Kiemelt, Pilvaxwélemény

A devizahitelesek elárulása

|

Lázár János államtitkár és Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója közötti bulvár szintjére emelt vitájának ismét a károsultjai a devizahitelesek, a forinthitelesek. Az elmúlt tizenkét év kormányai által folytatott hibás gazdasági és monetáris politika miatt ez a probléma, óriási méretűvé duzzadt, amelyet bank és bankár ellenes kommunikációval, és uzsorázással való dobálással nem lehet megoldani.

Hosszú volt az út az “Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket”, az uzsorás bankárokig. Közben ez a kormány három évet elvesztegetett.baratok

Lázár János 2013. augusztus 12-én egy sajtó tájékoztatón uzsorásnak nevezte Csányi Sándort, az OTP Elnök Vezérigazgatóját, a deviza hitelezés tárgyával kapcsolatban. Az államtitkár úr azt mondta: „nem jellemző, hogy találkoznék Csányi Sándorral. Nincs más választásom, mint ennek a lesajnáló mondatnak a tudomásul vétele, hiszen mégis csak ő az első számú uzsorás.

Csányi Sándor bárhogy is “páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival”, természetesen “meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet” – tette hozzá. Aki ilyen fontos ember az országban, annak a véleményét is kénytelen vagyok tudomásul venni. Lázár arra utalva, hogy a megfogalmazásaiból kitetsző szigort kizárólag a devizahitelesek védelmében tanúsítja, azt is külön hangsúlyozta: szerinte a kormány szándéka ugyanilyen világos, mert szeretnének a devizahiteleseknek segíteni.

A válság kirobbanása óta több tucat jogvédő szervezet, egyesület hívta fel a figyelmet a devizahitelesek problémájára. A Patacs – Rácváros Egyesület két éve vívja a szélmalom harcát a devizahitelesek ügyében. Írtunk a Miniszterelnök Úrnak, a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. A Kormánypártok képviselői eddig nem is reagáltak és nem tettek eleget meghívásunknak, csak azt hangoztatták, hogy megoldották a problémát. Most hirtelen megvilágosodtak. Csányi Sándort mi nem választottuk, de Lázár János urat igen. Ő nem élt a jogával, és nem tett feljelentést az uzsorás ellen. Az uzsora vád, súlyos vád.

2011 év végén a Fidesz által kezdeményezett, az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény jelentősen szigorította az uzsora-bűncselekmény büntetési tételét, valamint tágította a büntetéssel szankcionált cselekmény körét is. A kormányzati törvényjavaslat a változást azzal indokolta, hogy az uzsorázás újabb formái – embertelenségük és kizsákmányoló jellegük miatt – olyan súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra, hogy attól függetlenül büntetni kell őket, hogy elkövetésük üzletszerű-e vagy sem.

Ezért sem értjük, hogy Lázár János államtitkár úr miért nem élt a törvény által biztosított jogával, és a törvény által ráruházott kötelességével. Miért nem jelentette fel Csányi Sándort? Mert a jogállamot a törvények teszik jogállammá. A jogállamot a betartott törvények teszik jogállammá.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE