Kiemelt, Magyar Közélet

Pert vesztett egy devizahiteles

|

Június 27-én az OTP Bank javára ítélt másodfokú ítéletében a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, az adósnak a perköltséget is meg kell fizetnie.

Léhmann György, a devizahiteles ügyvédje azt próbálta bebizonyítani, hogy a banknak nem volt joga beleírni a hitelszerződésbe, hogy egyoldadevizahitellúan módosíthatja a kamatot és a kezelési költséget. Az ítélőtábla elutasította az adós keresetét, és megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, amely a hitelfelvevő javára ítélt, és jogerősen az OTP-nek adott igazat – értesült az Origo.

Az indoklása szerint a hitelfelvevők a kockázatfeltáró nyilatkozatból és a hitelhez jutás hosszú folyamatában minden lehetséges jövőbeli kockázatot részletesen megismertek. A bíróság szerint a banküzem működésének lényegi eleme, hogy csak olyan devizát kölcsönözhet a bank, amely forrásoldalon rendelkezésre áll. Ezt a forrást a piacról kell beszerezni, a mindenkori piaci viszonyok szerinti költségtényező felmerülésével.

Az ítélőtábla döntése szerint nem kérhető számon a jelenlegi (a szerződéskötésnél később hatályba lépett) hitelintézeti törvény az évekkel korábban kötött szerződések kapcsán, és az új rendelkezések által bevezetett árazási elvek sem. A bíróság kimondta azt is, hogy felborítaná az érdekegyensúlyt, ha például a 2007-es pénzügyi környezet által meghatározott feltételeket az idők végezetéig (a teljes futamidőre) fent kellene tartania a banknak.

(forrás: origo.hu)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. senki00

  az erőegyensúlyról
  Egy banko szakérő véleménye:

  ‘miért csak a kamat támogatott hitelt bírja el a magyar társadalom ?
  Azért támogatott a hitel, mert a bank közi kamatot a bankok saját érdekükben igen nagyra állapították meg. Mert így az állam kötvényeken keresztül sokkal nagyobb mértékben lehetett fejni a társadalmat hiszen az államnak egyetlen feladata van adókon keresztül hajtsa be azt, amit a kötvényeken keresztül a bank viszont behajt az államon.’

  idézet Egy MNB felügyelő bizottságának tagjától.

  ↑ LinkVálasz
 2. F.Zs.

  A törvényi szabályzalanság és az állami ellenérdekeltség felháborodáshoz kell vezessen….

  Én megyek a kúria elé most 4.-én csütörtökön !

  … az is szégyenteljes, hogy azzal mennek a bíróságra a károsultak, hogy az árfolyamrés költségét tartalmazza vagy nem a thm …

  A szabálytalan és szabályozatlan szerződéses viszonyért az állam és a bankok felelőssége egyetemleges !

  “A bűn árfolyama” című filmben elhangzik egy mondat :

  -Az igazságszolgáltatás keretein belül a bank verhetetlen…

  Korrupt, csaló, uzsorás pénzügyi szektorral csak a tömeges felháborodás tud végezni… és a cinkosaikkal is !

  Falus Zsolt Ferenc

  ↑ LinkVálasz
 3. Mennyi???

  Micsodaaaa??? Nem a kommunisták voltak?

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE