A rock örök

Sir Mick Jagger születésnapja

|

1964-ben, amikor az első Stones lemez megjelent, mindössze öt éves voltam, még nem igen fogékony az ilyen zenére. 1970-ben még javában énekeltük a „mint a mókus fenn a fán” című őrsindulót, de titokban már hallgattuk a „Novisad” adót, és kezdtük érezni a rockot.

Jagger_live_Italy_2003Kialakultak csoportok, rajongói körök, Beatles, Herman Hermit’s, Bee Gees, és persze Rolling Stones imádók is. Megmondom őszintén, én Beatles rajongó voltam. Akkor figyeltem fel először a Stones-ra, amikor meghallottam a Lady Jane-t. 14 évesen az ember még romantikus alkat, jobban szereti a lágy zenéket. De utána már minden jöhetett a Stones-tól.

A hetvenes évek elején Komjáthy György már a „csak fiataloknak” és a „vasárnapi koktélban” már nyomatott keményebb rockot is, így néha a Sokol rádióban is hallhattunk már magyar műsorban Rolling Stonest. Fiatal barátaimnak írom, akkor még nem volt YouTube, nem volt internet, sőt még számítógép sem. Mindezt csak azért írom, mert nehéz elválasztani az ünnepeltet a testtől. A test a Rolling Stones, a csápok Richards, Watts, Wood, és egy nyelv.

Sir Mick Jagger ma 70 éves. (nem ő a legöregebb tag, mert Charlie Watts 1941-es születésű, de Richards is betölti  ebben az évben a 70-et)  Soha nem tanult zenét, a kottát ma sem ismeri, a hangja is pocsék, mégis tud valamit 49 éve.

250px-RollingStonesNice080806Amit ő tud, azt elmagyarázni nem lehet. Ő a rock, ő a kinyújtott nyelv, bár ne felejtsük el, Richards nélkül senki lenne. Mert bizony Mick Jaggerhez kellett Keith Richards, ők ketten a Stones. És ötven éve marják egymást, de rohangálnak annyit a színpadon, mint 100 tizennyolc éves.

Mick Jagger már életében mítosz és legenda. 1986-ban jártam először Spanyolországban Portugálián keresztül, és akkor jelent meg a „Hard Women”, szerintem a legszebb és legőszintébb Jagger szóló dal. Ifjú házas voltam, egy hónapig hallgattam izzó szerelemmel az óceán partján és a spanyol szaharában 46 fokos hőségben. Azóta elváltam, de gyakran meghallgatom újra és újra.

Javaslom mindenkinek, nézze meg Scorsese filmjét a múmiákról (2008) a Shine a Light-ot, akkor még öt évvel fiatalabbak voltak, de ebben az évben visszamentek a Hyde parkba, és megint öt évvel fiatalabbak. Mi lesz velük 10 év múlva? Jagger ott fog rohangálni Richards mellett, és még mindig nem szeretik egymást. Richards szájából lóg a cigi, Jagger a nyelvét nyújtogatja: enyém a világ mindörökké.

Amikor lovaggá ütötték 2003-ban, csak ennyit mondott: „Addig jó ilyen elismerésben részesülni, amíg az ember tudja, hogy ezt nem szabad túl komolyan venni.”

Kíváncsi volnék a titokra. Egészségesen élő emberek elmennek 50 évesen, Jagger mindent kipróbált, ami egészségtelen: drog, alkohol, nők(mondjuk ez nem egészségtelen), és a színpadi rohangálás 50 évig. Ez a hosszú élet titka? Vagy a rock szeretete?

Jaggerről millió oldalt találhattok a neten, nem akartam lexikális életrajzot írni, mert minek, mások már megírták. Én csak emlékezem rá, a 70 éves öregre, aki nekem, a fiatalabbnak is mindig fiatal marad.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE