Kiemelt, Magyar Közélet

Rezsiháború. De mikor lesz bérforradalom?

|

A 2014. évi választásokhoz közeledve hetente kiadnak egy összehasonlítást, hogy a vásárlóerő paritáson, – magyarul a bérek színvonalához viszonyítva – milyen drága az energia ára. Magyarországon nem reálbérek, hanem irreálbéreket lehet keresni. Egy pontig igaza van a kormánypárti képviselőknek, hogy magasak az energiaárak. Eddig a pontig. Mert nem csak az energia ára magas EU-s összehasonlításban, hanem minden más termék ára is. Azért, mert alacsonyak a bérek. Ráadásul mind ez 27 százalékos ÁFA kulccsal terhelten.

A rezsicsökkentés könnyebbséget jelent, sokmillió magyarnak. (Igaz nem olyan nagymértékűt, mint amit a kormány látatni szeretne.) A kérdés az, hogy meddig. Magyarország, mint nyitott nemzetgazdaságú ország ki van szolgáltatva a világpiac és különböző spekulánsok szeszélyeinek. Csak idő kérdése az, hogy mikor gyűrűzik ide be megint valami. Gondoljunk csak az olajválságra, a pénzügyi és a gazdasági világválságra. Csak azt nem értem, hogy amikor jól ment a rothadó nyugatnak, az miért állt meg Hegyeshalomnál.resiharc3

Szóval az itt a fogas kérdés, hogy meddig tartható a rezsicsökkentés bérreform nélkül? Mi lesz a választások után, vagy ha elszáll a költségvetés? Láttunk már olyat, hogy dübörgött a gazdaság, aztán a választások után jött a : „nem kell félni! Nem fog fájni!” Azóta is fáj.

Most a jobb van hatalmon, de rosszabb, mint volt. Nem sok jót ígér Kósa Lajos Fidesz alelnök a Hír – tv riporterét kioktató mondata:”Azt hol tanulta, hogy a valóság számít egy politikai kampányban?” Mert a valóságban Magyarország sem teljesít jobban.

A rezsicsökkentés akkor ér valamit, ha követi egy bérreform is. Ha a magyar bérek is közelítenének az uniós átlaghoz. Utolérni akkor fogjuk, mint a Szovjetunió az USA – t az életszínvonalban. Átlagos EU-s bérből és nyugdíjból könnyebb kifizetni a közüzemi számlákat.

Mert most ideiglenes győztünk a gaz multik és az általuk életre keltett rezsidémon ellen. De mi lesz, ha a gaz multik a választások után ellentámadásba mennek át? Sajnos nagyon kevés győztes háborúnk van. A rezsiháború az lesz-e?

A patacsi online Hyde – parkból úgy tűnik erre nagyon rá fogunk faragni. Mint az idei enyhe télre. Adja Isten, hogy ne így legyen!

kép: http://lomtar.blogin.hu/2013/12/31/rezsiharc-forever/

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE