Kiemelt, Mindennapi tudomány

Figyeljük az ISON üstököst!

|

Az évszázad üstökösének kikiáltott ISON üstökös most már egyértelműen megfigyelhető szabad szemmel. Ezt megerősítik a világ minden tájáról. A megfigyelők szerint az üstökös fényessége a 5,5 magnitúdó volt november 16-án. Ez azt jelenti, hogy most már 10-szer fényesebb, mint volt a három nappal ezelőtti , mielőtt a kitörése előtt.

Szabad szemmel, ISON egy halvány halványzöld folt alacsonyan a hajnali DK-i égbolton. Az üstökös látványa távcsővel sokkal drámaibb. Az üstökös „farka” azaz csóvája több mint 3,5 fok hosszú. A mellékelt képet Waldemar Skorupa amatőrcsillagász készítette.

A csóvája olyan hosszú, hogy nem fért el egyszerre a látómezőben. Az ISON “farka”  több mint 8 millió kilométer hosszú az üstökös magja mögött. Összehasonlításképpen, ez 21-szeres a Föld és a Hold távolság.tail_strip

Mivel a sok gáz és por takarja az üstökös magját, nem lehet tisztán látni, mi okozta az ISON kitörését november 13-14-én. Az egyik lehetőség az, hogy a friss jég kezdett el gyorsan párologni az üstökös magjából, amely párolgása egyre gyorsabb, mivel ISON most közelíti meg a Napot. A másik lehetőség az, hogy a mag teljesen töredezett.

“Ha az üstökös magja töredezett, akkor azt még néhány napig nem tudjuk biztosan,” mondta Karl Battams, csillagász, a NASA ISON megfigyelése szervezett csoportjából. Amikor üstökös mag szétesik, az nem olyan, mint egy srapnelrobbanás. Az üstökös magjának szétesése lassan történik, és a darabok eltérő sebességgel mozognak. Mivel ISON magját most övezi ilyen hatalmas mennyiségű por és gáz fedi most, ezért szinte lehetetlen meghatározni ezt még legalább néhány napig, amíg az üstökös eléri a NASA STEREO HI-1A (Heliospheric Imager) látómezejét november 21-én.

Azt azonban most is kijelenthetjük, hogy senki sem tudja 100 százalék biztonsággal, hogy mi fog történni november 28-án az ISON üstökös Napközelségekor. Vagy tanúi lehetünk a kométa haláltusájának, vagy tényleg ragyogó égi jelenség szemtanúi lehetünk 2013 decemberében.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE