Kiemelt, Pilvaxwélemény

Devizahitel, avagy a bankok réme

|

A Fidesz választási ajándékként ultimátumot adott a bankoknak a devizahitelesek ügyében. Tette ezt három olyan év után, amikor is azt kommunikálták, hogy: „Európában egyedülálló módon megsegítettük a devizahiteleseket.”

Kétségtelen, hogy a Fidesz kormány tett néhány intézkedést, de mint látható ezek nem hozták meg a várt eredményt. Most választások előtt új mentőcsomag, és a bankoknak ultimátum.devizahitel56

A miniszterelnök szerint Magyarország akkor lesz független, ha sikerül pontot tenni a lakáscélú devizaalapú hitelek ügyére. Szerinte a bankok a hitelszerződések megkötésekor visszaéltek a hitelfelvevők naivitásával, ugyanis a bankok pontosan tudták, mi várható, ha elszáll az árfolyam, hiszen a szerződéseket úgy fogalmazták meg, hogy baj esetén a kockázatot az ügyfelek viselték. Ilyen egyoldalú szerződések láttán nehéz jóhiszeműséget feltételezni. A bankokat arra szólítjuk fel, hogy a szerződést úgy alakítsák át, hogy az árfolyam módosításából fakadó terheket ők viseljék. Figyelemre méltó, hogy a miniszterelnök nem árfolyamváltozást, hanem módosítást említett.

Ha ezt nem teszik a bankok ez év meg november 1-jéig, a kormány lépni fog – mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek. Sajnos konkrétumokat nem tartalmazott a miniszterelnök ultimátuma, hogy alakítsák át a szerződést. Tehát ismét az egyszer már az embereket becsapó bankokon áll a segítség. Kecskére a káposztát tipikus esete.

A devizahitelt az Orbán-kormány engedélyezte a 2001. évi XCIII. törvényben. A problémát nem elsősorban csak a devizaárfolyamok elszabadulása okozta 2008 őszétől kezdve, mert a forinthitelesek is bajban vannak. A problémát az elmúlt 12 évben folytatott hibás és káros gazdasági és monetáris politika okozta. Kezdve az első Orbán kormánytól, a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, és most a második Orbán kormányokig. Vagy emlékezzünk Járai Zsigmond jegybankelnök tevékenységére, amikor is a jegybanki alapkamatot magasan tartotta. Ekkor a bankok ontották magukból a „devizahiteleket”, és a forint hitel jóval drágább volt, mint a devizahitel.

Ha országunk növekedési pályára állt volna, kiszámítható gazdasági, és adó politikát folytatna, a foglalkoztatás nem csak a közmunka miatt nőne a felvett hiteleket az adósok tudnák törleszteni, ha bérreform is végrehajtásra került volna, más lenne a helyzet.

Azt mondják a hitelesek felelőtlenek voltak. Akkor miért volt eladósodva a 386 parlamenti képviselők 70 százaléka? Miért van eladósodva az ország, a települések nagy része? Ők is devizában.

Miféle felelős gazdaságpolitika az, amikor is a második Orbán kormány idején Matolcsy György a konvergencia programban 260 Ft-os forint-euró árfolyammal tervezett? Ennyivel tervezte az államadósságot és minden mást, a válság után, amikor már többször járt az euró 300 forinton. Matolcsy most mint jegybank elnök folyamatosan gyengíti a forintot az alapkamat csökkentésével, ezzel a devizahitelesek terhei is emelkednek. Tessék mondani ez a felelős gazdasági és monetáris politika?

Miután a Fidesz-kormány három teljes évet elvesztegetett most a választások közeledtével megvilágosodott. De az eddigi tevékenységükkel nem az középréteget erősítették, hanem gyengítették, nem a KKV-kat hozták helyzetbe. Ezek nélkül nem lesz tartós gazdasági növekedés. E lépések nélkül nem fog csökkenni az erős függésünk a külföldi tőkétől.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE