Változó világ

Szigetvita: egyenlőre kampányszinten.

|

Japán délnyugati szigetein, a vitatott kelet-kínai-tengeri terület közelében kampányolt Abe Sindzó japán kormányfő szerdán, ahol az ország területi egységének megvédését hangoztatta és Kínát bírálta – jelentette csütörtökön a japán sajtó.

szigetvita

“Japán szárazföldje, tengerei és légtere provokatív akciók színterévé vált. A kínai kormányzat hajóinak folyamatos járőrözése miatt a biztonsági helyzet egyre súlyosabbá válik. Meg fogom védeni az ország területét” – közölte Abe az Aszahi Simbun napilap beszámolója szerint Isigaki szigetén, ahova a vásárnap esedékes parlamenti felsőházi választások előtti kampány részeként látogatott.
Isigaki adminisztratív igazgatása alá tartozik a Tajvan és Kína által magáénak követelt Szenkaku (Tiaojü) szigetcsoport, valamint ott teljesít szolgálatot a japán parti őrség egyik kontingense is, amelyet a tavaly szeptember óta súlyos diplomáciai feszültségeket okozó terület ellenőrzésével bíztak meg.
“A Szenkaku-szigetek történelmileg és nemzetközi jogilag japán integráns részét képezik. Nem áll szándékunkban engedményeket tenni (Kínának)” – közölte Abe, arra biztatva a parti őrség tagjait, hogy minden erejüket a terület védelmére fordítsák.
A Tokiótól 2000 kilométerre délnyugatra, Tajvan partjaitól mindössze 200 kilométerre fekvő Isigaki szigetén legutóbb 1972-ben járt japán kormányfő, amikor a területet az Egyesült Államok visszaadta Japánnak.
Az Aszahinak nyilatkozó kormányzati források szerint a mostani látogatás nemcsak a választási kampány része, hanem egyben “Kínának küldött üzenet” is. “Ha Kína ráébred, hogy Abe még legalább három évig hatalmon lesz, akkor kénytelen lesz hosszú távon gondolkozni a Japánnal fenntartott kapcsolatáról” – fogalmazott a lap egyik forrása.
Felmérések szerint az Abe vezette konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) jelentős győzelmet arathat a vasárnapi választásokon, ami megszilárdíthatja a gazdasági reformjai miatt igen népszerű, de nacionalistának tartott politikus hatalmát.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE