Filmek

Akció, Thriller 14. Kathryn Bigelow

|

Hány Oscar díjas női rendező van? Ki gondolná, hogy az Oscar történetében eddig csak egy. 2010-ben a „Bombák földjén” című filmért kapta Kathryn Bigelow. Miért kerül ő az akció-thriller sorozatba? Mert rendezett ő ilyen filmeket is, ráadásul jókat.  Mondjuk a Bombák földje nem érdemelt Oscart, de azért jó film. Kicsoda ez a nő? Aki mellesleg 1989-1991. között James Cameron felesége is volt?

250px-82nd_Academy_Awards,_Kathryn_Bigelow_-_army_mil-66453-2010-03-09-1803541951-ben született, és egy mellékszerepben, mint színész kezdte a „Born in Flames” című filmben. Utána elkövetett már rendezőként egy gyenge horrort, (Alkonytájt) és 40 évesesen rendez egy nagyon jó akciót. Ez volt a „Holtpont”.

„Nixon, Carter, Reagan, és Johnson, a négy egykori amerikai elnök elköveti Los Angeles történetének legtökéletesebb bankrablását. Természetesen nem ők a tettesek, de az elkövetők az ő maszkjukat használták, amikor kifosztották a páncéltermet. Az FBI egyik ügynöke a dél-kaliforniai szörfösök között sejti a bandát. Ő maga is álruhát ölt, csatlakozik a parton élő, kisportolt, semmilyen törvényt nem tisztelő fiatalok csapatához és beépül közéjük.” Patrick Swayze, Keanu Reeves, és Gary Busey viszi a filmet.

holtpontA „Strange Days” nálam nem jött be, de utána két jó filmmel jelentkezett. „Az örvénylő vizeken”, ami Anita Shreve nagyon jó könyvéből készült, majd a legjobb filmje a K-19, nálunk „Atomcsapda” címmel vetített. Ez is drámaként van aposztrofálva, és valóban dráma is, de olyan feszültséggel teli dráma, ami már nem Dürrenmatt, vagy Albee, inkább az akció filmekre jellemző végkifejlet. Jó, itt is sokat számít, hogy talált két jó színészt Bigelow: Harrison Ford és Liam Neeson. Ennyit számítanak a színészek, két legjobb filmje jó színészekkel készült, nézhető is lett.

 atomcsapdaÉrdekes filmjei vannak Bigelownak, mert a Holtpont kivételével klasszikusan egyik sem akció, vagy thriller, de még a „Bombák földje” is közelebb van ehhez, mint a drámához.

2012-ben ismét jelölték Oscarra a „Zero Dark Thirty-a Bin Laden hajszáért”, ami legalább olyan érthetetlen, mint a Bombák földje. Jó, jó, de sok jobb is van.

Egy nő, aki Oscar díjas, és akciókat is rendez. Ritkaság. Jó iparos, de kiemelkedőt soha nem fog már alkotni, ahogy eddig sem.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE