Kiemelt, Pécsi hírek

„Épül a 120 milliós óvoda.”

|

A pecsma.hu hírportálon megjelent „Épül a 120 milliós óvoda.” cikkére reagálnék néhány sorban. Leszámítva a bekerülési költséget, a cikk címével semmi bajom, de annak „tálalásával” annál inkább. Mi az hogy, „Mind az óvodák, mind a bölcsődék és az iskolák tekintetében katasztrofális állapotokat örökölt a városvezetés a ciklus elején.”?

Ez most vicc? Illetve, melyik ciklus elején? Senkinek nem tűnt fel, hogy rendszerváltás Pécs városára is az elmúlást, lepusztulást, enyészetet hozta? Csak azért kérdem, mert én akkor jártam nagycsoportosként ebbe az óvodába, amikor még az „átkos” rendszerben épült Rácvárosi Iskolából (akkor még így hívták) lehallatszott a „mint a mókus fenn a fán” című úttörő nóta. Ez 1962-63-ban volt. Aztán “kis” idő elteltével, némileg megőszülve, 2012-ben a Patacs Rácváros Egyesület szponzorálta mikulásnapi ünnepségen vettem részt az óvodában. Legnagyobb megdöbbenésemre itt megállt az idő! Az óvoda épületének állapota, a természetes romlást leszámítva, szinte semmit sem, illetve alig változott!

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy miért kerül 120 millióba egy jóindulattal 200nm-es épület felújítása, mikor napi áron számolva ugyanekkora vadonatúj épületet dobbal, tokkal, vonóval, „vastagon” számolva 40 millióból is fel lehet építeni? Vagy az óvoda felújítását is az autópályák építésénél jól bevált forgatókönyv szerint fogják lebonyolítani és még innen is lenyúlnak minimum 80 milliót? Miért van az, hogy Magyarországon minden beruházás, építkezés, felújítás háromszor annyiba kerül, mint normális esetben? Az is kérdés, kinek a cége „nyerte” el ezt a felújítási projektet is? Milyen alvállalkozónak adja majd tovább?

rácvárosi-óvoda1

Aztán az is kérdés, miért tart ez a felújítás jövő nyárig? Persze a pecsma.hu által közölt képen szemmel láthatóan kemény, intenzív munka folyik, melyen úgy néz ki, egy, csak egy legény próbál úrrá lenni a romokon! A képből ítélve még az is kétséges, hogy ebben az évszázadban befejezik a rekonstrukciót. Persze az sem kizárt, hogy, mint a „magasház” esetében, töketlenkednek egy kicsit, gazdát cserél párszor, közben a pénz eltűnik és még az is kiderül, hogy le kell bontani az épületet. De sebaj! Majd itt is segítségére lesz a városvezetésnek a „Lator”, bocsánat a La Torre 2008 Kft. aztán a biztonság kedvéért ott van még a 76 éves Hosszú néni is, ha netán valami balul ütne ki. Meg egyébként is. Mostanság, leszámítva egy bizonyos népcsoportot, amúgy is elvándorlás és demográfiai mélyhullám van Magyarországon így nem is biztos, hogy a későbbiekben szükség lesz az óvodára. (fotó: pecsma.hu)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE