Pilvax Primőr, Történelem

A szolnoki csata 1849. március 5.

|

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A Henryk Dembinsky által kidolgozott haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, közben Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és megközelíti Szolnokot.

A szolnoki csata a kápolnai ütközet „utórezgése” volt. Damjanich János hadteste – miután február 11-én győzött Szegednél a szerbek ellen – február 24-én Cibakházánál táborozott. Vécsey Károly bácskai csapatai – egy hadosztálynyi erő – pedig február 12-én érkeztek Törökszentmiklósra.Damjanich Janos

A két csapattest a következő napokban semmilyen parancsot nem kapván, tétlen maradt. Henryk Dembinsky fővezér úgy gondolta: Damjanich és Vécsey csapatai megtámadják majd a szolnoki hidat, hogy ezzel a hadmozdulattal magukra vonják Windisch-Grätz figyelmét, ami komoly előnyökkel járhatott volna. Ennek a támadásnak természetesen a fősereg támadása előtt kellett volna megtörténnie. Az élet azonban keresztülhúzta ezeket a számításokat, mert közben február végén Dembinsky tervei ellenére lezajlott a kápolnai csata, ahol a magyar sereg vereséget szenvedett. A lengyel tábornokot az 1849. március 3-án, a Tiszafüreden történt események hatására leváltották. De a szolnoki támadás tervét senki nem módosította. Így történt, hogy március másodikán elkezdődött a Szolnok elleni hadművelet. A támadás két irányból zajlott: Vécsey csapatai Törökszentmiklós felől, Damjanich egységei pedig Cibakházánál nyomultak előre. Sőt, az osztrákok megtévesztése érdekében egy Csongrádnál is átkelt egy kisebb különítmény a Tiszán. Damjanich tábornok serege március ötödikén hajnalban kelt át a folyón. Az átkelést követően pedig Tiszavárkony és Tószeg között csatarendbe állva észak felé indultak a Szolnokon állomásozó Karger-dandár ellen. A hadműveleteket a tájra borult hatalmas köd is segítette.

Ottinger Ferenc császári és királyi altábornagy lovassági alakulata, az Ottinger-dandár ekkor Abonyban állomásozott és rövid időn belül segítséget nyújthatott volna az osztrákoknak. Leopold Karger tábornok csak reggel hét óra körül észlelte a magyar támadást és későn riadóztatta csapatait. A császári főtiszt akkoriban modernnek számító módszerrel, vasúton küldött futárt Ottingerhez segítségért – hiába, mint azt majd később látni fogjuk. Mivel Karger nem tartott a hídfő ostromától, itt csak gyenge erők álltak. Viszont Vécsey csak akkor támadhatott, ha a híd már magyar kézen volt, tehát Damjanichnak kellett kezdeményeznie. Damjanich a bal szárnyra vezényelte a lovasságot, mégpedig azért, hogy elvágja az ellenséget az esetlegesen Abonyból érkező erőktől. Karger központja a vasúti indóház volt, ami elé egy hatfontos lovas üteget állított fel.

Az üteg tüzet is nyitott az ellene vonuló 3. zászlóaljra, amire a parancsnok „félre húzódj”-ot vezényelt. A dobos azonban – aki aznap a pálinkaosztásnál kétszer állt sorba – viszont csak azt kiabálta: „én nem retirálok, én verem a sturmot!”. Az ellentétes parancsnoknak az lett a vége, hogy a zászlóalj elfoglalta az üteget… A városba nyomult honvédek egyik fele a Tisza-hidat vette birtokba, a másik fele pedig a Zagyvába kergetett egy osztrák lovas csapatot. Időközben némi késéssel Vécsey csapatai is átkeltek a folyón. Karger visszavonulását Abony felé a lovasság fedezte. A sors iróniája az, hogy közben Abonyból megérkezett az osztrák segítség – hatalmas késéssel persze – de rövid lovassági harc és tüzérpárbaj után vissza is húzódtak táborukba. A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés meglepetésként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa. Ugyanis Szolnok bevételével a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre került és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A kérdés már csak az volt, hogy magyar hadvezetés a későbbiek folyamán miként tudja kihasználni a szolnoki ütközet által biztosított előnyöket.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE