Változó világ

JFK 1963. november 22.

|

50 évvel ezelőtt romba döntötték az amerikai álmot, ami mindössze alig három évig élt. 1961. január 20-án iktatták be elnöknek és a beiktatási beszédének egy mondata ma is a legtöbbet idézett „filmszlogen” lett: „Ne azt kérdezd meg, mit tud az országod érted tenni, hanem azt, te mit tudsz érte tenni.”

JFKJohn Fitzgerald Kennedy az 1960-as elnökválasztáson hajszállal (0,2 %) győzte le Nixont. JFK a mai napig az egyetlen római katolikus elnök, és ráadásul a legfiatalabb, akit elnökké választottak (43 éves) mert Rooswelt 42 évesen ugyan de választás nélkül lett elnök. JFK jól indult, új korszakot kívánt nyitni az amerikai politikában, ő már a „modern kor” embere volt, a választásnál is felhasználta a hírközlést, televíziót, közvéleménykutatási adatokat. Anélkül, hogy belemennék mélységében (mert ez nem is cél és nem is értek hozzá) két hibát elkövetett. Megpróbált leszámolni a maffiával és megpróbálta átszervezni a CIA-t.

Közben kudarcot vallott a „disznó öbölben” és megindította a vietnami háborút. Ennyit sikereiről. Ha valaki Dallasban nem kísérel meg ellene merényletet, talán az USA legsikertelenebb elnöke lett volna. Hírnevét kétes gyilkosok szórták széllé. L.H.Oswald, Jack Ruby. A Warren jelentést sokan ma is cáfolják, mindenki gyanús, aki nem gyanús. A CIA, a KGB, Kuba és Castro, sőt, még alelnöke Lyndon B. Johnson is. Van sok összeesküvés elmélet Mel Gibson módra, az egyik biztos igaz lehet.

1962-ben a szovjetek űrfegyverkezési versenyre való kihívására válaszul, Kennedy a Kongresszussal megszavaztatta az Apolló-űrprogramot, amelynek célja az volt, hogy az évtized végére embert juttasson a Holdra. Ez az Apollo–11 holdra szállásával 1969. július 20-án meg is valósult. JFK legfeljebb ettől lehet híres elnök.

1963. november 22-én valaki lelőtte. A történelemből csak ennyi az igaz.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE