Kiemelt, Magyar Közélet

Devizahitel, Fidesz, árfolyamgát

|

Közelednek a választások, és noha a Fidesz Európában egyedülálló módon megsegítette a „devizahiteleseket” új mentőcsomagot helyezett kilátásba. November 1-jén, vagyis pénteken lejárt a bankoknak adott határidő a devizahitel-szerződések módosítására. Mivel tömeges szerződésmódosításról nem hallottunk, így a Fidesz fogja természetesen ezt a problémát is. Vagyis a saját devizahiteles törvényjavaslatát nyújthatja be a kormány az Országgyűlésnek.

Noha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még múlt hét csütörtökön azt mondta, a kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni. A Fidesz ennek ellenére már ma törvényjavaslatot adott be.viktor3

A Fidesz új javaslata a régi árfolyamgátba való belépés teljes megnyitását és a kilakoltatási moratóriumnak a teljes téli időszakra való kiterjesztését tartalmazza. Ezt jelentette be Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az erről szóló, a devizahitelesek megsegítését összefoglaló törvényjavaslatot hétfő délben be is nyújtották az Országgyűlésnek. A politikus a Fidesz-frakció ülése után azt mondta, a tervek szerint a parlament még hétfőn meg is vitatja az előterjesztést, és azt – sürgősséggel – akár már kedden elfogadhatják a képviselők.

Az indítvány értelmében a kilakoltatási moratórium a teljes téli időszakra vonatkozna, azaz a jogszabály hatálybalépése után egészen április 30-ig.

Az árfolyamgáttal kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: javaslatuk úgy szól, hogy a már működő árfolyamgát – amely egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre – mindenkinek váljon hozzáférhetővé, aki eddig nem léphetett be. A jelenlegi feltételek lennének továbbra is hatályosak.

Az árfolyamrögzítésnél ma számos belépési korlát van érvényben – magyarázta a fideszes politikus -, így például az, hogy akinek 90 napon túli tartozása van, az nem veheti igénybe. Tájékoztatása szerint azonban több mint 150 ezer olyan család van, amelynek ilyen, 90 napon túli tartozása van, ám szeretné fizetni a hitelét, még nem indult el ellene végrehajtási eljárás, “ennek megfelelően az ő számukra megoldást jelenthet az árfolyamgát teljes kinyitása”. Az árfolyamgátba való belépés ugyanakkor továbbra sem lenne kötelező.arfolyamgat

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy november 1-jén járt le az a határidő, amelyet a Fidesz-KDNP szeptemberi visegrádi frakcióülésén megfogalmaztak a bankoknak, vagyis hogy eddig döntsék el, képesek-e megoldani a devizahiteles szerződések módosítását az ügyfelek javára.

 Szerződésmódosítás nem történt, a bankszövetség viszont megfogalmazott egy javaslatot, amellyel kapcsolatban a Fidesz osztja a kormány álláspontját, azaz azt érdemes lenne nyilvánosságra hozni, és konzultációt folytatni róla az érintettekkel – mondta Rogán Antal.

 Kérdésre közölte azt is: rendkívül fontosnak tartaná, ha a devizahiteleket érintő bírósági ügyekben minél előbb hozna egy jogegységi döntést a Kúria.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Hogy a most benyújtott Fidesz javaslat mennyivel segíti a bajban levő hiteleseket döntse el mindenki maga. Ezért a régi mentőcsomagért kár volt ismét hónapokat vesztegetni.

 Kép: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=2874#sthash.fmvX2fjM.dpbs

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE