Ez-az-amaz, Kiemelt

Közszolgálatiság felfüggesztve

|

Takarékossági okokból felfüggesztik a görög közszolgálati rádió és televízió működését. A bejelentés sokkot okozott Athénban. A szóvivő szerint a közszolgálati média, a Hellenic Broadcasting Corporation ((ERT) szerda hajnaltól szünteti be működését. 2500 alkalmazottjának munkaviszonyát pedig felfüggesztik, mindaddig, amíg a cég – kisebb létszámmal, átalakítva – ismét működni kezd. Az intézkedés része a költségvetési hiány csökkentését célzó törekvéseknek .

Az intézkedés kormányválságot okozhat, a konzervatív Új Demokrácia párt koalíciós partnerei, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK), továbbá a Demokratikus Baloldal pártja (Dimar) ugyanis ellenezték a döntést. A Reuters hírügynökség szerint a mostani az egyik legdrasztikusabb takarékossági intézkedés azok közül, amelyeket a koalíció az elmúlt hónapokban hozott a nemzetközi segélycsomag fejében vállalt kötelezettségek teljesítésére.gorogtv

“Olyan időben, amikor a görög lakosság súlyos áldozatokat kénytelen elszenvedni, nincs helye semmifajta késlekedésnek, habozásnak vagy toleranciának a szent tehenekkel szemben” – fogalmazott a szóvivő televíziós nyilatkozatában, amelyet még a közszolgálati média sugárzott. Szimosz Kedikoglou a közszolgálati médiát a pazarlás melegágyának nevezte, és nem utalt arra, hogy az újbóli működés beindulásakor hány alkalmazottat vesznek vissza állásába.

 Az athéni közszolgálati televízió alkalmazottai közölték, hogy a tiltakozásul megszállják az ERT központi épületét Athén egyik elővárosában. Sajtóértesülések szerint 2500 – más jelentések szerint 2900 – technikus, alkalmazott, illetve újságíró került az utcára. Egyes kormányforrások szerint a kabinet szanálási terve azt célozza, hogy egy kisebb, kompaktabb közszolgálati média jöjjön létre 1000 foglalkoztatottal.

A szocialista PASZOK párt bírálta a bezárást, hangoztatva, hogy szükség van ugyan a közszolgálati média korszerűsítésére, az azonban nem történhet meglepetésszerűen és az alkalmazottakkal való konzultáció nélkül. A konzervatívok kisebbik koalíciós partnere, a Dimar megengedhetetlennek nevezte, hogy az ország közszolgálati rádió és televízió nélkül maradjon.

Az első állami rádió 75 évvel ezelőtt, 1938-ban kezdte meg működését Görögországban.

 A súlyosan eladósodott ország a nemzetközi segélycsomag fejében a többi között azt vállalta, hogy 2014 végéig 15 ezer állami alkalmazottat bocsátanak el, ebből 4000-et még ebben az évben.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE