Filmek

Akció, thriller 22. John Milius

|

Kezdenek a jobbak elfogyni, marad néhány olyan rendező, akik készítettek jó akciófilmeket, de a fő profiljuk még sem ez. John Miliust szinte mindenki azonosítja a „Conan a barbárral”, pedig az előélete ennél sokkal sokoldalúbb, egészen az Oscar díj jelölésig. Igaz, ezt mint forgatókönyvíró kapta, mert Milius eredendően, fő szakmáját tekintve egy nagyon jó forgatókönyvíró.

conan3Miliusnak még volt lehetősége az amerikai film nagy öregének, a film noir egyik klasszikus rendezőjének forgatókönyvet írni. Ez volt a „Roy Bean bíró élete és kora”. Igaz, John Huston egyik leggyengébb filmje, de Milius 1972-ben ezzel indult a filmes szakmában. A Dillingert már rendezte, majd jött a „Magnum ereje” amit forgatókönyvíróként jegyzett. És továbbra is a forgatókönyveket írta 1982-ig, de olyan kultikus filmekben, mint a Cápa (Spielberg), „Meztelenek és bolondok” (ebben Robert Zemeckis is benne volt és persze Spielberg) és 1979-ben az Oscar jelölés F.F. Copola „Apokalipszis most „ című filmjéért. A film 8 jelölést kapott, félelmetesen jó a mai napig, de mindössze két Oscart zsebelt be: a legjobb hangért (mondjuk az tényleg ijesztő volt) és Vittorio Storaro az operatőr.

conan 11982-ben jött az a film, ami megalapozta Milius hírnevét, amit, -akik a 80-as években voltak fiatalok-, még hangalámondással nézhették az akkor működő olyan presszókban (például Pécsett a Misiben) amelyek akár bétamax, akár már a modernebb VHS videókkal felszerelkezve várták vendégeiket. A hangalámondás baromi rossz volt, de ezek a filmek olyan egyszerűek voltak, mint az ék, mindenki érthette őket szinkron nélkül is. A Conan még egy embernek hozott hírnevet, Arnold Schwarzeneggernek, akinek utána már a Terminátor jött. A “Conan a barbár” 1982-ben megújította a kalandfilmet, és utána kezdték nevezni az ilyen típusú filmeket akciónak. Pedig nem az volt. A Conan egy jól megrendezett kalandfilm. Nem mellékesen a forgatókönyvírótársa Milusnak Oliver Stone volt. Összeségében a Conan három ember karrierjét indította el. Illetve Miliusét itt zárta is, mert ami utána jött, az már nem túl komoly. A „Vörös hajnalt” igyekeztek Amerikában eladni, mint a fiatal generáció hősies ellenállása egy nem létező (a valóságban a Szovjetunió) ellenség elleni küzdelemben, de már ott sem vették komolyan. „Az intruderek támadása” a másik nézhető filmje rendezőként Miliusnak, de ezt is inkább William Dafoe és Danny Glover jegyzi, két jó színész, kevesebb rendezői erény. 1994-ben még többed magával benne van egy jól sikerült Jack Ryan történetben Harrison Ford főszereplésével, ez volt a Phillipe Noyce rendezte „Végveszélyben. És conan2zárult Miki mókatára. Sok jó forgatókönyv és 1982-90 között két jó film. Bár, ha csak a Conant csinálja meg, azzal is beírta volna magát a filmtörténelembe. Néhány filmes írásban egyébként nevezik Miliust a Coppola, Spielberg,, Lucas, Scorsese, Brian de Palmával fémjelzett új nagy generáció hatodik tagjának is, de erről lemaradt. Mint rendező. Mint forgatókönyvíró, mindig ott volt a spiccen. Milius mindig Conan marad, a barbár.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE