Ez-az-amaz, Kiemelt

Az ámokfutás és a pszichiátriai kezelés

|

Megint iskolai ámokfutás történt Amerikában, a hírek szerint ez már a negyedik az elmúlt pár hétben. A legelborzasztóbb ebben talán az, hogy az elkövetők 11-14 év közötti iskolás gyerekek. Az ilyen tragédiák ráadásul egyre sűrűbben fordulnak elő. Ha megvizsgáljuk a múltbeli tragédiákat, észrevehetünk egy közös nevezőt: legtöbbjükről előbb-utóbb kiderül, hogy pszichiátriai kezelést követően követték el a mészárlást.

Négy 11-14 év közötti gyermek is a nyilvánosság fókuszába került az elmúlt napokban azzal, hogy ámokfutást hajtott végre vagy tervezett. Egyikük végzett a tanárával és két társát megsebesítette, majd magával is végzett; egy másik a tanárát lőtte le; a harmadikat a rendőrség lőtte le, hogy ártalmatlanítsa. Legutóbb egy 11 éves diák ment felfegyverkezve az iskolába.amokfutas

Az ilyen és hasonló esetek listája hosszú, és a jelenség hazánkat sem kerüli el. Ilyen volt a 2009 novemberében Pécsen történt eset, ahol az egyetemen nyitott tüzet egy elsőéves hallgató. Aztán ott volt a szombathelyi ámokfutó, aki a pszichiátria előtt gyújtogatott, vagy az az anyuka, aki a jeges vízbe tette hároméves gyermekét, és hagyta belefulladni.

Ha megvizsgáljuk a múlt hasonló tragikus eseményeit, felfedezhetünk bennük egy közös nevezőt: a legtöbb esetben kiderül, hogy az elkövető előzőleg pszichiátriai kezelés alatt állt. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben világszerte sorozatban láttak napvilágot gyógyszerészeti és egészségügyi szakhatóságok részéről olyan figyelmeztetések, amelyek egyes pszichiátriai szerek rémisztő mellékhatásaira hívják fel a figyelmet – többek között arra, hogy a mellékhatások között szerepelhet az öngyilkosság vagy az erőszakos viselkedés is. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA azt is szükségesnek látta, hogy egyes antidepresszánsok dobozán vastag fekete keretben figyelmeztessenek az öngyilkosságot okozó mellékhatásra – antidepresszánsoknál, amelyeket éppen „depressziósoknak” írnak fel leggyakrabban. Ezen szerek jó része Magyarországon is széles körben forgalomban van.

Napjainkban világszerte mintegy 20 millió gyermekkel szedetnek pszichiátriai tudatmódosító szereket olyan állapotokra, amelyekről sosem bizonyították, hogy orvosi betegségek lennének. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány évek óta igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen esetekben fontos lenne megnézni az elkövető pszichiátriai múltját és megvizsgálni a kezelő pszichiáter felelősségét is, illetve azt, hogy a tudatmódosító szerek hogyan járultak hozzá a vérengzés megtörténtéhez.

A mentális egészségügyi kezelések mércéje az kellene, hogy legyen, hogy azok mennyire tudják javítani és erősíteni az egyéneket, a felelősségüket, szellemi jóllétüket, és ezáltal a társadalmat.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE