Kiemelt, Magyar Közélet

Hol a Fidesz „devizahiteles” mentőcsomagja?

|

Megszokott volt a kormány részéről, hogy ha pénteken felmerült valami probléma, akkor hétfőn már törvényt hoztak. Gyorsan cselekedtek. A devizahitelesek estében azonban csak száj karate van, a bankokat hibáztatják mindenért, miközben megoldást nem mutatnak fel. Politikailag kikerülhetetlen volt a téma a Fidesz számára, hiszen a devizahitelesek helyzete nagyon súlyos probléma ma is.

A Fidesz még nem olyan régen a devizahitelek megszüntetését ígérte. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője 2013. november 04 – én törvényjavaslatot nyújtott be a devizahitelesek megmentésére. A 90 napon túli késedelemben lévők és a 20 millió forint feletti összeggel tartozók is beléphetnek az árfolyamgátba. A parlament gazdasági bizottsága is módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz: ennek értelmében legfeljebb 180 napos késedelemben lévők csatlakozhatnak az árfolyamgáthoz.narancs

A kormánypárti ígéretekkel szemben nem oldották meg a problémát. A Fidesz az árfolyamgát kiszélesítésével csak tesztelte a választókat, és mivel nagyon vezet a közvélemény kutatások szerint, már nem is fog vele foglalkozni. Amennyiben ez a “mentőcsomag” végleges verziója, akkor kijelenthetjük, hogy a Fidesz nem sokat tett a devizahitelesekért. Az intézkedés politikai céljait, és a szavazatszerzést támasztja alá, hogy a kilakoltatási moratórium a választások után, április 30-án ér véget. Egyébként annak az adósnak, akinek 90 napon túli tartozása van, annak is komolyabb segítségre lenne szüksége, mint az árfolyamgát.

Az árfolyamgát lényege, hogy a törlesztést rögzített 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró, és 2 forintos jenárfolyamon fizetheti az adós. A fennmaradó összeget egy gyűjtőszámlára fizetik, amelynek kamatait a bankok és az állam fele-fele részben fizetik. Az adósnak az árfolyamgát lejártakor csak a tőkerészt kell meghatározott feltételek szerint törlesztenie. Az árfolyamgát végén, az aktuális árfolyamon számolt törlesztőrészletet és a gyűjtőszámlahitel törlesztőjét egyszerre kell majd fizetni.

Az árfolyamgát egy végtelenített adósságcsapda, és időzített bomba. A rögzített árfolyamon való törlesztés minő véletlen, 2017. június 30-án jár le. Alig egy évvel a következő választások előtt. A kilakoltatási moratóriummal a problémát a 2014. évi választásokig elodázza a Fidesz. Az ígért végleges megoldással, és a devizahitel kivezetésével adós maradt a kormány.

A Magyar Nemzeti Bank pénteki közleménye szerint 2014 januárban a háztartásoknak 3850 milliárd forintnyi devizahitele volt a bankokban. A december végi állományhoz képest ez 158,2 milliárddal magasabb. A forint januári 4,8 százalékos értékvesztése 188,3 milliárd forinttal növelte, a hitelek állományát. A törlesztések viszont 30,1 milliárddal csökkentették a lakossági devizahitelek állományát.

Tényleg hol a mentőcsomag? Hol a kormány?

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Menyhért Péter

    Vélhetően a fideszt megvették a csaló bankárok néhány százmilliónyi lopott pénzzel. Polt Péter megsimogatta a csányi buksiját: nem baj kishaver, addig érinthetetlen vagy,míg én őrzöm az ügyészséget! :)

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE