Firkászat, Kiemelt

A Kis Herceg írójának halála

|

„ Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”Antoine de Saint-Exupéry 1900. június 29-én Lyon városában született.

A keresztségben több nevet is kapott: Antoine, Jean-Baptiste, Marie Roger, de csak az Antoine-t használta. Később a terjedelmes név helyett a barátai és olvasói egyszerűen csak Saint-Exnek, vagy Tonionak becézték. Édesapja, Jean, de Saint- Exupéry nagyon fiatalon 41 évesen 1904-ben halt meg. Saint Ex nevelése így édesanyjára Marie Boyer de Fonscolombe-ra maradt. A mélységesen hívő, de nem szigorú Marie – aki kitűnő muzsikus és ügyes festő volt- jó anyaként, mélységes odaadással nevelte gyermekeit. Mindössze 21 éves volt, amikor első gyermekét szülte. Exupéry édesanyja 1972-ben 97 évesen hunyt el.exupery

Tehetséges, és művészi tehetséggel megáldott anyjával és testvéreivel 1909-ben Le Mans-ba költöztek. Gyermekkorát a széles rokonsággal, testvéreivel, nagynénikkel, nagybácsikkal, unokatestvérekkel és nevelőivel körülvéve a Saint-Maurice-de Réemns-i kastélyban töltötte. Tanulmányait a montgré-i jezsuita iskolában, Le Mans-ban és a Svájci Friborg katolikus bentlakásos középiskolájában végezte. Miután egyetemi felvételije nem sikerült, az École des Beaux-Arts-ban építészetet tanult. 1921-ben behívták katonának. Strassburgba helyezték, ahol pilótának képezték ki. 1922-ben Párizsba utazott, és eldöntötte, hogy író lesz. Nehéz évek következtek számára: eljegyzése felbomlott, és munkájában és az üzleti életben is egymás után érték a kudarcok. Ebben az időben többek közt egy könyvesboltban és egy autókereskedésben dolgozott eladóként.

Első novellája, A pilóta 1926-ban jelent meg a Le Navire d’argent című irodalmi folyóiratban. Igazi hivatását akkor találta meg, mikor 1926-ban hivatásos pilóta lett egy polgári légitársaságnál. Három évig szállította a leveleket Észak-Afrikába. 1928-ban az eldugott kis saharai Cap Juby repülőtér vezetőjévé nevezték ki. Sivatagi magányában tanulta meg szeretni a sivatag lenyűgöző szépségét. Első regénye, A déli futárgép 1929-ben jelent meg. A regényben Saint-Exupéry a repülés hősies úttörőinek állított emléket. Már ebben a könyvében felfedezhető az a moralizáló szándék, mely később műveire még inkább jellemző lesz. Hősei kalandjaik közepette is elgondolkodnak a dolgok lényegén, keresik az élet értelmét. A regényt Robert Bresseo 1937-ben megfilmesítette. 1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött. Az Andokon való keresztülrepülés élménye adta alapját második regényének, az Éjszakai repülésnek (1931), mely hatalmas sikert aratott, és elnyerte a Femina-díjat. 1933-ban Clark Gable és Lionel Barrymore főszereplésével film készült a regényből. 1931-ben Saint-Exupéry feleségül vette Consuelo Gomez Castillo-t. Ugyanebben az évben a francia hadsereg tesztpilótája lett. Újságírói tevékenységével sem hagyott fel, a Paris-Soir munkatársaként többek közt a spanyol polgárháborúról közölt cikkeket. Hogy saját kedvtelésére repülhessen, egy Caudron Simoun (F-ANRY) típusú repülőgépet vásárolt magának. 1937-ben repülőgép-balesetet szenvedett Líbiában, de az eset nem szegte kedvét, és vásárolt egy új gépet magának. Még ugyanebben az évben újra balesetet szenvedett, ezúttal Guatemalában zuhant le gépével, melynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

Barátja és írótársa, André Gide ösztönzésére írta meg a pilóták életét feldolgozó, Az ember földje (1939) című kötetét. A mű alapvető mondanivalója, hogy az élet lényege, hogy megtaláljuk helyünket a világban, mindegy, milyen szerény mesterséget űzünk is. Fő, hogy fogadjuk el a ránk szabott feladatot, mert így tudunk teljes értékű emberekké válni, és válhatunk valóban szabadokká. Saint-Exupéry hangsúlyozza, hogy a pilóták kockázatos életét nem a kalandvágy, hanem a feladat szépsége miatt vállalja, és legtöbbet az jelenti számára, hogy tudja, munkájával az emberiséget szolgálja. A regény elnyerte a Francia Akadémia nagydíját.exupery5

A második világháborúban a francia hadseregben harcolt. Gépével lezuhant, majd 1940-ben az Egyesült Államokba menekült a fasizmus elől. Sokan kritizálták, mert nem támogatta, de Gaulle londoni erőit. 1942-ben jelent meg A hadirepülő című munkája, melyben az ellenséges vonalak feletti reménytelen repülését írja le. 1943-ban Észak-Afrikában újra csatlakozott a szabad francia hadsereg légierejéhez. Ugyanebben az évben jelent meg a Levél egy túszhoz című műve és leghíresebb regénye, A kis herceg. A regény a szerző többi művéhez hasonlóan egy repülőkalanddal indul, de ezúttal a cselekmény a képzelet világában folytatódik. A Szaharában feltűnő másik bolygóról származó kisfiú egy másik, emberségesebb, tisztább, szebb világot szimbolizál a háború poklában repülőgép-balesetet szenvedett pilóta számára. A balesetet szenvedett pilóta, -Exupéry- repülőgépét próbálja megjavítani, a Kis Herceg mesél neki otthonáról. Ahol vulkánjait gondozgatta, szépséges és pótolhatatlan virágját ápolgatta, és ahol naponta akár negyvenháromszor is elgyönyörködhetett a naplementében.

A földi élmények eztán egyrészt abban a hitben erősítik meg a Kis Herceget, hogy az emberek a dolgok szépségét, és jelentőségét figyelmen kívül hagyva, többnyire értelmetlenül cselekszenek. Kizárólag a gyermekkor nyíltsága menthet meg minket egy rövid ideig az anyagiasság, a felszínesség, az üresség, és az értéktelenség béklyójától. A rókával való találkozás, a majdani társ lassú „megszelídítése”, a kapcsolatteremtés fontossága megtanítja nekünk, hogy elsősorban a tartalmas kapcsolatok, a másokra szánt idő hiányzik ahhoz, hogy kiteljesedjen, és valóban emberi legyen az életünk.kisherceg

A „jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” kimondásával Exupéry az ész intelligenciája mellé megteremti a szív intelligenciáját is. Sajnos kevés ember él ezzel az intelligenciával. Gondoljunk csak bele, hogy felnőttek ezrei fogadkoznak minden újesztendő érkeztekor, hogy ezen túl ezt az örök igazságot szem előtt tartva élik életük. Aztán az újévben semmi sem változik. A rohanó és kiüresedő világuk folyama hamarosan a megszokott mederben hömpölyög tovább. Nincs idejük kapcsolatot teremteni még a gyermekeikkel, és párjukkal sem. Az egymás mellett élés nem kapcsolat. Hiányzik belőle a mosolyok varázsa.

Exupéry és a Kis Herceg együtt minket is „megszelídít” a könyv végére. Az aranyhajú, a csillagokból alászállt kisfiú, akinek visszatértét a csillagokba nehéz sírás nélkül olvasni. Saint-Ex 1944.július 31-én indult utolsó bevetésére Korzikáról. A repülőgépe az írót nem a halálba, hanem a halhatatlanságba, a Teremtőjéhez, és a Kis Herceghez vitte. Talán most is ott ülnek egy felhő szélén és nézik a világot. Azt, hogy mennyit változott a világ. Sajnos nem előnyére. Amelyből kezd kihalni a költészet, a lovagiasság, a gyengédség. Ne hagyjuk, hogy így legyen, hiszen egyszer és mindenkorra felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk. „Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle.”

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE