Kiemelt, Változó világ

USA kardcsörtetése Szíriával

|

Az USA ma már nem a demokrácia fellegvára, nem megkérdőjelezhetetlen szuperhatalom, ami volt az 1990-es évek előtt. Az Államok gazdasága segítségre szorul, és maga az USA jelenti az egyik legnagyobb problémát a világ biztonságára és a világgazdaságra is. Az utóbbi 15-20 évben az USA gazdasági és politikai jelentősége és befolyása jelentősen romlott, és csökkent.

Az USA egyszerűen képtelen változtatni korábbi törtető és agresszív, a nemzetközi jogot sok esetben lábbal tipró terjeszkedő politikáján, ami a mostani finanszírozási gondokat, a világ, és benne Európa gazdasági bajait okozza.szabadsagszobor

Az iraki és Afganisztánban elszenvedett katonai fiaskó ellenére az USA vezetői egyszerűen képtelenek megérteni, hogy bombázásokkal, nagypontosságú légicsapásokkal, és a hadsereggel nem lehet demokráciát terjeszteni. Egyszerűen nem működik az az elv, hogyha a demokrácia nem megy el hozzád, akkor majd elviszi az amerikai hadsereg.

Az arab – tavasz több lokális régióban polgárháborús helyzetet teremtett. Az egyiptomi, a líbiai és a Szíriában hosszabb ideje zajlódó események a régiók teljes destabilizációját okozhatják. Az észak-afrikai és közel-keleti történések nem sok jót vetítenek előre a világ számára.

Hatalmi válság alakult ki a térségben, Tunézia, Jemen, Egyiptom és Líbia vezetőjét is eltávolították a hatalomból, pedig már hosszú évek óta álltak országaik élén. Szíriában pedig véres polgárháború folyik.

Az augusztus 21-én Szíriában elkövetet vegyi fegyver támadásnak több mint ezer halálos áldozata volt. Az Egyesült Államoknak megdönthetetlen bizonyítékai – úgy, mint Irakban, Afganisztánban – vannak a szír vezetők bűnösségéről. De talán egyes országok a készülő amerikai katonai akcióval már óvatosabbak, mint voltak 2001-2002-ben. Az USA azért indított háborút Irak ellen, mert hírszerzői jelentések szerint Iraknak nagymennyiségű vegyi fegyver arzenál állt rendelkezésére. A mai napig sem tudták bebizonyítani, hogy Iraknak valóban volt-e olyan mennyiségű vegyi fegyvere, ami a háború megindítására adott okot.

Nagy – Britannia – az USA leghűségesebb szövetségese – is elutasította a beavatkozást, mert Irakban megégette magát. Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy az USA támadást indít, akár egyedül is, – vagy Franciaország támogatásával – Szíria ellen. A teljesen véletlenül kiszivárogtatott tervek alapján három napon keresztül az USA lenyűgöző légiereje mérne „sebészi pontosságú” légicsapást Szíriára. A kérdés az, hogy mik lennének a „nagyértékű” célok egy ilyen csapás során? A szíriai vegyi fegyverraktárak nem nagyon lehetnek (ha léteznek), ugyanis ez azzal a kockázattal járhatna, hogy a polgári lakosság esne elsősorban áldozatául egy ilyen katonai akciónak.

Az USA belegondolt-e abba, hogy egy ilyen támadásnak milyen következményei lehetnek a Közel – Keletre, vagy az egész világra nézve? Lehet, hogy titokban az USA és Obama pont erre játszik?

Tegnap volt a 2001. szeptember 11.-i támadások szomorú évfordulója. A kérdés az, hogy az arra adott amerikai válaszok után mennyivel lett biztonságosabb a világ? A válasz is egyszerű: SEMMIVEL. Az USA Afganisztánban, és Irakban háborús bűncselekmények sorozatát követte el, mégis erkölcsi oktatásban akarja részesíteni ismét a világot.

Az Európai Unió ás a világ többi része is egyet tehet: imádkozik Ferenc pápával a szíriai békéért. A világ békéjéért.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE