimer. A „Törvénysértő seriffet” évek óta nem játsszák sehol, pedig Gregory Peck egyik legjobb filmje.  Frankenheimer megtalálja O’Neill-t is, és megrendezi az „Eljő a jeges” című drámát. Fredric March, a kétszeres Oscar díjas színész legutolsó filmje. A partnerek sem piskóták, Lee Marvin, Robert Ryan és Jeff Bridges.

A “Francia kapcsolat 2.” nem volt szerencsés, hiszen William Friedkin az első részben learatott 4 Oscart, de nem rossz film.

roninA „Fekete vasárnap” és a „Nincs irgalom” még közepes, de 1996-ban a „dr.Moreau szigete” már jó. Sőt sikerült Marlon Brandot visszahívnia a kamera elé.  Persze ezeken a filmeken és a későbbi Frankenheimer filmeken is látszik, hogy jóval kevesebb pénz áll rendelkezésére, mint a „nagyoknak”, ezért nem annyira látványosak, többet kell rendezni és kevesebbet tud a drága technikára költeni, de ettől jó egy rendező, ha a kevésből is jó filmet csinál. 1998-2000 között hull ahófelrakja a koronát rendezői fejére, két nagyon jó filmmel, és közben játszik egy szerepet a „Tábornok lányában”. A „Ronin” és a magyarul baromira rosszul sikerült címmel játszott „Hull a hó, telizsák” filmek klasszikus akció filmek már. Szép befejezése Frankenheimer rendezői pályájának.

John Badham szintén sokoldalú, és nem csak akcióról és thrillerről ismert. Ő 1972-ben a „San Francisco utcáin” című sikeres amerikai sorozatban kezdett rendezni. Ezután készített egy nekem nagyon nem tetsző disco filmet Travoltával, óriási sikerrel: „Szombat esti láz”. Ekkor ábrándultam ki a Bee Gees zenekarból.

palimadár1983-ban megrendezte szerintem legjobb filmjét, a „Kék vilámot”. Itt minden a helyén van, eleje és vége, izgalmak, akciók, jelenetek. Majd csinál olyan butaságokat, mint a „Háborús játékok” és a „Rövidzárlat”. A hullámvasút beindul, jön két jó akció-vígjáték: „Zserulesen” Richard Dreyfuss és Emilio Estevez szereplésével és a „Palimadár” Mel Gibsonnal és Goldie Hawn-al.

1993-ban óriási hibát követ el, de Amerikában siker. Bridget Fondával elkészíti Luc Besson halhatatlan filmjének nézhetetlen változatát. „A bérgyilkosnő”. Aki látta a „Nikitát”, annak nem kell tovább ragoznom.

depp1995-ben megrendezte legjobb filmjét Johnny Depp-el, a „Holtidőt”, ami a pszichikai terror óriási ötlete volt, vagy ő öl meg egy embert, vagy a kislányát ölik meg. Zseniális. De ezzel vége is van Badham-nek. 1998-ban még rendez egy jó drámát Rosanna Arquette-val, a „Mámort”, majd főleg tévéfilmek és sorozatok jöttek. Bár 2003-ban a „Settenkedők” még jó.

Persze ha nem muszáj, miért kellene rendezni 74 évesen?

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE