Kiemelt, Magyar Közélet

A NAV a Vaterán vatarászik

|

Évek óta vártam, mikor száll rá a NAV az internetes eladásokra. Most elkezdte vizsgálni a Vaterát. Így legyen lottó ötösöm. Miért csak most? Gondolom azért, mert várta a nagy halakat, közben gyűjtögette az adatokat. Aki már vaterázott, az tudja, ez nagyon egyszerű, mert könnyen meg lehet állapítani, létrejött-e az üzlet, és mennyi, mert kötelező visszajelzések vannak eladó és vevő részéről. Ezután már csak puszta számtan minden, össze kell adni a bevételt. Nem akarok senkit untatni az ingóértékesítés adószabályaival, csatolok egy linket, ahol a Kúria 2013. januári állásfoglalása olvasható ilyen ügyben.

vatera_logo_huEngem a Vatera és minden egyéb internetes adás-vételi tevékenység morális szempontból jobban érdekel. Feltéve persze, ha ezt lehet morális szempontnak nevezni.

Tudathasadásom van, és ezt az állam idézi elő. Pontosabban a jogalkotó állam, akire(amire) Balu barátom mindig azt mondja, el lenne nélküle, nem kell neki állam.

Skrizofémiám ott kezdődik, hogy én és kedves családom minden tagja előszeretettel vásárol a Vateráról. Mert egyszerű, és főleg mert olcsó. Tehát családi szempontból ez egy költségtakarékos művelet, józan paraszti ésszel gondolkodva mindenki jól jár. A vevő is és az eladó is. Egy kicsit ősközösségi társadalom szintjén működik ez, csak nem csere van, illetve az van, csak a termék pénzért cserél gazdát. Vagyis ez mindenkinek jó buli, nem zavarta eddig senki köreit. Kivéve állam bácsit, aki miután minden ellopható pénzt már ellopott mindenkitől, keresnie kellett olyan földeket, melyeket még meg lehet lopni, és le lehet rabolni, mert az IMF hitel visszafizetése sokba kerül. Gondolom a NAV már régóta készült erre a hadműveletre, de most időszerű a háború megindítása. Rommel sem csinálhatta volna jobban.

Skrizofémiám másik oldalról is kiújul. Vajon azok, akik a Vaterán üzletszerűen adnak el termékeket és nem fizetnek adót a bevételük (ez még nem a jövedelem) után, azok etikusak, jogkövetőek? Állam azt mondja: mindenkinek adót kell fizetnie, aki olyan tevékenységet folytat, melyből jövedelme származik. Én, te, ő, mi, ti, (ti nem biztos) ő és ők fizetnek adót, mert kell, mert levonják, vagy csak egyszerűen bevallják. Morálisan elfogadható-e az, hogy valakik internetes eladásokból évi több milliót (??) keresve ezt megkerülik? Aki adózik, azt mondja: nem.

Aki eddig sem adózott azt mondja: igen. Aki vásárol, nem érdekli. Megmondom őszintén, engem sem. A kérdés csak annyi, jól van-e ez így? És elérkeztünk egy dilemmához. Verje-e tönkre a Vaterát a NAV, és szerezzen az állam még több forintot a kasszába, melyet majd semmittevő politikusaink ellophatnak,  vagy lehessen továbbra is olcsón vásárolni, és minden család járjon jobban, mint a rezsicsökkentéssel? Adózzanak-e a Vaterások, de akkor már nem lesznek vaterások, vagy ne adózzanak és akkor továbbra is vásárolhatunk? Na, itt teljesedik ki az én tudathasadásom. Ha eszemet kettéosztom, egyik fele azt mondja, ne! A másik, mely jogkövető, pedig igent mond.

Vigyázz Ebay, ezután rád száll majd a NAV. Nincsenek határok.

A Kúria állásfoglalása:

http://lb.hu/hu/sajto/tajekoztato-kuria-elvi-allasfoglalasarol-ingo-ertekesites-uzletszerusegenek-megiteleserol

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE