A rock örök

A rock örök: eltűnt legendák 2.

|

Nem hittem volna, hogy az eltűnt legendák ilyen sokan voltak. Gondoltam egy írásban lerendezem őket. De nem ilyen egyszerű. Mindig jutnak eszembe újabb és újabb nevek. Sokan tűntek el abban a 10 évben. Ne felejtsük el, hogy most csak a 60-as évekről beszélek. Aztán rájöttem, hogy a magyar rockban is vannak nagy eltűntek. Dogs, Liversnig, Kék Csillag, Taurus, Echo, Kex, Tűzkerék, Juventus, Nautilus, Generál, Gemini,….Ha befejezem ezt a részt, megírom a magyar rock eltűntjeit is.

Moody Blues: a legtovább ők bírták a versenyt. 1964-ben alakultak és rögtön olyan blues sikerrel debütáltak, mint a „Go Now”. Csak az Animals „Hous of the Rising Sun”-ja hasonlítható hozzá. 1967-ben cserék voltak a zenekarban, de csinálnak még egy gyönyörű bluest: „Nigths in White Satin”. Ezt követően közelednek a klasszikus zenéhez. A Moody Blues nem állt be a sorba, nem követte a divatáramlatokat. Járta a saját útját. Óriási sikerrel. Második korszakuk véget ért 1974-ben. Utána négy év csend. 1978-ban jeleneik meg „Octave” című lemezük és elkezdődik a Moody Blues harmadik korszaka. 1983-ban jön a „new wawe”, ez szinte minden régi zenekart eltüntetett. A Moody Bluest nem. Ők továbbra is maradtak a rocknál. 1994-ben elkészítik negyedik korszakuk nagyon jó  lemezét, a „Time Travellert”. És utána már csak a nosztalgia. Pedig olyan egyedi, semmi mással össze nem keverhető zenét játszottak, ami ma is nagyon jó. Megelőzték a korukat. Egyszer talán még újra felfedezik őket a fiatalok is.

http://www.youtube.com/watch?v=9muzyOd4Lh8

Searchers: egy „skiffle” banda Liverpoolból. Egy 1956-os John Wayne filmtől kölcsönözték nevüket: „az üldözők”. 1959-ben már zenéltek. A Beatles még szinte sehol. Igazából ők nem „üldözők”, ők „úttörők”. És persze a legendás Cavern klubban. John McNally és Mike Pender a szülőatyák, folyamatosan és nagyon sűrűn cserélődtek a tagok. Többek között Keith Moon is zenélt itt. Később ő a Who-val vált világhírűvé. És persze Chris Curtis. A Deep Purple kitalálója. Legnagyobb slágereik a „Sugar and Spice” és a „Sweet for my Sweet”. A 80-as évekre eltűnnek. Megmaradtak eltűnt legendának.

http://www.youtube.com/watch?v=bjNiIvUEtIw

Merseybeats: Ők voltak a Beatles legnagyobb ellenfelei. 1962-ben már a színpadon vannak, szintén a Cavern klubban. Liverpool ontja a beat zenekarokat. A Merseybeatset bedarálta a Beatles és a Rolling Stones. Magyarországon két nagy slágerük futott, a „Wishin and Hopin” és a „Don”t Turn Around”. Ja, és még a „Mr. Moonlight.” Ők is csak legendák maradtak. 1969-ben már sehol nincsenek,1993-ban újra összeállnak és még 2006-ban is koncerteztek. Valódi „nagypapák” De még most is jók.

http://www.youtube.com/watch?v=8pO82q6k1RU

Hollies: Allan Clarke és Graham Nash a motorja annak az angol zenekarnak, amelyik nálunk talán a legismertebb a „brit invázióból”. Clark énekhangja és a nagyon jó vokál, ami mögöttük szólt, és az, hogy soha nem álltak be a „rágógumit játszók” sorába, maradtak a blues és rock hagyományoknál, jegelte őket a mai időkig. Nálunk a legismertebb és legtöbbet játszott számuk a „Sorry Susanne” és a „Bus stop”. A „He Ain’t Heavy He’s My Brother” és a „The Air That A Breathe” pedig már nem is olyan könnyű zene. Elkezdtek kísérletezni és már korukban egy kicsit megelőlegezték a későbbi instrumentális zenét. 1968-ban  Graham Nash beszáltt az elsők között alakult szuper groupba: Crosby, Stills and Nash. Ehhez jött még később Neil Young. Na ez már tényleg szuper volt.

http://www.youtube.com/watch?v=r9ZP1mcNW0Y

Biztos sok, a rock kezdetén indult és később eltűnt zenekart kihagytam, de annyian voltak, és mindenki hozzárakott valamit ahhoz, amit ma ismerünk és szeretünk, hogy képtelenség felsorolni őket. Ez csak egy szűk kereszt

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE