Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Január elejei meteorzápor

|

Minden év január első napjainak visszatérő meteorraja a Quadrantidák, melyet az idén január 3-án a kora esti órákban lehet a legjobban megfigyelni. Természetesen, ha az időjárási körülmények is engedik.

A rajt 1825-ben fedezte fel Antonio Brucalassi olasz csillagász. A legutóbbi évekig úgy gondolták, hogy a Quadrantidák egy régi, pályáján nagyon szétszóródott áramlat. Azonban a néhány évvel ezelőtt újra elvégzett analízis eredményeként ma már inkább egy fiatal, csak kb. 500 éves rajnak tekintik.Quadrantid_radiant_341px

Ez azt jelenti, hogy a meteorid részecskék keletkezésért felelős szülőobjektum még mindig a törmelék között található. Peter Jenniskens, a téma nemzetközileg elismert vezető szakértője alapos megfontolások után arra következtetett, hogy a raj a 2003 EH1 kisbolygótól származik.

Ezt a kisbolygót a LONEOS program keretében fedezték fel 2003. március 6-án. A szinte azonos pályaelemek és az üstökösszerű pálya valószínűsíti, hogy tényleg ez a kisbolygóként katalogizált objektum lehet a raj szülőégiteste.

Elképzelhető, hogy a 2003 EH1 egy éppen inaktív fázisban lévő üstökös, hiszen egy kisbolygó – jelenlegi tudásunk szerint – nem tudja szétszórni anyagát a pályája mentén.

A Quadrantidák meteorraja január 1. és 5. között jelentkezik, maximuma 2014. január 3-án 20.00 – 21.00 óra között várható. A rajtagok fényesek, kékesfehér színűek és gyorsak. Rövid, de éles csúcsot produkál a raj. Szerencsés esetben 60- 120 meteort is képes produkálni óránként.

A meteorokat szabad szemmel figyelhetjük meg a legjobban. Az észleléshez szükséges fontos dolog a sötét égbolt. A kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. Aki erre vállalkozik, ne felejtse el, hogy január van, és öltözzön melegen! Az északkeleti égboltot érdemes figyelni úgy 50- 60 fokkal a látóhatár fölött.

http://www.mcse.hu/eszlelesi_ajanlat/20140101_kalendarium.html

http://www.space.com/24141-quadrantid-meteor-shower-peaks-friday.html

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE