Kiemelt, Pilvaxwélemény

„Grupo sex” pécsi Magasház pózban

|

A pécsi Magasház kálváriája méltó Pécs számolatlan sikeréhez. Mert Pécs a látszat ellenére sikeres. A Magasház a pécsi rendszerváltás, vagy inkább a gengszterváltás tükörképe. Igaz a kép az ijesztő, és torz. Nem régen még nagy reményeket fűzött az éppen aktuális városvezetés a leghírhedtebb „spanyol” ingatlanhoz, a Magasház hoz. Aztán a kelet spanyol eladta az ingatlan, a bontás előtt.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda meglepő és mulatságos közleménnyel „szórakoztatja” a pécsi nagyérdeműt: “A város érdeke az, hogy minél előbb eltűnjön a múlt 25 emeletnyi kétes öröksége, amely évtizedek óta Pécs szégyenfoltja. A Magasházat birtokló cég tulajdonosváltása, valamint az új tulajdonos sajtóból megismert nyilatkozatai óvatos bizakodásra adnak okot. Ezekből ugyanis az derült ki, hogy az épület tulajdonosának is az a célja, hogy meggyorsítsa a 25 emeletes bontását.king-kong_MC-300x200

Bízunk benne, hogy az új tulajdonos betartja és határidőre elvégzi a Kormányhivatal bontási határozatát és a művelethez megszerzi a szükséges forrásokat, a biztonság érdekében megfelelő gondossággal és körültekintéssel jár el az alkalmazandó bontási technika megválasztását illetően.

Mivel az épület nem városi, hanem magántulajdonban van, számunkra egyelőre az a legfontosabb, hogy a későbbi bontás során a tulajdonos garantálni tudja a környéken élők biztonságát és épségét, valamint azt, hogy a munkálatok során sem a környező ingatlanokban, sem a környező ingóságokban nem keletkezik semmilyen kár.”

A városvezetés bízik benne. Mi abban bízunk, hogy már nem sokáig kell elviselni egy ilyen mihaszna, gyenge városvezetést. Teljesen méltó Pécs igen sikeres városvezetésének abban “bízni”, hogy egy szép korú hölgy előteremt fél milliárdot, aztán határidőre lebontja a 25 emeletet. Egy pécsi építési vállalkozó vette meg a Magasházat, illetve az azt tulajdonló céget. Hosszú Zoltán szerint lehet, hogy rossz tréfa volt, hogy az édesanyja nevére íratta a La Torrét, de nem az a fontos, hogy ki a tulajdonos, hanem, hogy mit akar a cég vezetése.

Még 2011-ben páva Zsolt második eljövetele után is a pécsi önkormányzat és az Öresund Holding tulajdonában lévő Szigeti Garázs Kft. is más sorsot szánt a Magasháznak és a környékének.

Még talán a mai napig érvényesek azok a határozatok, amelyek a Magasház helyén irodaházat, önkormányzati negyedet, a szomszédban mélygarázst hozna létre.

 Erre céget alapított a város és az Öresund, a Szigeti Garázs Kft. pénzeket költött, terveket készíttetett, pályázatokat írtak ki. Most bontanak. Kérdés, hogy miért vártak erre ennyi ideig, és mikor fogunk tisztán látni ebben a kérdésben.

Az igen sikeres pécsi városvezetés mikor mond néhány őszinte mondatot a Magasházról. Lehet, hogy Hajdú Zoltán rossz tréfát követ el, de azt a pécsi önkormányzat felülmúlja. Meg is fizetjük az árát tisztességesen. Alig két hónapja Pécs utazó nagykövete és másodállásban polgármester Páva Zsolt úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi tulajdonos a Magasház után nem fizetett be több tízmillió forint helyi adót és átruházási illetéket, a pécsi önkormányzat kezdeményezte a felszámolását. A polgármester azt is mondta, ennek révén szeretnék visszaszerezni a tulajdonjogot.

 A Magasház új tulajdonosa méltó a nagy spanyol „Gupohoz”. A humoros kedvű tulajdonos úgy nyilatkozott, a felszámolás alatt álló La Torre 2008-nak nincs pénze. A bontás akkor kezdődhet meg, ha a pécsi önkormányzat a hitelezők kifizetése érdekében meghirdetett nyilvános licit keretében megszerzi az épületet, illetve megkapja a kormánytól a bontáshoz ígért anyagi támogatást. Hozzátette, hogy a Magasház ez év végén, jövő év elején a városé lehet, és aztán kezdődhet a bontás.

Csak nem valami nyerészkedés áll megint a háttérben? A Magasház nehezen adja meg magát. Nem dőlt le, de a politikai haszonlesők megint jól fognak járni.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE