Magyar Közélet

Hát ezt nem hiszem el!

|

Úgy néz ki, a magyar igazságtalanságszolgáltatás gőzerővel működik! Hihetetlen, de Eva Rezešovát, a négy ember halálát követelő „balesetért” felelős szlovák milliomos nőt a Gödöllői Járásbíróság bírája az eljárás végén csak luxus házi őrizetre „ítélte”! A bíró az ítélet indoklásakor az enyhítő körülmények között sorolta fel, hogy Rezešová a „börtöntűrő képességét” jelentősen befolyásoló pikkelysömör bőrbetegségben „szenved”. A benyújtott szakértői vélemény szerint  Rezešová pikkelysömöre olyan, hogy a börtön okozta stressz hatására rosszabbodhat, büntetés-végrehajtási körülmények között nem lehet megfelelően kezelni, és extrém esetben akár életveszélyes szövődményei is lehetnek. Na’, ezen a ponton ledifferáltam!

rezesovaMi az, hogy a magyar jogrendben létezik olyan passzus, mely szerint a bírák figyelembe vehetik a vádlott „börtöntűrő képességét”? Mi az, hogy egy pikkelysömör nevű bőrbetegségre hivatkozva lazán elkerülhetjük a fegyházat? A hirtelen szerzett „pikkelysömöréről” honnan szerezte be Rezešová az orvosi leleteket? Egyáltalán mit takar a magyar jogrendben az a jogi kifejezés, hogy „börtöntűrő képesség”?

Namármost, ha a pikkelysömörnek ekkora szerepe van a bíróságok ítélet hozatalában, és még „börtöntűrő képesség” befolyásoló tényező is, akkor a klausztrofóbia egyenes út a szabadsághoz még akkor is, ha bármi törvényellenes dolgot követünk el? Robbantgathatunk, mint annakidején Matuska Szilveszter, elvághatjuk szomszédunk torkát, vagy bárkiét, csalhatunk, lophatunk, törhetünk, zúzhatunk, büntetlenül, amit akarunk, azt csinálhatunk? Úgy néz ki, Magyarországon igen. A lényeg, hogy a tárgyalás során először a pikkelysömörünkre kell hivatkonzunk, ha ezt esetleg nem nyalnák be, akkor a klausztrofóbiánkra. Ez utóbbi elméletileg még a házi őrizet lehetőségét is kizárja! Nem kell betojni, az egyik tuti, hogy bejön. Főleg ha még azt is kiszivárogtatjuk, hogy van bőven pénzünk. Így történhetett ez Eva Rezešova esetében is!

Nem védeni akarom, de el tudom képzelni például Damu Roland elképedt arcát Rezešova ítélete hallatán. Damu az, akit néhány pofonért, meg egy állítólagos szexuális zaklatásért első fokon hat, majd másod fokon négy és fél év letöltendő börtönre ítéltek. Az ítéletet idén januárban a Kúria is helybenhagyta. A bírákat egyáltalán nem hatotta meg, hogy Damu, aki akkor már több mint fél évet letöltött, megkopaszodott, vélhetően a börtön okozta stressz és az ott uralkodó áldatlan körülmények miatt. Szegény Damu most mérgében biztosan veri a fejét a falba, hogy sem neki, sem a védőjének nem jutott eszébe az a rohadt pikkelysömör!

Egy biztos, hogy a jogállamiságot csak egy kicsit komolyabban gyakorló országban, mint például Amerika, Rezešová kapásból 140 évet kapott volna! No’ mindegy. Kár ezen mérgelődni, mert ez itt Magyarország, ahol az igazságtalanságszolgáltatás is jobban teljesít!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE