Kiemelt, Mindennapi tudomány

Elsötétült Városok és a csillagok

|

„Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

A fényszennyezés nemcsak “eltünteti” szemünk elől a csillagokat, hanem súlyos gondot okoz az élővilágban: megzavarja az állatok tájékozódását, felborítja életritmusukat. Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény.

A fényszennyezés nem más, mint az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő és időnkénti felesleges mértékű megvilágítása. Mind a fény, mind a kontraszt csökkenése csökkenti a halványabb csillagok megfigyelhetőségét, de a természetben élő élőlényekre is hatással van.

Darkened-Cities-by-Thierry-Cohen-13-600x400

Ökológiai szempontból a fényszennyezés összezavarja az élővilág természetes ritmusát. A szentjánosbogarak száma egyre csökken a fényszennyezés miatt, s ez még csak a jéghegy csúcsa. Új mérések szerint az állatokat összezavarják az éjszakai fények, a tengeri teknősök a sötét hiányában például teljesen elvesztik tájékozódási képességüket. A madarak párválasztása, szaporodása meghiúsul. A természetben a vízszintesen poláros fény elsődleges forrása a vízfelszín, azonban főleg a szitakötőknek a kivilágított aszfalt is víznek tűnik, ezért borítják be a szélvédőt egy autóút után rovarok tetemei.

San Francisco 37° 48’ 30’’ N 2010-10-09 lst 20:58

San Francisco fények nélkül

A fényszennyezés sok szép látványt vesz el a korunk emberétől. A közvilágítás igen sokat elvesz abból a látványból, ami elénk tárulhatna, ha egy sötét éjszaka az égboltra tekintenénk.

A fényszennyezés gyakorlatilag Edison találmányával kezdődött, amikor feltalálta az első hosszú élettartamú villanyizzót 1879-ben. Azóta egyre „fényesebb a világ.” Ahogy a városok és a metropoliszok növekednek, egyre több és több fény világítja meg az égboltot. A felfelé világító fények jelentősen befolyásolják az egy adott helyről látható csillagok számát, és ha túl sok a külső megvilágítás, csak a legfényesebb csillagok maradnak láthatók. Ezért a legszebb látványt, a csillagos égbolt látványát veszik el a városlakóktól.

Szerencsére a digitális technológia azért megmutatja, hogy mit láthatnák a fényözön nélkül. Thierry Cohen a digitális fényképezés egyik úttörője 2010-ben kezdett projektjével foglalkozik.

tokyo

Tokió csillagfényben

Cohen érdekes képeket készített a világ nagyvárosairól. A sorozatnak a „Darkened cities,” (az Elsötétült Városok) nevet adta. A sorozatában a világ nagyvárosait mutatja be úgy, ahogyan akkor látnánk, ha nem világítana egy lámpa sem, és ha láthatnánk az összes csillagot.

Eredeti képeit a Föld forgását figyelembe véve készíti, vagyis a városok feletti látványt megörökítheti egy olyan sivatagban, vagy lakatlan helyen, ahol fényforrások nem oltják ki csillagok.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Berti

  A tojótyúkoknak az életritmusát is felgyorsítják, így több tojást tojnak.
  Csak azzal, hogy kapcsolgatják a villanyt, és a természetes fényt kizárják az életükből.
  Jó étvágyat a rántottához!

  ↑ LinkVálasz
 2. Polgár

  “A szentjánosbogarak száma egyre csökken a fényszennyezés miatt”
  Hát persze, hogy csökken a számuk! Amióta gondos városvezetésünk jóvoltából a Zsebedomb “fényárban” úszik a korszerű LED világítás miatt, az összes, szentségéből kivetkőzött fiú szentjánosbogár ott koslat. A tesztoszterontól megrészegülve, üzekedésre készen mindegyik azt a két szem LED lámpát akarja magáévá tenni, melyet több millióért a domboldalra telepítettek. A szerencsétlen szentjánosbogár lányok meg hoppon maradtak, mert nem tudják felvenni a versenyt a mai, korszerű LED technológiával.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE