Magyar Közélet

Befellegzett az otthoni dohánytermesztésnek is?

|

Kishazánkban úgy néz ki, hogy egyre betarthatatlanabb, törvénytelenebb törvényeket hoznak melynek következménye, hogy „ismét visszanyalt a fagyi”. Mint tudjuk, Nemzeti kormányunk derekasan kiötlötte, hogyan lehet törvényileg jutalmazni csókosait. Így hát 2/3-os többséggel megszavazták a „trafiktörvényt” is, mellyel seggnyalóikat kívánták jutalmazni. Továbbá megszavazták azt is, hogy az addigi 3%-ról 10%-ra emelik a dohánytermékek árát. A törvényileg 10%-osra megnövelt haszonkulcs miatt jelentősen emelkedtek a legálisan kapható cigaretta árak. Ennek következtében drasztikusan lecsökkent a dohánygyárak termékei iránt az érdeklődés. Csak a BAT Pécsi Dohánygyár jelentése szerint a 2009-es évi 7 milliárd szálról napjainkra 3 milliárd szál cigarettára esett vissza a kereslet. Ha elég naivak vagyunk, akkor el is hisszük, hogy kormányunk bölcs intézkedése nyomán a dohányosok 60%-ka leszokott káros szenvedélyéről, és manapság lepkegyűjtéssel foglalkozik a dohányzás helyett. A nemzet urai vélhetően azt hitték, hogy a pórnép van annyira buta, hogy szolgalelkűen elfogadja az új játékszabályokat.

dohany1Mint már annyiszor, bölcs kormányunk ezúttal is mellényúlt, mert a „bitang” pórnép nem is annyira buta! Saját kezébe vette a dolgot, és a feketekereskedelem mellett, vagy csak önmagában elkezdett házi dohánytermesztéssel foglalkozni. Egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelő összeget kifizetni egy doboz cigarettáért. Mivel nálunk csak „hímsteril” magokat lehet vásárolni, ami egyrészt engedélyhez kötött, másrészt nem alkalmas továbbszaporításra, ezért Szlovákiából hozzák, vagy rendelik azt meg. Az innen beszerzett magok továbbszaporíthatóak, és még a hatóságok szeme elől is rejtve marad a tevékenység az első komoly géppel írt névtelen feljelentésig.

Mint tudjuk, egy tő dohánypalánta ültetése esetén, ha beérik, minimum egyhavi ellátmányt biztosít egy erős dohányos számára. Így nem nehéz kiszámolni, az éves szükséglethez 12 palántát kell ültetnünk, de ha előrelátóak vagyunk, akkor legalább 15-öt.

Ezt valószínű, uralkodóink megszimatolhatták, mert az Országgyűlés gazdasági bizottsága által új törvényjavaslatot terjesztettek elő, mely szerint már öt kilogramm szárított, fermentált vagy vágott dohány engedély nélküli előállítása, birtoklása, megszerzése bűncselekménynek számítana! A javaslatot az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításához nyújtották be, azt hétfőn szinte egyhangúlag támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

A Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottság azzal indokolta a büntető törvénykönyv (Btk.) kiegészítését, hogy elszaporodott a nagy mennyiségű dohánytermékek illegális kereskedelme, és ezzel a gyermekek és az ifjúság egészségének védelme is sokszorosan kiszolgáltatott helyzetbe került.

A módosító indítvány a Btk.-ban megváltoztatja a jövedékkel visszaélés elősegítése egyik minősített esetét, e szerint jelentős mennyiségnek számítana a szárított, fermentált vagy vágott dohány már öt kilogrammtól.

A Btk. szerint alapesetben vétség a jövedékkel visszaélés elősegítése, vagyis a jövedéki adóról szóló törvényben meghatározott berendezés, készülék, eszköz vagy alapanyag engedély nélküli vagy a jogszabály megszegésével történő előállítása, megszerzése, tartása, forgalomba hozása, illetve a zárjegy, az adójegy engedély nélküli megszerzése, tartása.

A jövedékkel visszaélés minősített esete, ha azt többek között nagy mennyiségre követik el, ez bűncselekménynek számít. Az alkotmányügyi bizottság által is támogatott módosító indítvány ezt a mennyiséget határozza meg most.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE