Kiemelt, Mindennapi tudomány

25 éven belül kapcsolatba léphetünk a földönkívüliekkel

|

25 éven belül meglesz a bizonyíték a földönkívüliek létezésére. A SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – Földön Kívüli Intelligencia Keresése) Intézet kutatója a híres Drake Egyenletre alapozza kijelentését. 2040-re a csillagászok már vélhetően elegendő naprendszert fognak felderíteni ahhoz, hogy jó eséllyel beleszaladnak olyan elektromágneses hullámokba, melyek idegen értelmes életformáktól erednek.

Ezt a kijelentést tette Seth Shostak csillagász, a SETI munkatársa február 6-án, a Stanford Egyetemen egy NASA szimpózium alkalmával tartott előadásán. Szerinte az elkövetkezendő negyedszázad során sor kerül a nagy felfedezésre, a földönkívüli intelligencia felfedezésére.

Shostak véleménye szerint a fenti eredményhez az kell, hogy szűkítsék a keresést, a több millió csillag helyett kb. egymilliót kellene vizsgálni az elkövetkezendő 24 évben.

seti4

Több mint 50 éve Frank Drake dolgozott ki egy nevezetes formulát, hogy kiszámítsa, hogy az emberiség hozzávetőleg hány földönkívüli civilizációval lenne képes kommunikációt létesíteni. Ez az egyenlet – amire egyesek úgy tekintenek, mint az einsteini relativitáselmélet utáni legfontosabb tételre – számos tényezőt vesz figyelembe. Például: a galaxisban lévő csillagképződés aránya, a bolygókkal rendelkező csillagok aránya, a lakható bolygók aránya, azoknak a bolygóknak a százaléka, amiken intelligens élet van, azoknak a civilizációknak az aránya, amik olyan technológiával rendelkeznek, amivel képesek jelenlétüket közvetíteni az űrben, valamint ezeknek a lehetséges üzeneteknek a közvetítési ideje.

Bár ezeknek a számoknak jelentős hányada jelenleg nyilvánvalóan ismeretlen, az intézet legkiválóbb kutatói most tippekkel álltak elő a végeredményt illetően. A néhány évvel ezelőtt elhunyt kiváló csillagász, Carl Sagan, – úttörő SETI kutató- szerint az egyenlet végeredménye 1 millió. A tudós és tudományos-fantasztikus regények írója, Isaac Asimov 670 ezerre becsülte a potenciálisan elérhető földönkívüliek számát, míg Drake maga egy kevésbé merész számot jelölt meg; a tízezret.

Még akkor is, ha csak a konzervatív becslés a helytálló, nem kell sok idő a tudósoknak, hogy rátaláljanak egy jelre a világűrben – szögezte le Shostak, aki szerint „a SETI munkatársai tudják, miről beszélnek. És ha igazuk van, akkor a következő egy vagy két tucat évben biztosan rábukkanunk valakire az űrben”.

Más kérdés, hogy vajon képesek leszünk-e kommunikálni is a kozmikus szomszédokkal. Shostak maga is úgy gondolja, nem lesz egyszerű ET-t megérteni, még ha meg is találják. Szerinte egy idegen civilizáció technológiailag olyannyira fejlett lehet a miénkhez képest, mint amilyen a Neander-völgyi emberhez képest a homo sapiens. „Hiába küldenénk el a jeleinket a Neander-völgyieknek, azok nem valószínű, hogy megértenék azt” – ismeri el a kutató, hozzátéve: „nem azért, mert hülyék”.

Az 1960-as évek óta “hallgatjuk” a mélyűrt, intelligens lényektől származó rádiójelekre várva. A technika mára már sokat fejlődött. Sajnos a tudományág forrásproblémákkal küzd, a SETI által használt Allen Telescope Array (ATA) antennahálózatot Kalifornia északi részén eredetileg 350 tányérosra tervezték, az első ütemben azonban csak 42 tányér készült el. A hálózat a lassú bővülés mellett financiális okokból kényszerpihenőre is kényszerült: 2011 áprilisát a spórolás jegyében inaktívan töltötte

Seth Shostak az előadása során elmondta: a vázolt, negyedszázadon belüli felfedezés nagyban függ attól is, hogy mennyire támogatják a jelenleg nehéz helyzetben lévő SETI-t.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE