Kiemelt, Mindennapi tudomány

Augusztusi hullócsillagok II.

|

Tegnap éjszaka lehetőségem volt az ég alatt tölteni négy órát. Fényszennyezéstől távoli helyen. Csodálatos volt a meteoros tűzijáték. E idő alatt 292 db meteort láttam. Nagy többségüket csillagtérképre is rajzoltam. Megfigyeléseim szerint ebből 274 db volt a Perseida raj tagja. Ez majd 70 db/ óra rajaktivitást mutat. Aki teheti, ma éjszaka is menjen ki a csillagos ég alá, és gyönyörködjön a kozmikus tűzijátékban.

Az augusztusi csillaghullásról gyönyörűen ír Jókai a nagy magyar mesemondó, aki amatőrcsillagász volt. Az 1883-ban írt Bálványosvár regényében gyönyörűen ír az égbolt szépségéről, és a csillaghullásról.

„A csillaghullások éjszakája volt ez; minden pillanatban aláfutott egy-egy. Mintha mind megannyi súlyos szemrehányás hullott volna Szilamér fejére: „Látod, én nem sajnálom az én csillagaimat leszórni az égből, és te megtagadsz engem a veszendő parázsban, amit megtartogatsz! Egy sápadt asszonyért, meg egy nyifatag gyermekért!”radiant_perseids

Egy-egy pillanatban egész raja a csillagoknak lövellt szerte, egy gócból eredve, mintha egy istenkéz tele marokkal hajítaná őket alá, a világ minden sarkai felé elszórva.

Ki cselekszi ezt odafenn? Az ismerős állócsillagok pedig valamennyien úgy pillogatnak színváltó ragyogásukban az égbámuló szemeibe, mintha mind azt mondanák: „Téged nézünk: beléd látunk!” A „hetevény csillagzat” is feljött már, miért vannak azok heten? Egyszerre meg nagy robajjal megindul egy tüzes sárkány az égbolt mennyezetén fenn: feje, miként a holdvilág, oly fényes; hosszú tűzfarka sziporkákra szakadó szivárvány; olyan robaj támad jöttére odafenn, mintha ezernyi kelevézt vernének ércpajzsokhoz. Kevély lassúsággal repül el keletnek, s mikor éppen Bálványosvár fölött súg el, ottan szertepattan, olyan robbanással, mintha az ég kárpitja hasadt volna ketté; a hosszú tűzvonal, amit maga után hagyott, még soká világít az elfeketült égen. A fénytől elvakult szemnek úgy tetszik, mintha egyszerre minden csillag eltűnt volna az égről, s csak lassankint tér vissza a helyreálló sötétséggel a látása, s akkor veszi észre, hogy a „Hadak útja” sokkal fényesebb most, miként az imént volt. – Csaba vezér harcosai vágtattak most végig rajta: új patkónyomaiktól lett fényesebb az út! De hát mi hozta őket ismét vissza?”

Gyönyörű sorok. Ezért is érdemes megnézni a csillaghullást. Érdemes a tv elől felállni, és kimenni az ég alá. A tv-ben csak rosszat látunk. Banki pánikot, árfolyam emelkedést, csődöt, gyilkosságokat, háborúkat, politikát, csupa rosszat. Van a világnak szebbik fele is. Ezért gyönyörködjünk a csillagos égbolt szépségében, és a hullócsillagokban. Ne hulljanak hiába Szent Lőrinc könnyei.balvanyosvar

Holnap éjszaka is érdemes figyelő szemeinket a nyári augusztusi égboltra szegezni. Gyönyörű dolgokat láthatunk ott, kis apró csodákat. A Világegyetem anyaga itt a Földön életre kelt. Gyönyörködjünk az életben és az Univerzum páratlan szépségében.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE