Kiemelt, Pilvaxwélemény

Őszinte részvényem!

|

Avagy pávatánc az OTP-nél. Valami bűzlik az OTP-nél. Mert az nem gyanús, ha a bankvezér menti a pénzét a bankjából. Nem is kicsit gyanús. De mi történhetett? Csányi Sándor – nem a színész- múlt hét pénteken eladta az OTP tulajdonosi részvényeit.

Ez 8.7 milliárd forint tőkekivonás az OTP-ből. Maga ez a hír 14 százalékos csökkenést okozott a bankpapírokban. Igaz, hogy az elmúlt hét folyamán 20 százalékot gyengült az OTP árfolyama. Eddig ennél a banknál még nem fordult elő, hogy ennyi részvényt ad el egy bank elnök egy nap alatt.csanyi

Mi lehet az OTP és vezére „fekete péntekje” mögött? Talán az OTP vezére most tanulja meg, hogy a hála az nem politikai kategória? Még annak ellenére sem, hogy Csányi is megszerette a focit. Orbán Viktor talán berágott az OTP vezérére, mert támogatja Bajnait is? Csányi lépése mögött talán az egyik indok az, hogy az állam (Orbán Viktor mert ő maga az állam) létre hoz egy nagy állami bankot, amelynek a fiókhálózatát az önállóságuktól megfosztott takarékszövetkezetek adnák. Ennek a nagybanknak a hálózata így két és félszerese lenne az OTP fiókhálózatának. Tehát hatalmi harc is lehet a háttérben. (Demján Sándor ez ügyben már levelezett az állammal, vagyis Orbán Viktorral.) Ez a harc, amely nem a végső lesz, veszélyezteti az OTP vezér részvényeit. Nem is akármilyen lehet a harc, erről már írt a hvg.hu is. A lap cikke szerint úgy tűnik, hogy az éppen államosított Takarékbank hasonló sorsa juthat, mint a trafikszektor. A cikk szerint a Fideszhez közeli üzleti és politikai körök szerezhetik meg az államosított takarékszövetséget. Vojnits Tamás, az Takarékbank átszervezéséért felelős kormánybiztos cége részvényeket szerzett – a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül – az éppen általa menedzselt és jelenleg átalakuló bankban. A Takarékbankra kényszerített “integráció” (azaz államosítás) előtt, a bank vezetősége ellenezte a Vojnits újonnan bejegyzett kft-jéhez fűződő tranzakciót. De aztán néhány nappal később a Takarékbank elvesztette függetlenségét, ezért nem lehetett tovább halogatni a döntést.orbancsanyi

A másik ok Csányi döntése mögött a devizahitelesek kormányzati kisegítése lehet. Ennek legnagyobb vesztese az OTP lehet. A veszteség 250-300 milliárd forintjába is fájhat. Orbán Viktor a közelgő 2014-es választások előtt több hasznot remél ebből, hiszen úgy 2.5 millió embert érint a devizahitelezés problémája. Eddig a Fidesz kormány sem tett szinte semmit e probléma megoldásáért. Nem igaz az sem, hogy Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket.

Nem elmúlt „nyócévezni” kellett volna, hanem feltárni az okokat, a felelősöket megbüntetni, és valódi segítséget adni. Mert a devizahitelesek fizetni szeretnének minden propaganda ellenére is. De korrektül. Ugyanis ha X ad Y-nak 100 ezer forintot, és utána 200 ezret fizet vissza az uzsora. De ha a bank 5 millió forint után 12 milliót követel vissza az nem. A Fidesz kormány is elmulasztotta meghozni a korrekt törvényi és állami szabályozást a bankok fékentartására.

Láthatóan Orbán Viktor már nem kedveli az OTP-t és Csányi Sándort sem. A miniszterelnök célja az OTP bedöntése, a választási propaganda lesz abból hogyan dobja oda a devizahitesek mentése érdekében.

 A valós érdek az államosított takarékszövetség „trafikolása”. Ezt Csányi is felismerte, és mint jó gazda, (földbirtokos és zenélő tehenészet tulajdonos) hogy ilyen fideszes teljes pályás letámadásnál a részvényeken keresztül a pénze is veszélybe került. Mert az OTP vezér sem kispályás.

Hogy ebből mi jön ki azt még nem látni. De ennek még államcsőd is lehet a vége. Az pedig elég rossz üzenet a társadalomnak, a kisbefektetőknek, a pénzvilágnak, hogy már az OTP vezér sem bízik a bankjában. Akkor mi, akik nem szeretjük a focit, hogyan bízzunk na, nem az OTP-ben, hanem a kormányban?

A patacsi Pilvaxból úgy látszik, ha bejön a Fidesz terve az államosított takarékszövetség „trafikolása” akkor jó sokáig nem lehet kimozdítani őket a hatalomból. Mert a politikában is a pénz beszél. Ezt eddig tudta Csányi is.

http://hvg.hu/gazdasag/20130719_Trojai_falo_a_Takarekbankban

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Csányi eladott, majd megdicsérte Lázár Jánost - Patacsi Pilvax közvélekedő honlap

  […] Egyébként, akit úgy megdicsér Csányi Sándort, mint Lázár Jánost annak már ellenségre nem is igen van szüksége. Egy biztos, Csányi még mindig az OTP vezére lesz, amikor Lázár önerőből már bukott politikus. Őszinte részvényem! […]

  ↑ LinkVálasz
 2. Atesz

  Ma megnyilatkozott a zseniális üzletember. Nem engedte be a Hírtv-t. Úgy nyilatkozott: Azért adta el a részvényeit, mert már jóval korábban olyan megbízást adott a brókerének, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adja el a közvetlen tulajdonában álló OTP-részvényeket. Mivel ez a helyzet most előállt, a részvényeket el is adta.

  Ez lenne a zseniális üzletember, Csányi Sándor? Nem ám néhány napja, 5.000 Ft felett adja el, hanem megvárja, amíg 4.800 alá megy. Egy olyan papírnál, aminek az árfolyamát önmagában képes befolyásolni.
  MESE!!

  ↑ LinkVálasz
 3. Az OTP nem tud helytállni és képtelen visszafizetni

  Egy a neten keringő levél szerint az OTP titokban rég csődbe ment, nincs fedezet, éppen ezért mindenki vegye ki a pénzét.
  „Az OTP – ről sokan nem tudják (titkolt információ a mai napig) hogy 2007 ben nyereségvágyból amerikai tőzsdéről vásárolt egy szép kis részvénycsomagot. (…)A teljes részvénycsomag amit vásároltak FEDEZETLEN ingatlanpiaci származtatott DERIVATÍVA volt, amit SOHA nem lehet behajtani senkin. Az OTP akkor csődbe ment! (…)Az OTP nem tud helytállni és képtelen visszafizetni a hitelkárosultaknak a pénzét!

  http://m.hir24.hu/hirek/gazdasag/Ujabb-remhir-az-OTP-rol

  ↑ LinkVálasz
 4. bankár

  Érdekes fejtegetés. De érdekes módon azok a befektetők,akik még Csányinál is nagyobb tulajdonosok,egyáltalán nem izgatják magukat. Azt is érdemes lenne megnézni,hogy kik vették meg a Csányi által eladott részvényeket. Én nem “írnám ” még le az OTP-t .

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE