Kiemelt, Magyar Közélet

A tehetséges és az uzsorás

|

1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni a következő uniós ciklusban mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi fórumon.

Lázár szerint a pályázati rendszer jelentősen átalakul majd, és a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fogja szétosztani. Az államtitkár a kamarai részvételt garanciális elemnek tekintik, azért, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek.

A jogalkotó és a kormány szándéka szerint az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosz-tól, mondta az államtitkár. Lázár szerint a cél az, hogy 5-10 éven belül kamara képes legyen arra, hogy a magyar agráriumban érdekelteket kompromisszumok nélkül tudja érvényesíteni.csanvilazar

Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen fogjuk adni, de hogy a szállításért kell-e fizetni, az most áll tárgyalás alatt. Jelenleg 120 ezer hektárt öntöznek az országban, ami nagyon kevés, ezt növelni kell. a kormány célja a szállítás ingyenessége, öntözés olcsóbbá, vagy ingyenessé tételét.

Lázár az OTP-t is bírálta, mivel szerinte a bank monopóliumot akart szerezni az agrárhitelezésben, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le.

Csányi Sándor az OTP elnök vezérigazgatója múlt év augusztusában azt mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkárról, hogy “ügyes politikus, a trafikügyet is hogy elintézte”. Most az agrártámogatásokat is.

A rendszerváltás után az új keletű vagyonszerzésből (privatizációból) kimaradókat kisemmizték, ahogy egykor a jobbágysorból felszabadítottakat is, és így nincstelen agrárproletárokká váltak. A gazdák többsége már megtapasztalta, hogy a rendszerváltás új, kegyetlen kizsákmányolási formákat teremtett. Becsapták őket régi-új uraik, kihasználva tudatlanságukat, jóhiszeműségüket és szervezetlenségüket.

Erről szól az 1000 milliárdos agrárhitelezés is.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE