Kiemelt, Mindennapi tudomány, Pécsi hírek

Pécsi szokás is lett a floridázás. Közpénzből

|

Azt írta sok újság, hogy debreceni önkormányzati vezetők és üzletemberek egy csoportja Floridába menekült a november elől, egy energetikai konferenciára. A menekültek között volt a debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezetője, a cívisváros alpolgármestere, és jegyzője is. Nem egészen értem, hogy a hőszolgáltató vezetőjének mi keresnie valója van a napfényes Floridában?

Miért nem Alaszkában tájékozódnak a távfűtés korszerűsítéséről, és annak Magyarországon való adoptációjáról. Vagy Észak – Koreában, ahol a vezetők dőzsölnek. A nép nagy része éhezik és fázik. Ráadásul egy idióta fel is rakta a Facebokra a képeket aligátorsimogatással, kókuszdióból fogyasztott koktélokkal és jachtról való horgászással.pecsasiker

Mert kemény, embert próbáló feladat a köz – szolgálata. Hova is mentek volna a szegény önkormányzati képviselők, ha nem a decemberben is meleg Floridába? Ott lehet tanulmányozni a rezsicsökkentést, hiszen ilyenkor decemberben ott még meleg van.

A floridázás átterjedt a több mint négy éve permanensen sikeres Pécsre is. Tizennyolc fős delegáció utazott Pécsi Tudományegyetemről Brazíliába. A pécsi egyetemnek nincs is tartozása, nem is érte utol a kormány ámokfutása a felsőoktatásban. Á dehogy. Csak úgy magától csökkent a hallgatói létszám az elmúlt években 6 ezer (!) fővel. Az is kissé keserű szájízt ad a történetnek, hogy a Béke és a Szeretet Ünnepe előtt jelentettek be csoportos létszámleépítést a szűkös pénzügyi keretek miatt.

A küldöttségben a rektor mellett HÖK-vezetők és hallgatók is részt vettek, és Rio de Janeiro -ban rendezett Tudomány Világfórumán képviselték az intézményt. Hivatalosan csak a rektornak volt meghívása. Az eset nagy felháborodást keltett az egyetemen, mert a pénzügyi keretek szűkösségére hivatkozva több mint 40 dolgozónak és oktatónak mondtak fel. Valószínű, hogy további elbocsátások is lesznek. Az egyetem hivatalos álláspontja szerint utazás célja nem csak a világfórum meglátogatása volt, hanem hogy “népszerűsítsék a magyar felsőoktatási intézményt a kinti diákok körében”. A kiutazók “ismeretterjesztő tudományos előadásokat is tartottak” a különböző intézményekben, ezért a csoport tagjainak kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen graduális- és posztgraduális hallgató, óraadó oktató, tanársegéd és egyetemi docens is.

Most aztán majd Brazíliából özönleni fognak a tanulni vágyók a pécsi egyetemre. Ekkora erővel át is ugorhattak volna Chilébe, ahonnan az előző Orbán kormány egy rózsadombi díszparasztja már cseresznyét importált. Most lehetne egyetemi hallgatót is. Ugyanis a pécsi egyetem hallgatói létszáma is azért csökkent, mert Magyarországon nincs tandíj, csak diákhitel. Közelmúltban olvastunk arról, hogy a hallgatók egyre jobban eladósodnak. Követik Pécs igen sikeres városát.

A floridázás nem teljesen szokatlan a városunkban. A polgármesterünk Pécs utazó nagykövete lett. Igaz sok a testvér és mostohatestvér városi kapcsolatunk. Jó lenne erről is valami sikerjelentést kiadni, hogy az ilyen utazások hány forint működő tőkét hoztak a városba illetve hány munkahely létesült az ilyen utak után?

Mert Pécs még manapság is tele van adóssággal, itt a legmagasabb az ingatlan adó, amit pofátlanul építmény adónak hívnak. Drága a víz, és úgy általában az élet. A válságban egy kissé szerényebbnek kéne lenni. Mert, hogy egyenlő közteherviselés nincs az olyan biztos, amilyen sikeres Pécs.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE