Gasztro bűn, Pilvax Primőr

A kapucsínó és a kifli feltalálása

|

Néhány hadi eseménynek jelentős gasztronómiai vonatkozása van. Ilyen a következő történet is. Szeptember 12-én emlékezünk arra a nevezetes győzelemre, amely felmentette Bécset a török fenyegetés alól. Kara Musztafa nagyvezír ágyúi két álló hónapon keresztül szüntelenül lőtték a falakat.

1683. szeptember elején az 5000 fős török aknász csapat több ponton is felrobbantotta a falakat: a Burg bástyát, a Löbel bástyát és a Burg-ravelint (háromszögletű bástya) többek között, néhol 12 m széles rést vágva. A védők ellen aknák ásásával próbáltak védekezni. A törökök végül a Burg-ravelint akarták megrohamozni, a védők felkészültek arra, hogy az ellenállást a városon belül folytatják.

A két hónapos ostrom alatt a védelem 5000 katonára apadt. Miután az osztrákok és a pápa is követelte, hogy a lengyel király teljesítse a szerződést, Sobieski Krakkóból 37 000 főnyi királyi katonaságot hozott el, melyből 25 ezer lengyel huszár volt és nem várva be a litvánok érkezését, erőltetett menetben Bécs alá vonult. A sereg útja Szilézián, Morvaországon és Csehországon át vezetett.kifli

A nagyvezír annyira elbizakodott volt, hogy nem vett tudomást a Kahlenburg dombon kigyúló tábortüzekről. Itt egyesítette seregét a lengyel király. 1683. szeptember 12-én 80 ezres keresztény sereg zúdult a törökök állásaira. A csata 15 órán keresztül tombolt. Estére a törökök szinte ész nélkül menekültek a csatatérről. Magyarországon keresztül.

Bécs megmeneküléséhez és felmentéséhez két ínyencség is kapcsolódik. Az első a bécsi pékek találmánya. Ők ugyanis a győzelem emlékére holdsarló alakú péksüteményt formáztak, és alkottak. A kiflit. Németül, kipfel=holdsarló. Ez hamar utat talált a bécsiek gyomrához.

1770-ben Marie Antoinette, Mária Terézia lánya a franciákkal is megszerettette, mivel férjhez ment a későbbi XVI. Lajoshoz. A franciák croissant-nak nevezik.

A török ostrom utáni helyzet másik nagy találmánya a kapucsínó. A török menekülés miatt nagy mennyiségű babkávé is hátra maradt. A keresztény katonák is megkóstolták. De túl keserűnek találták. Marco d’Aviano barát javaslatára tejet, és mézet kevertek hozzá. Azóta ezt az italt kapucsínónak nevezik, a kapucinus barát csuhájának színe miatt. Ezért, és természetesen más érdemei miatt Marcót 2003-ban szentté avatták.cappuccino

Ez a háború nagy eredményeket hozott. Fel lett találva a kifli, és a kapucsínó. Bécset többet nem fenyegették a törökök. A menekülő török nagyvezír Kara Musztafa Nándorfehérvárig jutott. Ahol végzett magával azzal a selyemzsinórral, amelyet a szultánja küldött neki. Jobb ma egy fél kifli, mint holnap egy selyemzsinór. Mi magyarok a kapucsínó elődjét a „feketelevest” ismertük.

A Bécs felmentését ünneplő tömegben ott volt egy 19 éves fiatalember, akit Savoyai Jenőnek hívtak. Ő 14 év múlva jelentős győzelmet aratott Zentánál, és a Német-római császárság egyik leghíresebb hadvezére lett.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE