Kiemelt, Mindennapi tudomány

Marsközelben az ISON üstökös

|

A 2013-as év leglátványosabb csillagászati eseménye a novemberben érkező C/2012 S1 (ISON) üstökös lesz. A C/2012 jelű üstököst a földközeli objektumok keresésére és megfigyelésére szolgáló automata teleszkóprendszert működtető ISON-program (International Scientific Optical Network) keretében 2012. szeptember 21-én fedezte fel két orosz csillagász, Vitalij Nyevszkij és Artyom Novicsonok.

Az üstökös felfedezésekor, – amikor még a Jupiter pályáján túl járt, – kómát és csóvát mutatott, ami magjának aktivitását jelezte a Naptól való nagy távolsága ellenére is. A kométa olyan hiperbolával leírható pályán halad, amely 1,2 millió kilométerre közelíti meg központi csillagunk fotoszféráját – “felszínét”s- napközelségi pontját 2013. november 28-án fogja elérni.comet-c_2012-s1-1024

A Földünkhöz december 26-án lesz legközelebb. Ekkor 60 millió kilométerre halad el bolygónk mellett, ami 0,4-szeres Nap – Föld középtávolságnak felel meg. A Hubble ez év áprilisi felvételei alapján az ISON – üstökös kómája mintegy 5000 kilométer átmérőjű. A csóvája nem is látszik teljes egészében. Az űrtávcső felvételein több mint 90 ezer kilométer hosszan látszanak. Az ISON magjának az átmérője 4-5 kilométer lehet.

Egyes előrejelzések szerint napközelsége körüli napokban akár a telihold fényességet is jósolnak, minek alapján az évszázad üstökösének is nevezik. Az ISON 2013. október 1-jén a Nap felé közeledve tízmillió kilométerre halad el a Mars mellett. Az ISON napközelpontja felé vezető pályája ebben az időszakban az ekliptika síkjához közel fekszik, így a valóságban is közel kerül a Mars pályájához. A szerencse folytán éppen arra jár a vörös bolygó is, így a két égitest október 1-jén, kedden 17:30 UT körül 0,07 CsE-re azaz 10,8 millió kilométerre halad el egymás mellett.CometOrbitPic.aspx

A Mars közelében a NASA összes aktív és arra alkalmas helyzetben levő szondája, és marsjárója a vörös bolygó egén feltűnő üstököst figyeli majd. a Mars körül keringő, illetve a vörös bolygó felszínén tevékenykedő űreszközök számára körülbelül +3 magnitúdó fényes üstökösként látszik, vagyis a bolygón állva szabad szemmel is megfigyelhetnénk. Bár az üstökös látszó mozgása igen gyors lesz, ami megnehezíti a követését, de még így is nagy várakozással tekintünk a közel tízmillió kilométer távolságból készített képekből és egyéb megfigyelésekből adódó tudományos eredmények elé.

A marsfelszíni terepjárók közül a NASA Opportunity és Curiosity is aktív, de az Opportunity túl délre van, az üstökös az északi féltekéről látszik majd. A Curiosity helyzete reményteljesebb, de még így is elég alacsonyan lesz a marsi látóhatár közelében.

http://spaceweather.com/

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE