Kiemelt, Mindennapi tudomány

Mikuláskor Holdkörüli pályára állt a kínai szonda

|

A kínai állami hírügynökség bejelentette, hogy pénteken sikeresen Hold körüli pályára állt a Jáde nyúl Holdjáró robotot szállító, A Csang-o-3-at nevű űrszonda. Az űrszonda a Hold körüli pályát 112 órás utazás után érte el. A holdjáró várhatóan három hónapig működik majd.

Az űrszondát a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával bocsájtották fel a világűrbe. A maga kategóriájában legerősebb rakéta meghosszabbított változatának átmérője több mint három méter, hossza 56,4 méter.

A Hold felszínére a tervek szerint december 16-án száll majd le, hogy megvizsgálja, és ásványi anyagokat keressen. Olyan teleszkópot is telepítenek vele, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára.kinaiholdjaro

A Jütu Holdrover egy hatkerekű, mintegy 120 kg tömegű és 1,5 méter magas jármű, amelyet a Chang’e-3 egy speciális platformon fog a Hold felszínére eljuttatni. A szintén mintegy 120 kg tömegű platform a leszállás helyén marad és róla gördül le a kis holdjáró. A holdjáró feladata a holdfelszín geológiai szerkezetének tanulmányozása, a felszín kémiai és ásványi összetételének vizsgálata, valamint az új kínai űreszköz kipróbálása, a technika irányíthatóságának és megbízhatóságának ellenőrzése.

A helyben maradó platform energiaellátását egy plutóniummal működő radioizotópos generátor segíti, ami a hosszú holdi éjszakák idején is képes működtetni a lander műszereit. Helyet kapott itt egy ultraibolya és extrém-ultraibolya tartományban működő kamera, amely egyébként csillagászati megfigyeléseket is fog végezni: alacsony galaktikus szélességeken fotometriai méréseket készít, illetve a Föld felé fordulva a naptevékenység hatását vizsgálja a földi atmoszférára. Három kamera is van a leszállóegységen panoráma-felvételek készítésére, valamint egy, a leszállás menetét követő kamera is fog működni rajta.

A holdjárón 20 kg-nyi műszert helyeztek el, melyek működését napelemek biztosítják a holdi nappalokon. A rover aktív működését mintegy három hónap időtartamra tervezték, s ez alatt mintegy tíz km-es utat fog megtenni a Hold felszínén. Kamerái alapján érzékelni képes a terep akadályait és automatikusan ki fogja ezeket kerülni. Talajminta elemzője is van, illetve a felszínközeli rétegeket vizsgáló radarja. Spektrométerei a látható és közeli infravörös tartományban érzékelnek, illetve működni fog egy alfa-részecske és röntgen spektrométer is.

http://www.csillagaszat.hu/fold_es_hold/20131203-kinai-hold.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE