Kiemelt, Pécsi hírek

Cseke Lajos – nekrológ

|

67 éves korában, 2013. 11.18-án, egy éve viselt betegsége után eltávozott a pécsi könnyűzene veteránja, Cseke Lajos, a „pécsi Rock’n Roll Király”. Szomorú vagy ez így természetes, hogy szinte már csak a korosztályom élő veteránjai emlékeznek a dicső korszak zenészeire? Pedig ha az ifjoncok tudnák, Pécsett mekkora országosan híres zenei élet volt az „átkos” – ma már egyre inkább visszasírt! – korszakban, a Kádár által csak „cocalizmusnak” ejtett rendszerben, igencsak elcsodálkoznának.

Igen, kérem, mi voltunk a nagy beat nemzedék magyarországi egysége… a tőlünk nyugatabbra élő originál beatnikekhez és rockerekhez képest kissé ugyan kevesebb eséllyel, de legalább olyan külsőségekkel – frizura, farmer nadrág, rágógumi. És jobbára titkon, később is csak a szocialista erkölcshirdetés megvetésétől sújtva, de követtük a hazai könnyűzenében nyugatról berobbanó rock’n rollt.csekel10

És jött a nyugati fertő. Olykor mi is megverettük magunkat a rendőrökkel, berúgtunk, mint az állat, egymással versengve csajoztunk (vagy csak hencegtünk ezzel), tüntetőleg „kötelező” hosszú hajat növesztettünk – amiért kirúgás járt az oskolából, és hagytuk, hogy lehuligánozzanak minket tanáraink, szüleink. Velük együtt mégis, mi is csak a „Pellérdet” hallgattunk (Szabad Európa Rádió), de mi azért, mert csak onnan szólt a rothadó kapitalizmus zenéje. Azaz, nemcsak onnan. Mert bizony a múlt század 60-as éveiben, Pécsett vagy 32 db, élőzenés szórakozó és vendéglátó egység működött, a műfaj kínálatában évtizedig országosan kiemelkedtünk. Olyan nevek fémjelezték anno Pécs könnyűzenei életét, mint pl. Kész Dodi, Bornemissza Géza és Mária, Kaponya és a Funny Fools, Széles Kinga, Zsoldos Jenő és a Savages, a Tremolo, a Flamingo, a McCalor, Virt Öcsi, stb. És persze – Cseke Lajos…És vezetésével a Phantom Cseke Lajos zenekara egyike volt az akkori bő kínálatnak, de a legjobbak egyike. A pécsi Mecsek Bár ma már legenda. Bejutni se volt mindig könnyű, olyan teltházzal ment, s ha már bent voltunk, ámulva és titkolt irigységgel hallhattuk, faltuk zenéjüket. Nemcsak azért, mert ő volt a Cseke, hanem mert igaz Jolana szólógitár lógott a nyakában.

beatnemzedek

A nagy beat nemzedék

Akkoriban hangszert leginkább csak külföldről lehetett beszerezni, vagy használtam szerezni valamely fővárosi zenészkapcsolat által. Az egyetlen pécsi állami hangszerboltban (Király u.) leginkább a szovjet 7 húros vagy később a szegedi ládagyári dobozgitár kínálta magát a kirakatban (a mai fiatalok el se tudják képzelni, milyen jó dolguk van, amikor apuka bemegy és kiválaszt a falról egy spéci villanygitárt!) És jött a cunami Cseke Lajos már hét éves korától járt az állami zeneiskolába, párhuzamosan tagja volt a Ligeti Andor vezette „Mátyás Király” iskola kórusának. Azonban – a legtöbb sráchoz hasonlóan – 60-as évek angolszász zenei cunamija besodorta őt is a beat-rock műfajba. És milyen szerencse, hogy így történt! Több jó nevű, országosan is ismert, elismert zenekar vezetője, tagja volt: „Phantom”, „Rák”, „Cseke”, „Funny Fools”. Részt vett a 68-as „KI MIT TUD”- on, ahol is városunk hírnevét öregbítve zenekarával a Bp.-i döntőig jutottak. Ebben az időszakban „OSZK” és „ORI” vizsgát is téve hivatásos előadóművész lett. Ezek után Pécs éjszakai életében, nívós szórakoztató egységekben lépett fel – pl.: „Mecsek-bár”, „Pannonia- bár” Hetvenötben felkérést kapott a Pécsi Nemzeti Színháztól, hogy zenekarával résztvevője legyen a „Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról” című musicalnek. Ennek sikerét 110 előadás fémjelezte. Ezt további három musical követte: „Pepsi”, „Cigánylány”, „Chicago”. Későbbiekben évekig külföldön zenélt (Skandinávia, Németország, Ausztria, Málta…)

Klári

Az utóbbi években párjával, Szigeti Klárával duóban zenéltek, aki szintén kora ifjúsága óta részt vett Pécs zenei életében. Tagja volt a PNSZ. Operatársulatának, e mellet a város szinte minden szórakozóhelyén fellépett és számos külföldi vendégszereplést tudhat maga mögött.Untitled

Duójuk szintetizátor és gitár mellett saját hangszerelésű és hangosítású háttérzenével rendelkezett. Természetesen mindketten énekeltek. Zenekari felszereltségük mind hangerőben, mind hangminőségben minden igényt kielégített. Széleskörű színvonalas nemzetközi műsorral rendelkeztek.

A hálátlan város

Pécsett számos kiemelt rendezvényen és fogadáson léptek fel: Polgár- bál, Orvos-bál, Rotary Club programjai. Mindezek fényében méltatlanul mellőzték őket Pécs kulturális életéből. Nevünk fel sem merült az illetékes szakszervezők körében még improduktív szinten sem, ami vagy ezen illetékesek szakmabéli járatlanságát, tudatlanságát jelzi, vagy egyfajta közönyt és lenézést a kortárs pécsi könnyűzene szereplőivel szemben.

Louis 66’ a Barbakán kertben

csekel3

Cseke Lajos & Fekete Ati

No, sebaj, mi zenésztársak azért összefogtunk. Studinger Feri – az 1967-as Jam együttesem dobosa -, szövetkezett Klárival, így sikerült 2012- nyarán Lajos 66. születésnapját méltón ünnepelni a Barbakán kertben egy meglepetés koncerttel.

S bár Louis sosem volt kimondott blues kedvelő, némi rábeszélés után nyakába akasztotta a felesége, Klári által a csomagtartóban, titokban oda csempészett gitárját és beszállt a jambe. Játéka, egyedi stílusa cseppet sem halványult az elmúlt 30-40 év során, öröm volt látni és hallani „a” Csekét a színpadon…

Főhajtás

Lajosra nemcsak magassága miatt néztünk föl, de kimagasló intelligenciája okán is tiszteltük. Sosem nagyképűsködött, vele bármikor elcseverészhettünk zenei, szakmai titkokról, de képben volt a volt dolgaival kapcsolatban is. És most már az Égben vala. Emlékét sosem feledjük!

Fekete Kálmán

Lajosék nemcsak a Mecsek bárban, de a híres-hírhedt Pannonia bárban is nyomták. A korszak legnagyobb pécsi bandáiban zenélt: Phantom, Rák, Cseke, Funny Fools. A 68-as „KI MIT TUD”-on a döntőig jutottak. Hetvenötben felkérést kapott a Pécsi Nemzeti Színháztól, szerepelt a „Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról” című musical 110 előadásában. Ezt további három musical követte: Pepsi, Cigánylány, Chicago. Későbbiekben évekig külföldön zenélt (Skandinávia, Németország, Ausztria, Málta…)

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE