Kiemelt, Magyar Közélet

Navracsics a deviza alapú kölcsönökről

|

A miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában  beszélt a deviza alapú hitelesek problémájáról. Ha nincs más törvényt kell hozni.

Navracsics Tibor szerint a Kúria döntésének legfontosabb megállapítása, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizakölcsönök ügye is, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. Ez azonban nem egyszerű, mert a devizahitelesek nem alkotnak homogén csoportot, a szerződések nem egységesek, ám mind a jogalkalmazó, mind a jogalkotó navracsicskénytelen bizonyos fokig „tipizálni”, valamilyen általános jegyet keresni – magyarázta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében a Kúria megvárja az Európai Unió Bíróságának iránymutatását, és ezt követően hozza meg a maga döntését, bár „biztos vagyok benne, hogy megvan a saját álláspontja” – tette hozzá Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes szerint, ha a Kúria válaszol a hátralévő kérdésekre, és ez alapján is úgy tűnik, hogy csak a jogalkalmazással nem lehet megnyugtatóan rendezni a devizahitelesek helyzetét, akkor ismét a jogalkotónál pattog a labda.

Felidézte egyúttal, hogy tárcája tavaly nyáron megbízást kapott arra, tekintse át a jogalkotási lehetőségeket, vizsgálja meg, hogyan lehetne jogi úton kezelni a devizahitel-szerződések ügyét. Több változatot is kidolgoztak, amelyeket szükség esetén aktualizálni kell.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Névtelen

    Édes Istenkém! Hát, még neki sem világos, hogy CSALÁS történt?! Ennek beismeréséhez tényleg az Európai Unió Bíróságának ítéletére van szükség?/ Xenobian

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE